Zero Tolerance Day – Nee! Tégen Vrouwelijke Genitale Verminking

Vrouwelijke Genitale Verminking, kortweg VGV genoemd (of vrouwen- en meisjesbesnijdenis), is een onderwerp dat ons aan het hart gaat. Het is een schending van de meest fundamentele rechten van meisjes en vrouwen en kan grote gevolgen hebben. Daarom is het goed dat er ieder jaar op 6 februari extra aandacht voor deze praktijk is tijdens de International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation

6 februari – Zero Tolerance Day. Vandaag publiceren de Wereldwijven iedere twee uur een blog via ons social media waarin een ander perspectief belicht wordt.

Vrouwelijke Genitale Verminking – Aandacht nog steeds nodig

Aandacht echt nog steeds nodig? Helaas ja. Aandacht voor kortweg VGV of, meisjes- en vrouwenbesnijdenis blijft nodig en de Wereldwijven blijven doorgaan om op 6 februari verhalen te delen over deze gruwelijke praktijk. Om te informeren. Te inspireren. Het een halt toe te roepen. Door de jaren heen spraken we met deskundigen en ervaringsdeskundigen. Met vrouwen die zich hart 🙂 maken voor vrouwengezondheid en op hun eigen manier actie voeren. In binnen- en buitenland.

In Nederland zijn op deze dag verschillende evenementen of kun je op de websites van belangrijke organisaties allerhande informatie vinden. We delen graag een aantal met jullie: Pharos, FSAN Nederland en Plan Nederland. Google deze organisaties eens en informeer je want er bestaan nog (te)veel onwaarheden over Vrouwelijke Genitale Verminking.

Vrouwelijke Genitale Verminking is allesbehalve een Afrikaans probleem. Het komt overal in de wereld voor. In Indonesië, India, Pakistan en… de Verenigde Staten. Lees vandaag via onze social media – Instagram, Facebook en LinkedIn – de verhalen van vrouwen in Sierra Leone, Tanzania en ja, de Verenigde Staten. Ook delen we interviews met vrouwen in Nederland die zich hier sterk maken voor lotgenoten en Nederlandse beleidsmakers ondersteunen om internationaal richtlijnen op te zetten met het doel VGV uit te bannen.

Wij hopen dat de publicatie van iedere twee uur een artikel over VGV, (dit zijn lang niet alle blogs die wij herover deelden in de afgelopen vijf jaar – dus google zeker ons platform op begrippen als ‘VGV’ en ‘besnijdenis’) iedereen weer wakker schudt. VGV is een gruwelijke misdaad tegen de fysieke- en mentale gezondheid van vrouwen over de hele wereld. Het verdient Zero Tolerance. Punt.

Uit archief de Wereldwijven – VGV Campagne filmpje februari 2023

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.