Telefoon gebruiken in het buitenland? 5 handige tips!

Gastschrijfster

Je reis is geboekt en op het laatste moment realiseer je je: hoe zat het ook weer met het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland. De meeste mensen gebruiken het liefst hun eigen mobiel als ze in het buitenland zijn, maar niemand wil natuurlijk een torenhoge rekening ontvangen als je weer thuis komt. Een blog dus om even je geheugen op te frissen zodat je onbezorgd kan bellen of teksten op je vakantiebestemming.

Want, ben je op zoek naar handige tips om zonder onverwachte problemen je telefoon en goedkope sim only abonnement te gebruiken? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet, zodat ook jij in het buitenland optimaal gebruik kunt maken van je telefoon! 

Verstandig gebruik van je telefoon: over roaming en EU-regels

Roaming is wanneer je telefoon gebruikmaakt van een buitenlands netwerk. In de EU zijn de kosten voor roaming afgeschaft, wat betekent dat je je Nederlandse bundel kunt gebruiken zoals je thuis doet (zonder extra kosten). Maar pas op in landen als Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Hier gelden namelijk andere regels! Zelfs in grensgebieden moet je oppassen, omdat je telefoon automatisch kan overschakelen naar een netwerk uit een niet-EU-land. Let hier dus op!

Gratis Wifi, maar wel verstandig…

Wifi is altijd een slimme manier om zo min mogelijk kosten te betalen aan roaming. Veel openbare plaatsen bieden gratis wifi, maar let wel goed op de veiligheid. Gebruik deze netwerken niet voor privacygevoelige activiteiten. Als voorbeeld: ga vooral niet internetbankieren. Het zou kunnen zijn dat er andere mensen of criminelen op hetzelfde netwerk zitten en daarop programmaatjes hebben aangesloten om jou creditcardgegevens te stelen. Dat wil je zien te voorkomen. Schakel ook automatische updates en synchronisaties uit om te voorkomen dat je telefoon ongemerkt data verbruikt.

Ga slim om met je telefoon-data

Als je buiten de EU reist, kunnen de kosten snel oplopen. Veel providers stellen een datalimiet van €60 in om klanten te beschermen tegen onverwachte hoge kosten. Je kunt deze limiet uitschakelen, maar dan krijg je geen waarschuwingen meer voor extra kosten. Je kunt ook een sim only samenstellen of een lokale prepaid-simkaart aanschaffen. Op die manier heb je toegang tot lokale tarieven. Maar je zou ook dataroaming uit kunnen zetten en het alleen kunnen gebruiken wanneer nodig.

Telefoon mee? Let op je belkosten

De kosten voor mobiel gebruik buiten de EU liggen vaak hoger. Sommige providers bieden speciale bundels aan voor gebruik buiten de EU, dus check dit van tevoren. Let erop dat gebruikte minuten, sms’jes en MB’s buiten de EU meestal niet uit je normale bundel gaan, maar apart worden afgerekend.

Telefoon-check: gebruik apps en instellingen op de juiste manier

Laatste tip: gebruik een app of de instellingen van je provider om je dataverbruik bij te houden. In de EU werkt je telefoon zoals thuis, maar zorg in grensgebieden dat je verbonden blijft met een EU-netwerk. Zet je telefoon op handmatige netwerkselectie om onbedoelde roaming te voorkomen. Met deze 5 handige tips kun jij zonder problemen gebruik maken van je telefoon en data!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.