Bedrijf van een Wereldwijf – Uniek. Oogstrelend. Beadfreeforever!

Bedrijven van wereldwijven. Wij zijn er dol op en vooral het verhaal erachter. Want hoe doe je dat, een onderneming starten in het buitenland? Tegen welke vooroordelen loop je bijvoorbeeld aan? Is het echt een droom die je al jarenlang najaagt of iets wat langzaam groeit. Alsof het zo moest zijn.

Het verhaal van Marion valt in de laatste categorie die begint met een reis naar haar moeder en zus in Zuid Spanje. Jaren voordat ze haar eigen sieradenlijn Beadfreeforever, (of Bead Free Forever), in de VS begint. 

Ambitie - Marion Unangst
Foto’s: Marion Unangst & Beadfreeforever

Op avontuur in Spanje 

Marion is in Nederland al jaren werkzaam in de kledingindustrie. Ze bedenkt concepten voor winkels en implementeert deze. Ze is een visual merchandiser nog voordat de industrie zelf realiseert hoe belangrijk dat voor de uitstalling is. 

Toch kriebelt het en droomt ze van haar eigen winkel. In 2002 vertrekt ze samen met haar Amerikaanse vriend naar haar moeder en zus in Zuid Spanje. Daar blijven ze een tijdje maar na verloop van tijd willen ze hun eigen plek hebben. Ze pakken de auto in en besluiten om van Zuid naar Noord Spanje te rijden en te stoppen in iedere grote stad onderweg. Op zoek naar die plek die voor allebei goed voelt. Ze spreken af dat als ze tot de Franse grens niet dat wow-effect samen hebben gedeeld, ze naar de VS verhuizen. Connecticut waar haar vriend oorspronkelijk vandaan komt. 

Zover komt het niet. Barcelona houdt hen allebei een paar jaar in bekoring. Ze vinden een gaaf winkelpand en via een cursus Spaans ontmoeten ze allemaal mensen die hen helpen hun winkel te realiseren. En dan raakt Marion zwanger. Een winkel runnen met een kleintje is pittig en hun besluit om dan toch naar Connecticut te verhuizen heel logisch. 

Amerika, here I am

Maar de creatieve handen van Marion blijven jeuken en als ze een dag een winkeltje in Cape Cod binnenloopt, weet ze wat ze wil doen. Of beter: maken. Sieraden! 

Marion, dan weet je wat je wilt – maar hoe kom je dan tot productie en uiteindelijk verkoop van je sieraden voor Beadfreeforever?

“Nadat ik had besloten de gok te wagen heb ik voor $100 materiaal gekocht en aan de slag gegaan. De eerste verkoop was aan vriendinnen hier en toen ik zag hoe enthousiast ze waren ben ik ook shows en craft fairs (red: kunstmarkten) gaan doen. Ik heb een mega leuke en supportive vriendinnen kringetje opgebouwd hier.”

Wat was het eerste Beadfreeforever sieraad dat je maakte?

“Het eerste sieraad wat ik maakte was een lariat. Dat is een lange ketting zonder sluiting en deze kan je dus ook op verschillende manieren dragen.”

Hoe en waar koop jij je materiaal in? 

“Ik ben wel iemand die graag materiaal ziet en aanraakt maar op een gegeven moment weet je wat je zoekt. Ik koop veel op etsy en bij andere bedrijven online. Eén daarvan is een Nederlands bedrijf Betaalbare Kralen, gewoon omdat dat zo leuk is :-)”

Waarom de naam Beadfreeforever. Zit daar nog een persoonlijk verhaal achter? 

“De naam Beadfreeforever heeft zeker een verhaal. Als je bijvoorbeeld ergens een ketting koopt, is en blijft het een ketting. Mijn idee was de lariat die met een speciale kraal komt zodat de ketting een heleboel mogelijkheden heeft. Daarbij kwam dat mijn logo BFF werd wat ook weer andere extra betekenis heeft.”

Wat was de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging was toch wel om mijn sieraden in winkels te krijgen. Als al je vriendinnen, familie en vrienden van je gekocht hebben wil je de volgende stap nemen. En dat was letterlijk met een voorbeeld kollektie winkels binnen lopen.”

Ambitie - Beadfreeforever

Je hebt winkelervaring in Nederland en Spanje. Wat maakt ondernemen in de VS spannend, leuk? 

“Ik vind de mensen hier in onze omgeving nog steeds zo aardig en ze vinden lokaal handgemaakt helemaal leuk.”

En mis je Nederland af en toe?

“Het enige wat ik nu na 20 jaar nog mis zijn mijn lieve zusjes, mam en pap en mijn lieve vrienden uit Nederland en Spanje.”

Heb je toekomstplannen? Wil je bijvoorbeeld groeien met Beadfreeforever of heeft plezier in wat je doet voorrang?

“Ik heb zeker dromen! Naast mijn sieraden lijn ben ik bezig met mijn eigen kleding lijn die ik deze lente/zomer hoop te introduceren. A creative mind is always working on something new 😉 Ik moet wel mijn lieve mama en mijn vader bedanken voor de creativiteit die ze mij hebben meegegeven. Mijn moeder kon alles maken wat ze zag en is nog steeds creatief bezig. Mijn vader had als beroep grafisch ontwerper.”

Ambitie - Beadfreeforever

Korting op Beadfreeforever voor Wereldwijven!

Heb jij een Bedrijf van een Wereldwijf?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.