Bedrijf van een Wereldwijf – Maak kennis met relocator Danuta Hoek!

Verhuizen. Emigreren. Behalve het vinden van een fijn huis komt er heel veel bij kijken. Wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde buurten? Hoe open je een bankrekeningnummer. En wat te denken van de aansluitingen voor gas, licht – en water? En internet? Waar koop je een auto. En wat voor auto? En heb je kinderen, welke schoolkeuze maak je dan?

Zomaar een paar praktische vragen die de meesten van ons zelf moeten zien op te lossen. Wie slim is, of geluk heeft, kan veel uit handen geven aan een relocator

Gepokt en gemazeld expatkind

Wereldwijven weten er alles van: en of een relocator je een heleboel werk uit handen neemt! Danuta Hoek heeft daar haar werk van gemaakt. Niet in het buitenland, maar in Nederland! Want ook Nederland kent jaarlijks een nieuwe stroom internationale expats die hier komen werken en ergens moeten wonen. Met haar bedrijf Expatsatease staat ze menig buitenlander bij.

Zelf kind van expats heeft ze in flink wat landen gewoond en veel verschillende woon- en werksituaties meegemaakt. Van haar ouders en voor haarzelf opgroeiend in expat gemeenschappen. In sommige landen kon het gezin niet buiten een compound wonen vanwege de veiligheid. In andere landen wel, maar was een goede nabijgelegen school geen oplossing en kreeg ze samen met andere expatkinderen modern afstandsonderwijs. Dat wil zeggen dat ze zelf moesten toewerken naar de standaarden voor Nederlands middelbaar onderwijs. 

Danuta, hoe ben je in het vak van relocator binnen Nederland terecht gekomen?  

Eerlijk gezegd dacht ik het zwarte garen te hebben uitgevonden. Eerst wilde ik meer de sociale integratie kant op, wetende hoe mijn moeder daar wel mee te dealen had. Maar HR van bedrijven hadden hier niet zo’n visie in. Ik heb in opdracht van de gemeente Zwolle een essay mogen doen en mede daardoor met HR managers gesproken van grote lokale Internationale bedrijven. Iet wat terughoudend gaven ze mij mijn eerste opdrachten voor relocatie en nu, 12 jaar later doe ik dat nog steeds ook voor deze bedrijven. Het ontzorgen van HR en bedrijf.

Wat regel jij allemaal voor je buitenlandse klanten?

Visa en werkvergunningen worden door externe partijen gedaan die mij dan vervolgens inhuren voor de relocatie. Ik als relocator pak verder alles op wat maar komt kijken bij een verhuizing. Het vinden van gepaste huisvesting in Nederland wordt steeds meer een uitdaging. Gelukkig heb ik in de regio’s waar ik werk goede contacten met makelaars. Uiterst belangrijk en gekoesterd. Hetzelfde geldt ook voor scholing, bank, Expat Centrums, IND en overige contacten. Dat is mijn/ onze toegevoegde waarde als relocator..

De huizenmarkt, en vooral die van huurhuizen, staat flink onder druk in Nederland. Hoe vind jij nog geschikte huurhuizen voor expats?

Bij de start begin je met een huurhuis en pas na enige tijd inschrijving kan men zich laten informeren over het afsluiten van een hypotheek. Daarom zijn goede contacten met fijne makelaars essentieel. Een team vormen en op elkaar vertrouwen

Als relocator zie je vele nationaliteiten. Uit welke landen vooral?

Jullie kunnen beter vragen welke niet…Zeker met de digitale wereld van nu wordt de wereld kleiner. Nederland is populair en met reden. 

Wat is de grootste uitdaging als relocator geweest?

Hahaha, ik denk mijn eerste opdracht. Een uitdaging van een HR dame in Zwolle die een expat in Hoofddorp regio geplaatst wilde. Uiteindelijk werd dat Wassenaar en ik heb mij daar doorheen gebluft en ben met vlag geslaagd. De expat was uitermate tevreden en daar gaat het om. Met Amsterdamse branie door het Haagse vanuit Hattem waar ik woon. Al jaren ben ik nu een preffered supplier voor deze organisatie. En ach, voor elke uitdaging is er een oplossing.

En wat de meest bijzondere (of grappige)?

Toen ik jaar of 15 was woonden wij in Ullal, India, een ‘metropool’ in de buurt van Mangalore. Prachtige ervaring waar wij in een compound woonden aan de kust, welke puber wilt dit niet……In 2020 mocht ik een buitenlandse dame begeleiden naar Twente en je raadt het al, zij kwam uit Ullal. Dat was toch wel uniek. Ook fijn om een paar gezinnen uit Pretoria te plaatsen. Zij zijn super blij en dankbaar dat hun kinderen lekker kunnen buiten spelen en in huizen wonen zonder tralies en andere bijkomende veiligheid maatregelingen.

Wie naar het buitenland vertrekt, leest zichzelf meestal wel of over de do’s en don’ts van een land. Maar hoe zit dat eigenlijk voor Nederland? Wat kun je maar beter ‘laten’ als buitenlander en wat raad je je klanten juist aan?

Daar heb ik een cursus voor en sommige bedrijven nemen deze ook af. Sociale integratie: “Gezellig hè”, heerlijk Nederlands en niet te vertalen. Huis bezoekjes, verjaardagen, werkvloer en nog veel meer gebruiken en/of misstanden worden dan besproken.

Wat zijn de meest opvallende opmerkingen van klanten geweest? Wat viel bijvoorbeeld tegen? Of wat verraste mensen juist?

Oei, dat wordt lastig, alle clichés zijn wel een keer langs gekomen. “Zijn al jullie bomen dood, zijn er alleen maar “coffee”shops, regent het hier 365 dagen per jaar?” Etcetera etcetera. Een heleboel expats zijn aangenaam verrast dat Nederland méér heeft te bieden dan de Randstad. Niet iedereen komt uit de grote stad en vindt de rust en groen in het Oosten en Noorden juist heerlijk. Steden als Groningen, Zwolle en Enschede en alles wat daartussen ligt hebben veel te bieden.

Welk advies heb jij voor Nederlanders die terug emigreren naar Nederland?

Investeer in een paar goede professionals. Een relocator. Heb je huisvesting nodig, laat je adviseren door een goede makelaar. Neem je tijd om alles te organiseren en kom wellicht eerst alleen en laat je gezin wat later volgen. Dan is alles op de rit en gaan.

Kunnen zij ook bij je aankloppen als ze een relocator willen?

Uiteraard, maar meestal doen bedrijven dat zelf regelmatig. Uit handen nemen is het motto, maar in verband met misbruik privacy moet men toch zelf nog veel doen.

Tot slot. Een flink deel van je leven heb je in het buitenland gewoond. Mis je dat leven niet?

Ja en nee. Ik heb een fantastische jeugd gehad en ben op plekken geweest waar veel mensen van dromen. Het enige wat ik niet heb zijn school reünies, maar of ik daar wat aan mis….Nu woon ik al jaren in Hattem. Heb fantastische vrienden in een fijne omgeving. Ron en ik proberen om zeker twee mooie reizen per jaar te maken, met Franschhoek wel als één van de favorieten. Voor een weekendje Maastricht mag je mij wakker maken. Hattem en Zwolle zijn zeker de moeite waard om een weekendje door te brengen. En hoe leuk is het om van je passie je werk te kunnen maken.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.