Voetbal verbindt en biedt kinderen unieke kansen

Yvonne Janssen
door gepubliceerd op 26 december 2023Tags: , , , , , ,

Vorig weekend was de Chipkizi Cup in Arusha, Tanzania. Het grootste jeugdvoetbaltoernooi van (Oost) Afrika, met teams uit Oeganda, Kenia, Burundi, Rwanda, Tanzania en Zanzibar. Samen met mijn vrienden, familie, collega’s en zakelijke contacten sponsorden we de teams uit de grootste sloppenwijk van Kenia én Afrika, Kibera in Nairobi: Faces Sports Academy. Want zoals ze in Swahili zeggen ‘tuko pamoja’, oftewel ‘we zijn samen’.

Het was de eerste keer dat Faces Sports Academy meedeed aan de Chipkizi Cup. Of moet ik zeggen Oost Afrikaans jeugdvoetbalfeest?

Van saai voetbal in de kroeg naar een internationaal voetbalfeest in Arusha

Het avontuur begon toen ik in Nairobi was om mee te doen aan de Nairobi Marathon 10K op mijn verjaardag, wat ook al één groot feest was. Na afloop ging ik met vrienden drankjes doen bij Quiver Lounge, één van de nieuwste clubs die Kilimani rijk is, om te proosten op mijn verjaardag met maisha marefu – Swahili voor long life. 

Ik was van plan om te genieten van de afro beats en een klein dansje te doen, maar dat plan werd verstoord door een (wat mij betreft) saaie voetbalwedstrijd van ManU. Ik liep naar een tafel met twee gasten om me hierover te beklagen en voor te stellen dat de muziek maar weer aan moest, omdat het mijn verjaardag was, en ik was gekomen om dat te vieren. Eén van die twee gasten bleek hoofdcoach van Faces Sports Academy en groot fan van ManU, dus precies de verkeerde persoon om mijn beklag te doen over de voetbalwedstrijd. Maar op dat moment werd een vriendschap geboren, die ons uiteindelijk samen naar Arusha zou brengen voor de Chipkizi Cup.

De hoofdcoach nam me mee naar Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi en Afrika, waar hij zelf ook vandaan komt. Hij heeft Faces Sports Academy opgericht om jongeren perspectief te bieden door middel van sport en onderwijs, zodat hun talent niet verloren gaat én hun leven kansrijker wordt. Een prachtige missie wat mij betreft, die ik alleen maar kan toejuichen. Ik werd uitgenodigd om te komen kijken bij de zaterdagochtend training en ik vond het fantastisch om die kindjes, ook meisjes, met zoveel passie te zien spelen.

Mensen hier zetten kinderen daar in de spotlight

Hij vertelde me dat hij met Faces Sports Academy graag voor de eerste keer mee wilde doen aan de Chipkizi Cup in december, maar dat hij moeite had met het inzamelen van voldoende sponsoring. Normaal gesproken wil ik zelf graag een sociaal project opzetten als ik op reis ben. Maar ik bedacht me dat dat een beetje zinloos zou zijn als er al iemand bezig is met het realiseren van een heel mooi idee. Dus besloot ik zijn project te ondersteunen en mijn persoonlijke en professionele netwerk te vragen om mee te helpen en samen deelname aan de Chipkizi Cup voor de Faces Sports Academy mogelijk te maken. 

“If you want to go fast, go alone – If you want to go far, go together”

Door gulle donaties van héél veel enthousiaste mensen was binnen een maand en nét voor het toernooi van start zou gaan het benodigde sponsorgeld binnen. Uiteraard heb ikzelf ook voor een belangrijk deel bijgedragen en zou ik ook bij het toernooi aanwezig zijn. Ongelooflijk wat je met elkaar kunt bereiken als mensen een mooi idee toejuichen en daar graag onderdeel van willen zijn. Alleen dat deel van het proces gaf al zoveel voldoening en bracht zoveel verbinding en energie. Prachtig om te zien en voelen!

Voetbal is een vibe

Faces Sports Academy vertrok vorige week donderdag met de bus met 44 kinderen, coaches en ouders richting Arusha. Ikzelf vloog in op vrijdag vanuit Zanzibar en de vrienden van de hoofdcoach kwamen dezelfde dag met de bus ook aan. Vrijdag, zaterdag en zondag speelden de voetbalteams wedstrijden met zondag de laatste dag van het toernooi, en dus de dag voor alle finales. 

Het was geweldig om de teams van verschillende leeftijdscategoriën zo fanatiek te zien spelen. En hun coaches hen minstens zo fanatiek te horen toeschreeuwen. Voor de ouders en mijzelf was de rol als supporters weggelegd, ook belangrijk. Op zijn Afrikaans klonken er de hele dag afro beats door de speakers, wat zorgde voor een feestelijke vibe en veel energie

Met meerdere teams in de kwart en halve finales, wat al helemaal geweldig was voor Faces Sports Academy’s eerste deelname aan het toernooi, ging het team sub 11 na een ijzersterke finale naar huis met de beker. Toen ik een jongetje uit dat team eerder op de dag vroeg wie er ging winnen, Kenia of Tanzania, zei hij zonder enige twijfel: “Kenya, it’s easy.”  Hij bleek gelijk te hebben. Toen ik na afloop vroeg wat hij van dit toernooi mee naar huis zou nemen, zei hij: “Working hard pays off.” 

Relatie - Swahili quote

Sport als life changing experience

Een waardevolle les, niet alleen voor voetbal, maar voor het leven in het algemeen. Dat is voor mij de kracht van sport; het verbindt over landsgrenzen heen, creëert héél veel positieve energie, en leert je allerlei belangrijke life skills. Een life changing experience voor iedereen dus en een groot succes!

Na de ceremonie van de beker, ging ik moe maar voldaan met mijn taxichauffeur, die ook de hele dag bij het toernooi was geweest, terug naar mijn ‘We Are One’-hostel. Daar deelde ik de mooie video’s en foto’s gemaakt door de talentvolle vriend van de hoofdcoach op mijn socials en LinkedIn, met héél veel trots en dankbaarheid voor wat we samen met elkaar mogelijk hebben gemaakt:

For everybody who has made this possible: ASANTE SANA♥️🙏🏿 Thanks to you the Faces Sports Academy participated for the first time in the Chipkizi Cup in Arusha together with teams from Uganda, Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania and Zanzibar🌍 And with several teams reaching the quarter and semi finals, they are going home with a cup for the team below 11🏆⚽🙌🏿♥️ When I asked one player what he will take home with him he said: “Working hard pays off.” 👊🏿

*BELIEVE*

Over dit Wereldwijf: Yvonne Janssen - Nederland

Mambo! Na een korte tijd wonen en werken in Mexico en een paar maanden als digital nomad in Afrika, ben ik weer op Nederlandse bodem. Ik woon in Utrecht. Voor mijn eigen bedrijf TUKO PAMOJA - investing for positive real world impact! adviseer ik overheden, NGO's, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en investeerders op het gebied van duurzame ontwikkeling. Voor de Wereldwijven beschrijf ik mijn persoonlijke levens- en reiservaringen, waarbij (Oost) Afrika een speciale plek in mijn hart heeft.