De favoriete kinderboeken van het team van Meester Max

Gastschrijfster

“Hij rent van links naar rechts. Kriskras door de stad. Tot hij er duizelig van wordt. ‘Ik ben mijn huis kwijt’, denkt Harry. ‘Voor altijd’.” Deze zin komt uit het boek ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers. Of het nou een poes is die zijn huis niet meer kan vinden, een eenhoorn die altijd nee roept, een wc deur die op slot zit… Een goed verhaal neemt je mee naar een wereld vol verwondering, spanning en avontuur waarbij het ene moment de tranen over je wangen rollen en je het volgende moment weer moet lachen tot je buik pijn doet. Het blijft voor altijd bij je.

Net als de Wereldwijven, zijn de docenten van Meester Max dol op lezen en in deze blog delen zij hun favorieten van dit moment. Bovendien, is (voor)lezen hartstikke goed voor de taalontwikkeling van je kind(eren). Ga er goed voor zitten en wie weet zit tussen al deze pareltjes wel jullie nieuwe favoriet!

Favoriete kinderboeken van Juf Sanne

Juf Sanne: “Er zijn zoveel leuke kinderboeken. Ik heb vele klassiekers in de kast staan, maar er zijn ook toppers die ik zelf heb ontdekt en die ook echt de moeite waard zijn. Eén daarvan is ‘Pauwtje Pio geeft een pluim’ van Ruth Brillens en Rik de Wolf. Het gaat over complimentjes krijgen, maar ook geven! Een erg belangrijk thema, want zowel het krijgen als het geven van complimenten is niet altijd iets dat iedereen kan.”

“Andere prentenboeken die je écht in je kast moet hebben staan zijn ‘De NEEhoorn’ en het vervolg hierop ‘De NEEhoorn en de Slangzaam’ van Marc-Uwe Klink en Astrid Henn. Dit zijn hilarische kinderboeken met ontzettend veel woordgrapjes. Dit maakt de boeken ook leuk voor iets oudere kinderen en natuurlijk voor de volwassenen die voorlezen.” 

“Tot slot vind ik informatieve boeken in de kast ook echt belangrijk. Hoe vaak krijg je als ouder (of leerkracht) niet de vraag ‘waarom…?’. Kinderen stellen zo ontzettend veel vragen en de kinderencyclopedieën uit de serie ‘Waarom?’ zijn de oplossing om leergierige en nieuwsgierige kinderen tevreden te houden. Op iedere dubbele pagina wordt een vraag beantwoord in duidelijke taal. En het mooiste is dat (zeker voor mij als juf) er bij iedere vraag een quiz hoort! Het is ook een boek waarin het begrijpend lezen getest wordt. Er zijn boeken met verschillende thema’s zoals de natuur, het lichaam, de wetenschap, maar ook een algemeen boek.”

De ‘klassiekers’ van Juf Hetty zijn nog altijd actueel!

De favoriete boeken van Juf Hetty las ze zelf ook. Een beetje klassiekers eigenlijk, maar nog altijd heel actueel. Juf Hetty: “Mijn favoriete boeken in willekeurige volgorde: ‘Achtste groepers huilen niet’ van schrijver Jacques Vriens heeft de meeste indruk gemaakt. Ook ‘De GVR’ van Roals Dahl vond ik als kind fantastisch. Ik verdween helemaal in dit boek. Mijn favoriete voorleesboek voor jonge kinderen? Dat is toch ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie MG Schmidt. Het is al best oud, een klassieker, maar het spreekt kinderen nog steeds aan.”

De kinderboeken top drie van Meester Michel

Meester Michel hoeft er niet lang over na te denken want op nummer drie staat voor hem het kinderboek ‘Lang geleden’ van Arend van Dam en Alex Wolf. “De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Arend van Dam heeft nu de belangrijkste gebeurtenissen toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. ‘Lang geleden…’ bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter.”

“Op 2 staat ‘Duizend dingen over Nederland’ van Charlotte Dematons. In Duizend dingen over Nederland worden talloze bijzonderheden uitgelicht. Neem nu de overbekende kinderliedjes – die soms onbekende achtergronden hebben, want wist jij dat Berend Botje een reder was die zijn wrakke schepen liet uitvaren zodat hij de premie opstreek als ze met man en muis waren vergaan? Ook de canonvensters worden alle vijftig uitgelicht en verklaard, en vreemde eetgewoontes van ons Hollanders, tradities, architectuur, en nog veel, veel meer…”

En welk boek staat op nummer één? Meester Michel: “Dat is absoluut ‘Koekjes!’ van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma. In dit kinderboek verdwijnt er op mysterieuze wijze telkens een koekje uit de trommel. De enige die gezien heeft wie het heeft gedaan, is Diederik. Het zijn de acht kabouters! Maar de moeder van Diederik vermoedt dat hij zelf de schuldige is en zet de trommel steeds op een andere plek…”

De favorieten van Juf Maaike

Ook Juf Maaike heeft een mooie kinderboeken top drie samengesteld en begint met een boek dat ze zelf als kind verslond en nog altijd één van haar favorieten is: ‘Matilda’ van Roald Dahl. Juf Maaike: “Alle boeken van Roald Dahl vind ik sowieso geweldig maar ‘Matilda’ staat met stip op nummer 1. Tijdens het lezen van het boek ga je ontzettend houden van Matilda en gun je dat lieve, slimme meisje het állerbeste! Gelukkig heeft het boek een happy end.” 

