Koning winter? Koningin winter!

Marijke Rolf

Het vriest deze dagen in Nederland. Lichte vorst, er is sprake van lichte vorst. Anders dan in 1909 toen de eerste Elfstedentocht werd geschaatst. En anders dan in 1997 toen hij voor de 15de en voorlopig laatste keer plaatsvond. In alle tussengelegen en opvolgende jaren werd de Elfstedentocht niet gereden, maar wél georganiseerd. Het draaiboek van de tocht-der-tochten is in handen van Nynke Eerligh. 

“De leukste baan van Nederland!”

– Nynke Eerligh

Nynke is de officemanager van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. De vereniging telt 32.000 leden en wordt voorgezeten door de heer Wiebe Wieling. Nynke is de spil tussen de 10 bestuursleden die elk een eigen onderwerp hebben, zoals bijvoorbeeld: het ledenbeleid, de communicatie of veiligheid. Verder zijn er rayonhoofden, assistent-rayonhoofden en vrijwilligers voor de totale organisatie en uitvoer.

In het zicht van de Oldehove, in de mooiste jachthaven van Nederland, de Prinsentuin in Leeuwarden spraken wij vorig jaar af voor koffie. Als vriendinnen van de middelbare school zagen wij elkaar na jaren weer eens terug. 

Ambitie - Winter
Hoofdfoto artikel: Pdf-grafie || Foto: Elfstedenmonument uit archief van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden

1 maart 2022, de start van de meteorologische lente 

“De winter is voorbij. Het gaat er niet meer van komen,” zegt Nynke.

Elk jaar ben je klaar voor hét grote schaatsevent, dat dan niet doorgaat. Hoe is dat?

“Het zou logisch zijn als ik in deze periode met vakantie ga. Even lijkt er namelijk niets te gebeuren, dus kort de tijd nemen om te schakelen is er wel. Maar al snel buigt het bestuur zich weer over innovaties. Elk jaar veranderen er dingen. Bijvoorbeeld het verkeer, heel duidelijk door de Haak om Leeuwarden, maar ook nu zijn ze met de wegen bezig en met de herinrichting rondom het nieuwe Cambuurstadion.” 

Veiligheid lijkt mij het grootste punt?

Mijn onwetendheid valt haar niet op en Nynke begint over het weer. “Ik ga bijvoorbeeld mee met de ijsmeester naar een meteoloog, zoals jaren naar Piet Paulusma en dan rijden we door naar het KNMI in De Bildt.” 

Het weer is alles bepalend en dus is er nooit een teleurstelling: het is wat het is. 

Ik stel me dat bestuur voor als een bloem die bestaat uit tien bloemblaadjes die elkaar raken in het hart, door het contact met jou. 

Nynke knikt. “Ik notuleer, verzamel informatie, beheer de agenda en weet als enige overal wat van. Op die manier ondersteun ik de bestuursleden en behoud ik het overzicht. Het komt voor dat ‘s avonds de voorzitter belt, bijvoorbeeld in de zomer vanuit Grouw bij het Skûtsjesilen, omdat hij in gesprek is met iemand en een vraag heeft. ‘Dat weet Nynke’. Ik neem altijd op of bel meteen even terug wanneer ik een oproep heb gemist.”

Vrolijke gekleurde kleding, armbandjes en verzorgde make-up en nagels onderstrepen haar tomeloze energie. 

Hard werken, inzet tonen en sportief in alle opzichten. Nynke je bent nog altijd dezelfde positivo! 

“Jawel, maar ik heb het wel nodig om te kunnen sporten, te relaxen en tijd voor mijzelf en ons gezin te hebben. En als zzp-er laat ik me inhuren voor bijvoorbeeld het organiseren van Iepenloftspul Jorwert

De Friese toneelvoorstellingen in de buitenlucht zijn redelijk omvangrijk en vinden jaarlijks plaats in de Notaristuin in Jorwert. Net zo goed onderhevig aan de weersomstandigheden? 

“Klopt, maar toch maak ik op die manier mee dat hetgeen waaraan ik bijdraag, wél doorgaat.” Er volgt een grote glimlach. ”Bij Wetterskip Fryslân, waar Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden kantoor houdt zit ik inmiddels vrij veel alleen. De jaren voor corona had ik ondersteuning van twee vrijwilligers, een heer van 88 en een dame van 72 jaar oud. Zij hielden het bij de digitale slag naar thuiswerken voor gezien. Inmiddels zijn ze wel weer zo’n dagdeel per week op kantoor.”

Ondertussen doe je dit werk al twaalf jaar. Je bent altijd een doorzetter geweest, met de blik op het einddoel zoals toen we vanuit de dorpen naar school fietsten in Leeuwarden.

“Leeuwarden is voor mij echt thuis. Gek eigenlijk, want ik ben er geboren maar woon en woonde veelal in omringende dorpen. Toch fiets ik altijd recht door de stad.”

Ambitie - Winter
Foto: Kunstwerk Bonkefaert, historische finish Elfstedentocht uit archief van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden

Ongetwijfeld begroet je vanaf je fiets vele bekenden. Daar was je altijd al ijzersterk in, gezichten en namen onthouden!

Ons gesprek nam vanaf hier een wending naar het ophalen van herinneringen. Er leek bij de vrouw die jaarlijks een Elfstedentocht organiseert, geen sprake van een aanhoudende Elfstedenkoorts. Ik zag een groot verantwoordelijkheidsgevoel en daarvoor heb ik veel respect.

Want wij, de overige Leeuwarders, vragen het ons slechts eens per jaar af. Wat als? Hoe moet dat? Is het nog te houden in de stad? Een nieuwe Elfstedentocht is voor de inwoners van de hoofdstad en van de provincie Friesland een mysterie. Welke voorstelling moeten we ons erbij maken? Het gemoedelijke van de jaren tachtig en negentig is ondenkbaar! Schaatsers, logeerpartijen en feestgangers. Allemaal nodig om die keiharde sportwedstrijd en die vermoeiende rit te volbrengen. 

Festivals en andere massale evenementen verlopen onder andere met bandjes, vakken en QR-codes. Feestgangers zijn noodzakelijk, zij juichen de schaatsers over de finish! Waar zou die trouwens liggen? Op Anneke Douma haar Bonke Bonke Bonkefeart bij het kunstwerk uit 2019, waar we sinds 1985 luidkeels met Anneke meezingen? Of wie weet, net als daarvoor, weer eens in de Prinsentuin? Recht achter ons koffietafeltje, in Nynke haar binnenstad.

We zullen zien. Eerst duimen voor een aanhoudende periode van vorst.

Over dit Wereldwijf: Marijke Rolf - Nederland

Hoi! Ik ben Marijke. Sinds 2008 woon ik weer in mijn geboortestad Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Voor mijn debuut #Oesterparel volgde ik schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in mijn studentenstad, Amsterdam. Creatieve schrijfopdrachten vervul ik via mijn website. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen die mij raken vanwege hun onafhankelijk denken en handelen.