Tijd om mij te bezinnen en… opnieuw te beginnen!

Mariel van Tatenhove

Afgelopen zomer, deden we met zes vriendinnen één van de top hikes in de Alpen: Tour de Mont Blanc. Zeven dagen wandelen van Courmayeur in Italië, via Zwitserland naar Chamonix in Frankrijk. Wandelend in de adembenemende natuur met de rauwe schoonheid van de Alpen en de Mont Blanc zette me aan het denken over werk, prioriteiten en of ik nog deed wat ik wilde doen op dit punt in mijn leven. Ik werkte nog steeds met hele leuke collega’s aan leuke nieuwe producten in mijn baan bij Amazon, maar de negatieve aspecten begonnen in de afgelopen maanden zwaarder te wegen dan de positieve.

Ik realiseerde me dat de dagen met stress de dagen van blijheid en voldoening overtroefden. De flexibiliteit die we tijdens Covid hadden, was sinds de RTO, return to office veel minder geworden. De lange dagen van video conferenties, begonnen hun tol te eisen. Tijdens die prachtige wandeling, realiseerde ik: het is tijd om mij te bezinnen en opnieuw te beginnen.

Ambitie - bezinnen
Foto’s: Mariel van Tatenhove

Streven naar voldoening en succes

Eén van de dingen die mij voldoening en een gevoel van succes geven, is om dingen te creëren en doelen te bereiken. Als ik ergens aan begin, gooi ik me er altijd voor de volle honderd procent in. Vaak betekent dat met volle vaart vooruit, soms weleens te snel, om het doel of de doelen te bereiken. Die focus en toewijding hebben me in mijn leven en mijn carrière vaak geholpen. 

Maar er waren momenten dat ik wist dat het tijd was om aan de rem te trekken. Tijd om te bezinnen en stil te staan, diep adem te halen en de balans op te maken. Momenten waar ik me afvroeg: is dit nog belangrijk voor me en word ik nog blij van wat ik doe? Wat geeft voldoening? Zijn er nog steeds meer positieve dan negatieve momenten? Zo niet, dan is er maar één oplossing en dat is iets nieuws beginnen.

Geen garanties voor morgen

De eerste keer dat ik hier bewust over begon na te denken was in 2010. Ik was alweer drie jaar bij mijn tweede Silicon Valley start-up. Ik werkte lange dagen en reisde het land en de wereld af. Het was januari en ik was op weg terug van een reis naar Taiwan, toen ik hoorde dat de vrouw van een collega vroegtijdig was bevallen van een dochtertje. Normaal reden tot vreugde, maar in dit geval was er niet veel blijdschap. Het kindje was vroegtijdig geboren, omdat bij de moeder kanker in een vergevorderd stadium was ontdekt. In datzelfde jaar, juli, hoorde ik tijdens een andere zakenreis, dat Somya was overleden: 38 jaar oud en haar dochtertje nog geen zes maanden.  

Die dag besefte ik dat elke dag belangrijk is en dat we moeten leven alsof elke dag de laatste is. Die dag begon ik met mijn bucketlist en besloot ik dat ik dingen in mijn leven moest gaan veranderen. Ik moest me bezinnen. Jaren had ik alleen geleefd voor het werk. Geen vraag, project of reis was teveel. Ik herinner me nog goed het jaar dat ik op kerstavond een hele avond met een klant in Tokyo aan de telefoon zat, tot begrijpelijk onbegrip en ongeloof van mijn familie. Of de keer dat ik voor een vergadering van één uur naar Tokyo vloog, en dezelfde dag nog met dezelfde vlieg-crew terugvloog. 

Ik dacht altijd dat ik tijd genoeg had om van het leven te genieten. Het overlijden van Somya schudde me wakker en ik realiseerde dat ik teveel bruiloften, verjaardagen en geboortes had gemist. Er zijn geen garanties in het leven. Een paar maanden later besloot ik twee maanden vrij te nemen. Om na te denken over wat belangrijk voor me was, zowel werk als privé. Eén van de belangrijkste conclusies was ervoor te zorgen dat ik een betere balans tussen werk en privé-leven kreeg. Ik had al teveel gemist en wilde werken om te leven, niet leven om te werken. 

