360 met de Wereldwijven – Hoe vier jij de laatste feestdagen van het jaar?

De laatste weken van december gaan altijd in rap tempo voorbij en…. leveren nogal eens stress op in menig huishouden. Hoe gaat dat eigenlijk in andere landen? Wat wordt vooral gevierd en hoe: komen familie/vrienden over of ga jij naar Nederland? & Welke typische tradities zijn er waar jij woont en wat mis je (absoluut niet) uit Nederland? 

Over die laatste feestdagen dus, gaat dit allerlaatste blog van 2023. Wie konden we dat beter vragen? Natuurlijk aan onze eigen wereldwijven!

Feestdagen in Amerika: kerst-hysterie

In de VS ‘biecht’ Carol op: “Wij krijgen nooit bezoek met de feestdagen, maar we hebben genoeg aan elkaar. Dit jaar gaan we weer een mooie roadtrip maken, California is zo mooi. Lekker in knusse huisjes, spelletjes doen, films kijken en heul veul eten 😋

Wat tradities betreft, genieten we enorm van alle kerst ‘hysterie’ in de VS. De dag na Thanksgiving gaan we naar een grote, gezellige kerstmarkt om onze boom te kopen. Tijdens het opbouwen draaien we Mariah Carey, of course. Wat mij betreft luisteren we dan elke dag kerstmuziek tot oud en nieuw (maar daar denken de mannen iets anders over). We kijken ook elk jaar dezelfde films: Elf, Home Alone en Polar Express. Ik ben gewoon een sucker for Christmas 🤪”

Sportief in de natuur

Ruth in Canada weet het wel: “Wij gaan lekker skate skiën bij Nipika Mountain Resort, best place to celebrate Xmass!”

Susan in Zweden maakt er ook een memorable tijd van: “Wij krijgen vrienden uit Nederland op bezoek en gaan samen kerst vieren. Gewoon lekker uitgebreid eten, kerstboom ‘pikken’ uit het bos, ’s avond’s cadeautjes in combinatie met hele duffe spelletjes zoals beer-pong en karaoke (wie wint mag een cadeautje uitpakken). Verder wordt het een week met vooral heel veel leuke herinneringen maken: gewoon een weekje quality time ❤️”

Feestdagen? Luieren en de Engelse Premier League!

In Zwitserland is het dit jaar lekker rustig zonder alle andere (schoon)familie hectiek vertelt Ingeborg: “Nu de kinderen allebei al weer een paar jaar de deur uit zijn voelde ik de behoefte het eens anders dan anders te doen. Kerst stond altijd synoniem voor ‘vieren met familie’, we hadden namelijk altijd gasten. Was het niet in het buitenland dan was het wel volle bak in ons huis in Nederland. 

Dit jaar wordt anders. We blijven thuis in Zwitserland en vieren kerst voor het eerst sinds járen met z’n viertjes. Ik vind dat zo speciaal! Zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn met z’n viertjes want de kans is natuurlijk groot dat de één of de ander een relatie heeft volgend jaar. Ik verheug me nu al op het dagen luieren en aanklooien in de (kerst)pyjama, grote legpuzzels maken en op boxing day tot vervelends toe Engelse Premier League voetbal kijken. Kom maar op kerstmis 2023!”

Boterham met pindakaas en jam

En in Zimbabwe dan? Assia volgt inmiddels de ‘flow’ van haar man en schoonfamilie. “Volgens traditie reist men hier af naar de ‘rural homestead ‘ waar men met de familie kerst viert. Ook hier staat eten centraal. Jimmy vertelde mij gisteren zijn herinneringen aan kerst. Zijn moeder kocht dan zes broden met jam en pindakaas voor ontbijt, kookte een grote pan met rijst en er werd een kip geslacht. Het was de enige dag in het jaar dat er zo veel gegeten mocht worden als dat je op kon. Hij deelde dit verhaal met me terwijl we aan de bar zaten in ons restaurant. Duidelijk geëmotioneerd door deze herinnering, sloot hij af: never forget where you come from. In de wetenschap hoeveel moeite zijn moeder had moeten doen om dit kerstmaal voor haar kinderen te realiseren.”

“Persoonlijk heb ik niet zoveel met kerst dus wij zijn dit jaar ook gewoon lekker aan het werk. Zowel de B&B als het restaurant zijn open waar wij een traditionele kerst roast serveren. Goed eten in overvloed. Maar toch heeft de pan met rijst en de hele kip veel meer waarde. Kerst is toch vooral de herinnering aan onze dierbaren die niet meer bij ons aan tafel kunnen zitten.”

Goede voornemens?

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.