“Het magische boek ‘De Kleine Prins’ van de Franse schrijver Antoine de Saint Exupéry neem ik altijd met me mee. Dit boek kun je in bijna elke taal vinden! Ik heb het dan ook in alle talen die ik spreek gelezen. Het is een prachtig boek waar veel levenslessen in verstopt zitten. Voor kinderen is het een leuk en eenvoudig geschreven verhaal met prachtige tekeningen en voor volwassenen heeft het boek nog een diepere laag en de boodschap om de wereld eens met andere ogen te bekijken!”

“Tijdens mijn jaren voor de klas (kleuterklas en onderbouw) heb ik kilometers voorgelezen. Er zijn ontelbaar veel goede boeken geschreven om voor te lezen, van prentenboeken tot voorleesverhalen. Maar prentenboeken blijven toch mijn favoriet omdat je er zóveel meer mee kan. ‘Hé, wie zit er op de wc?’ is er eentje die ik graag voorlees. Het is een hilarisch prentenboek geschreven en getekend door Harmen van Straaten. Het is in rijmvorm en dat leest lekker weg. Heerlijk om samen te lezen! En daarnaast goed te gebruiken voor de nodige zindelijkheid 😉”

Wat leest Juf Kitty graag?

Juf Kitty weet het wel. “Dat is ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons!”, vertelt ze. “Het is mijn favoriete prentenboek. Het boek heeft geen tekst maar heeft 26 prachtige tekeningen die per letter zijn gebundeld. Op de B-pagina vind je bijvoorbeeld een beer die aan het bowlen is in een badjas. Een broccoli in een buggy en een bruidspaar en een bergbeklimmer die de berg behangt. Echt een boek om eindeloos doorheen te bladeren en steeds nieuwe dingen te ontdekken.”

“Een wat recenter boek dat ik direct in mijn hart heb gesloten is ‘Lampje’ van Annet Schaap. Lampjes vader is vuurtorenwachter. Omdat hij nog steeds zo verdrietig is om de dood van Lampjes moeder, drinkt hij te veel en laat hij Lampje al het werk doen. Op een stormachtige avond gaat alles mis en Lampje wordt weggestuurd om in het Zwarte Huis te gaan wonen. Daar schijnt een monster te wonen… Dit boek heeft een scherp randje, dat voor jong en oud boeiend is tot op de laatste bladzijde. ‘Lampje’ is geheel terecht overladen met prijzen, waaronder de Gouden Griffel.”

“Een ander spannend boek dat mij op het puntje van mijn stoel liet zitten is ‘Monsters en mislukte superhelden’ van Bart de Wolf. Een tipje van de sluier ligt ik graag op. Floris weet het al jaren zeker: hij is speciaal. Hij wacht ongeduldig tot hij eindelijk zijn superheldenkrachten gaat ontwikkelen. Zijn vriend Haroen vindt het maar raar. Floris is net zo doodgewoon als hij. Helaas, want op deze manier worden ze pestkop Dave nooit de baas. Als Floris en Haroen hun boomhut gaan bouwen gebeurt er iets vreemds… Maar”, fluistert Juf Kitty ons toe, ” dit is een boek voor kinderen die wel tegen een stootje kunnen. Dus lees het maar niet vlak voor het slapengaan!”

Van klein tot groter – de selectie kinderboeken van Juf Jeanine

Juf Jeanine: “Als kind las ik erg veel en nu nog steeds vind ik lezen en voorlezen erg leuk. De volgende boeken zijn een aantal van mijn favoriete kinderboeken. Ik begin met ‘De leeuw in de muis’ van Rachel Bright. Dit boek gaat over een muis die graag net zo dapper wil zijn als de leeuw. Wanneer hij echter naar de leeuw toe gaat, ontdekt hij iets bijzonders… Ik heb ervaren dat veel kinderen erg genieten van dit prentenboek!”

“Een ander boek voor de jongere kinderen is ‘Kom uit die kraan’ van Tjibbe Veldkamp. Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart. Maar op een dag besluit hij toch de bouw op te gaan… Een grappig verhaal over een jongetje dat een regel overtreedt, maar toch goede dingen doet. Goed bij kinderen doen ook de boeken van ‘Meester Jaap, geschreven door Jacques Vriens. Het zijn vrolijke verhalen over een Meester die af en toe een beetje gek is. En ja, net als mijn collega juf Hetty het kinderboek ‘Achtste groepers huilen niet’, ook van Jacques Vriens. Een meeslepend, aangrijpend verhaal. Veel kinderen vinden dit een verdrietig, maar mooi boek.”