Ambitie

Nieuwe start-up, oude gewoontes 

Een aantal jaren wist ik me daaraan te houden en nam ik meer tijd voor dingen en mensen buiten het werk. Totdat ik weer een nieuwe baan bij een nieuwe start-up begon. Een bedrijfje dat heel jong was en veelbelovend (en zoals in al mijn andere jobs) in elektronische producten. Reizen naar Azië was wederom onvermijdelijk en zo vloog ik om de maand weer 14 tot 15 uur heen en terug naar Taiwan, China en Japan. En daar vervlogen helaas ook al mijn goede voornemens om niet elke avond tot laat en in het weekend te werken.

Na drie en half jaar realiseerde ik me dat we nog steeds geen robuust product hadden, ondanks al het harde werk. Dit keer kwam de realisatie dat ik weer aan de rem moest trekken toen ik op een zaterdagnacht om half twee van kantoor naar huis reed. Ik nam een besluit om een half jaar vrij te nemen. Om mij te bezinnen, de batterij weer op te laden en opnieuw te beginnen. 

Het Amazon tijdperk

Aan het einde van de zes maanden kreeg ik een baan aangeboden bij Amazon in het Alexa team. Alexa was net twee jaar oud en het was het begin van het AI tijdperk, dus een unieke baan in een opwindende tijd. En hoewel ik ook hier veel moest reizen, wist ik deze keer wel een betere balans te houden. Na drie mooie jaren in het Alexa team, besloot ik in de zomer van 2020 bij Amazon Kids aan de slag te gaan. Dit bracht een andere uitdaging: in een remote werk omgeving bij een nieuw team in een nieuwe rol beginnen. Maar ook dat wende snel en thuis werken werd het nieuwe normaal.

Alle tech bedrijven zeiden in het begin van de pandemie, dat ze niet terug zouden gaan naar de oude werkwijze. Begin 2023, begon dat te veranderen en in mei moesten we allemaal voor minstens drie dagen per week terug naar kantoor. En op zich was dat geen probleem, maar de regels waren strakker en minder flexibel dan vóór Covid en in sommige gevallen ronduit dom. Daar bovenop werd mijn tijd meer en meer opgeslokt door administratieve en management taken, in plaats van werken aan nieuwe produkten, wat mijn passie is. Alles bij elkaar genoeg om me deze zomer weer te bezinnen en na te denken over mijn leven.

Ambitie

Sabbatical om te bezinnen…

Ik kan impulsief zijn, maar in plaats van overhaast mijn baan op te zeggen na mijn Mont Blanc reis – iets was ik serieus overwoog- , besloot ik een sabbatical te nemen. Ik had dat meer mensen (in mijn huidige team en binnen Amazon) zien doen de afgelopen jaren. Het zou me weer de kans geven om me zonder de dagelijkse werkdruk, te bezinnen over de toekomst.

En zo diende ik mijn verzoek voor een sabbatical in op een zondagmiddag en werd ik op een maandag wakker, mij realiserend dat het de eerste maandag in lange tijd was dat ik zonder stress wakker werd met het vooruitzicht op een nieuwe werkweek. Ik merkte die week dat mijn schouders en nek minder gespannen waren en een blik op mijn Garmin horloge maakte duidelijk dat het stressniveau nul was. Ik wist dat ik de juiste beslissing had genomen. 

… en opnieuw te beginnen!

Inmiddels is het week zes van mijn twaalf weken durende sabbatical. Het is heerlijk: ik heb tijd om te reizen, te sporten en ik ben een cursus Portugees begonnen. Tijdens lange wandelingen heb ik veel tijd om na te denken over wat ik wil en wat belangrijk is en wat niet. Zo heb ik besloten dat ik eindelijk serieus wil zijn over het opzetten van een bedrijf.

Al jaren droom ik om iets te doen dat met reizen te maken heeft. Vorig jaar tijdens een borrelmiddag met een collega en vriendin kwam dit ter sprake. Het bleek dat we allebei vergelijkbare ideeën hebben en het afgelopen jaar zijn we dit vorm gaan geven. Hoewel ik nog niet weet wat ik na mijn sabbatical ga doen, weet ik dat ik hier mee doorga. Dit product wil ik verder ontwikkelen en naar de markt brengen. Want als ik het nu niet doe, doe ik het nooit. Het maakt niet uit of het een success wordt of niet, ik ga doen wat ik altijd anderen als advies geef: “believe in yourself and follow your dream and you will make it come true”. 

“you are never too old to start over. Every day is a chance to create the life we want

– Karon Waddell

Over dit Wereldwijf: Mariel van Tatenhove - VS

Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.