Valentijnsdag – Verrukkelijke liefde rondom de wereld!

Love makes the world go round. En of! De Liefde haalt het beste in de mens naar boven maar ook het slechtste. Het is even verrukkelijk als wreed, afhankelijk waar jouw pion in het Grote Spel der Liefde zich beweegt. Ben jij de Valentijn? Of bemin jij er heimelijk één? Vandaag is de dag om je geheime liefde, je Valentijn, een stille hint te sturen. Je liefde uitgedrukt in brief, of verpakt als een rode roos.

Valentijnsdag. Maar waarom en wáár vieren we deze dag?

Valentijnsdag: oud vruchtbaarheidsfeest…

Anno 2024 is het vrij onschuldig om iemands Valentijn te zijn. Dat was lang geleden wel anders! Er gaan over de (Romeinse) oorsprong van de dag een aantal theorieën de ronde. De eerste is dat het een overblijfsel is van de eeuwenoude traditie Lupercalia, – het vruchtbaarheidsfeest – dat jaarlijks op 15 februari werd gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. 

Volgens die traditie werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid waarna eerst de ongehuwde mannen om de beurt een naam mochten trekken, gevolgd door de vrouwen. Trokken ze allebei dezelfde naam? Dan werden de een koppel… Een wilder verhaal over Lupercalia is dat jonge mannen naakt rondrenden en maagden sloegen in een poging hen vruchtbaarder te maken. 

… Of onthoofde heilige? 

Een andere theorie verwijst naar de eigenzinnige priester Valentinus, die de de blinde pleegdochter van Asterius, de stadhouder van Rome, genas. Asterius was hem zo dankbaar dat hij zich bekeerde tot het christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Genoeg reden voor keizer Claudius II om Valentinus op 14 februari 270 te onthoofden. Een ander versie van de reden voor Valentinus’ onthoofding is dat hij in het geheim jonge stellen van verschillend geloof liet trouwen, iets dat keizer Claudius II streng had verboden. 

De legende van Valentinus vond uiteindelijk zijn eigen traditie binnen het christendom toen hij heilig werd verklaard en zijn eigen heilige dag kreeg: Sint Valentijn op 14 februari met…. de viering van de (trouwe) liefde! Het werd vooral in Engeland een populaire dag. In die tijd was het niet gewoon om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon een geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

Zeg Valentijnsdag, zeg Amerika! 

De Valentijnsdag-traditie varieert tegenwoordig van land tot land, maar bovenaan de lijst staat misschien toch wel de VS? Romantisch Amerika gaat helemaal los om hun Valentijn de liefde te verklaren: snoep of chocolade, kaarten, bloemen en sieraden! Elk jaar geven Amerikanen rond Valentijnsdag miljarden uit aan hun (geheime) liefde. Overigens niet alleen voor partners en ‘lovers-in-spé. Ook familieleden, vrienden en schoolkinderen sturen elkaar kaartjes met boodschappen over vriendschap, genegenheid en waardering. 

Wie denkt dat chocolade de populairste sweet gift is, heeft het mis. Voor je enige echte sweetheart koop je…? Precies ‘sweet hearts’! Die kleine snoephartjes met boodschappen als ‘be mine’ en ‘kiss me’ erop. Grappig feitje: per jaar worden er genoeg snoephartjes geproduceerd om iedereen ter wereld één te geven! Eat your heart out

Be my Valentine in Zuid Amerika 

De Peruaan heeft extra tijd om de Liefde te vieren vanwege het Carnaval, wat een vrije dag in het land is. Peruanen kiezen niet voor de klassieke rozen maar geven orchideeën, wat de nationale plant is. Valentijnsdag is ook een heel populaire trouwdag. Er zijn zelfs zoveel stellen die op 14 februari in het huwelijksbootje willen stappen, dat er massa-bruiloften voor georganiseerd worden.

Je Valentijn vinden in Brazilië? Dat wordt een uitdaging of… je moet getrouwd zijn. Want hier viert men de zegening van de liefde. Oftewel het huwelijk. Misschien omdat ze wat conservatiever zijn? Afijn, de Braziliaan viert uitbundig Sint Anthonis, de beschermheilige van het huwelijk, op 12 juni. 

Single en happy: ystävänpäivä! 

Ben je single? Dan zijn Finland of Estland jouw plek. Hier gaat het vooral om de vriendschappen: dus Vriendendag in plaats van Valentijnsdag. Om alvast te oefenen en je nieuwe vrienden te verrassen in vloeiend Fins, roep je ystävänpäivä!, en/of in Estisch, sõbrapäev!

En waarom zou je goede vrienden geen rozen, snoep of andere cadeautjes geven? Kortom, in Finland en Estland hoef je je geen zorgen te maken en heb je altijd een Valentijn om mee te vieren!

Verbod op Valentijnsdag

Het zal je niet verrassen maar in veel landen in het Midden Oosten wordt Valentijnsdag gezien als een foute Westerse invloed. In Saoedi-Arabië is het zelfs sinds 2008 verboden en wordt de consument goed in de gaten gehouden in de aanloop naar 14 februari. Alles wat maar even riekt naar rood is verdacht en laat je maar beter links liggen. Maar de Saoedi’s weten hier slim mee om te gaan en vinden hun weg naar ‘geheime winkels’ om hun geliefde toch te verrassen. 

Ook in Iran waar zowel de staat als Islam de viering van de Liefde liever tegenwerken dan gedogen, hebben de Iraniërs hun eigen liefdevolle antwoord gevonden in de traditie Sepandãrmazgãn. Op deze dag vieren Iraanse mannen niet alleen hun liefde voor hun partner, maar ook voor hun moeder en Moeder Aarde als geheel.

Dubai vormt uitzondering en is de vreemde (luxe!) eend in de bijt. Valentijn wordt er zelfs uitbundig gevierd! Inclusief versierde straten en speciale Valentijns-arrangementen in hotels en restaurants. 

Bloemen en snoep voor de man in … Japan! 

En Zuid Korea. Natuurlijk, waarom niet? In deze delen van de wereld worden juist mannen flink in de watten gelegd. En niet alleen de liefdespartner. Ook mannelijke familieleden en collega’s krijgen van vrouwen op Valentijnsdag een heerlijke doos chocolade. Als blijk van affectie en waardering. 

Is er dan niets voor vrouwen? Jawel hoor, want op 15 maart (zogenoemd Witte Dag) doen de heren iets terug door de dames door op cake, snoep en bloemen te trakteren.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.