“Tot slot mag het boek ‘Spijt’ van de bekende (kinderboeken) schrijfster Carry Slee niet ontbreken. Als kind was Carry Slee één van mijn favoriete schrijvers. Ook in dit boek weet ze je mee te nemen in een verhaal over pesten, spijt en opkomen voor een ander.”

Uitpuilende boekenkasten bij Juf Sophie

Juf Sophie: “Van prentenboek tot jongvolwassenen literatuur, mijn boekenkasten puilen uit. Ik ben dol op kinderboeken. We hebben hier thuis van alles in de kast staan. Van de klassiekers als ‘Pluk van de Petteflat’, ‘Jip en Janneke’, en ‘Otje’ tot de ‘Gorgels’ en de ‘Zoete Zusjes’. Er zijn echter een paar prentenboeken die op dit moment keer-op-keer door mijn kinderen uit de kast getrokken worden en dat zijn ‘Coco kan het’ en ‘Coco, kijk uit!’, allebei van Loes Van Riphagen.

In ‘Coco kan het’, is het tijd voor Coco om te leren vliegen, maar vliegen vindt Coco toch wel echt heel eng. Uiteindelijk is het mama die haar het laatste zetje geeft. Mijn kinderen smullen iedere keer opnieuw van dit verhaal. Een echte aanrader!” “Coco, kijk uit!’ is een heel mooi 3D boek waarin Coco op zoek gaat naar de allermooiste bloem voor haar moeder. Onderweg komt ze allemaal vriendjes tegen die haar waarschuwen voor gevaarlijke dieren. Steeds opnieuw hoort Coco geritsel… Kijk uit Coco! Mijn kinderen kijken iedere keer weer hun ogen uit terwijl ze op zoek zijn naar dierenvriendjes in het bos van Coco.”

“Een andere favoriet van dezelfde schrijfster is ‘Kom mee, Kees!’, waarin Kees en zijn vader op pad gaan naar het concert van “De Kwakers”. Onderweg ziet Kees een heleboel geweldige dingen en wil alles uitgebreid bekijken en onderzoeken. Papa is bang dat ze te laat komen en dringt er steeds op aan om door te lopen: “Kom mee Kees!” Het is een spannend avontuur dat iedere keer opnieuw mijn kinderen mateloos weet te boeien.”

Uhm? Verhalen over billen…

Juf Sophie gaat nog even door (ze heeft tenslotte uitpuilende boekenkasten): “Twee aanraders zijn ook de kinderboeken van Levina van Teunenbroek, ‘De ridder zonder billen’ en ‘De prins zonder billen’. In het eerste boek raakt de ridder in het heetst van de strijd, zijn – jawel – billen kwijt. Maar welke prinses wil er nou trouwen met een ridder zonder billen? Mijn kinderen vinden dit een geweldig verhaal. In ‘De prins zonder billen’, is de ridder gelukkig getrouwd met zijn droomprinses, maar raakt hij opnieuw zijn billen kwijt. Samen gaan ze naar het koninklijk atelier om het perfecte paar billen te zoeken, maar dat is nog niet zo makkelijk… Dan heeft de prinses een idee. Zal het haar lukken om haar prins weer gelukkig te maken?”

“Een erg grappig prentenboek is ‘Hé, wie zit er op de wc?’ van Harmen van Straaten. (Hé! Dat heb je goed gelezen want dat boek staat ook in het lijstje van Juf Maaike!) Dit kinderboek gaat over dieren die allemaal heel nodig moeten plassen, maar de wc is de bezet. Tijdens het verhaal wordt de rij voor de wc steeds langer…oh oh kan beer zijn plas nog wel ophouden? Dan gaat de wc eindelijk open. Dit is een grappig prentenboek op rijm geschreven. Wijzelf hebben de kartonnen versie met een knopje om de wc door te spoelen, tot grote pret van mijn kinderen.”

“Voor de iets oudere kinderen kan ik de boeken van Tom Fletcher aanraden: ‘De kerstmissaurus’, ‘Kerstmissaurus 2’ en ‘De winterheks’ zijn geweldige voorleesverhalen voor kinderen in leeftijd van groep 3/4/5. Goede lezers in groep 5 zullen deze boeken zelf kunnen lezen. In ‘De kerstmissaurus’ maken we kennis met Willem. Hij heeft een grote wens: een dino voor kerst. Geen knuffel, maar een echte. Kan de kerstman deze wens uit laten komen? Dit verhaal is fantasierijk, heeft prachtige illustraties en is een echte aanrader voor de feestdagen. Tom Fletcher heeft nog meer boeken voor het jonge en iets oudere kind geschreven. Een aanrader om eens te kijken of er iets tussen zit voor het gezin!”

“Tot slot wil ik de graphic novel, ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ aanraden. Dit prachtige verhaal, geschreven door Charlie Mackesey en vertaald door Arthur Japin, gaat over vriendschap, liefde, en jezelf zijn. Het is een ontzettend lief verhaal dat je hart zal verwarmen en je zal opbeuren als het even iets minder gaat.”

De Wereldwijven en Meester Max hopen dat er iets tussen zit dat je aandacht heeft getrokken en wensen iedereen veel leesplezier!

Onderwijs

Over Meester Max

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.