Winter in Zweden: extreem of… heel normaal?

Terwijl de wind tegen mijn huis beukt en de sneeuwvlokken uit de hemel vallen bij een temperatuur van 22 graden onder nul, plingt mijn telefoon erop los. Allemaal verontrustende whatsapp-berichten, messenger tekstberichtjes en telefoontjes uit Nederland met maar één vraag “Suus we hoorden op het nieuws dat het in Scandinavië zo extreem koud is, hoe is het bij jullie?”

Op dat moment besefte ik dat de meeste van mijn vrienden, familie en kennissen waarschijnlijk geen idee hebben wat een winter in Zuid Zweden nou echt inhoudt. Wat voor Nederlandse begrippen extreem koud is of een dikke pak sneeuw, is hier heel normaal.

Wereld
Foto’s: Susan van Diesen

Is de winter echt extreem koud of… ?

Sinds ik op het platteland van Zweden woon, beleef ik de seizoenen heel anders dan dat ik dat in Nederland deed. De verandering van alles in de natuur is zoveel intenser als je er middenin woont. De mooie dingen zoals de natuur die ontwaakt in de lente, de lange en lichte dagen in de zomer, de kleurenpracht in de herfst en natuurlijk de sneeuw in de winter. En juist de winter is zoveel extremer dan we in Nederland gewend waren. Voor ons is het na al die jaren al zo normaal geworden maar deze winter besefte ik weer dat de meesten niet weten hoe je een ‘echte winter’ ervaart.

Allereerst mijn favoriete uitdrukking det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder wat niets minder betekent dan ‘er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’. Dus deze dame heeft zich een lekkere warme outdoorbroek en jas aangeschaft en om het af te stylen met stoere snowboots, een hippe muts en warme handschoenen. Ik kom de Zweedse winter wel door!

Wereld - Winter
Door een sneeuwstorm naar huis…

Hard vriezen en dooien

En die Zweedse winter hier in het Zuiden is er letterlijk één van het kan vriezen of het kan dooien. Het ene moment sta je nog tot halverwege je knieën in de sneeuw met een temperatuur van twintig graden onder nul en het volgende moment kun je bij wijze van spreken met de boot naar je werk omdat alles overstroomt door de smeltende sneeuw.

Voordat ik in Zweden woonde, kende ik het fenomeen sneeuwstorm alleen maar uit films en van het nieuws. Maar ja, als het een ver van je bed show is, heb je toch geen idee wat het wèrkelijk is om een sneeuwstorm mee te maken. Nou ik kan inmiddels zeggen dat ik al meerdere sneeuwstormen heb overleefd. De ene heftiger dan de andere. Zo heb ik weleens middenin een heftige sneeuwstorm van werk naar huis moeten rijden en ik had geen idee of ik überhaupt nog op de weg reed of niet. Een normaliter relaxte rit van 25 minuten verandert dan opeens in een krampachtige, mega geconcentreerde rollercoaster van bijna twee uur omdat je gewoon geen hand voor ogen ziet. Ik denk dat ik dat de ergste momenten van de winter vind. Omdat het levensgevaarlijk is en je blij bent als je dan weer veilig thuis komt.

Maar een sneeuwstorm veroorzaakt meer ongemakken dan alleen in het verkeer. De sneeuw vindt zijn weg door iedere kier van de stal en garage. Ondanks dat alle deuren dicht zijn, kan er zich een halve meter sneeuw ophopen in de paardenstal. Of het blokkeert deuren en poorten en dan mag je eerst tien minuten sneeuwruimen voordat je je auto uit de garage kunt rijden. Ik ben graag buiten in weer en wind maar zo’n storm maakt het niet echt gemakkelijk. Ik stel klussen voor buiten dan ook graag uit tot de wind weer is gaan liggen.

Wonen (en werken) in ijzige kou

Hoe is het om te leven en je werk te doen als het ijzig koud is? Vermoeiend. Heel erg vermoeiend, kan ik je vertellen. Bij temperaturen van minus twintig (of kouder!) heb je te maken met veel ongemakken waarvoor je weer oplossingen moet zoeken die altijd meer tijd kosten. Zo bevriezen standaard de waterleidingen en waterbakken in de paardenstal. Dus staat deze meid iedere ochtend, middag en avond de waterbakken open te kappen. Als de bakken ook nog bijgevuld moeten worden, mag ik water gaan halen bij ons huis. Weer ploeterend door de sneeuw terug, met een kruiwagen die inmiddels 100 kg aan water weegt, probeer ik mijn weg te vinden. Waar de zorg voor de paarden me normaal ongeveer 20 minuten kost, duurt dat in de winter opeens bijna een uur.

Sneeuw en kou beïnvloeden nauwelijks het verkeer hier op het platteland. Sneeuwschuiven doen ze vaak pas als er een paar centimer ligt. Tot die tijd heb je de sneeuwpalen in de berm om te zien waar de weg is. Zelf heb ik bewust een auto gekocht met all wheel drive zodat ik ook in de winter veilig en moeiteloos kan rijden. Onze andere auto heeft spijkerbanden, en ja dit zijn letterlijk banden met spijkers erin voor optimale grip.

Wereld

Winter of niet: in beweging blijven!

Wat de kou verder doet met je lijf? Ik wil nog weleens te lui zijn om muts en handschoenen aan te doen als ik even snel naar buiten ga. Nou, na twee minuten heb ik daar al spijt van en beloof ik mezelf de volgende keer gewoon netjes mijn hele outfit aan te doen! Wat ik dan natuurlijk wéér niet doe.

Ook sport ik graag buiten en ja, zelfs als het zo koud is. Dat houdt in: thermobroek onder mijn legging en thermotrui onder mijn shirt en… rennen maar! Na een paar minuten voelt mijn lijf (met uitzondering van mijn gezicht) heerlijk warm van inspanning, maar ademen dat gaat maar met moeite. Zelfs zonder inspanning te leveren snijdt de kou je adem al af, laat staan met inspanning. En toch is het heerlijk om jezelf op deze manier uit te dagen want als je in landen als Zweden niet naar buiten gaat omdat het te koud is dan zit je van november tot april opgesloten.

En, geloof me, dat is het niet waard want ook de winter heeft heel veel te bieden voor degene die de moeite neemt het te zien en te ervaren.

Over dit Wereldwijf: Susan van Diesen - Zweden

Hej allihopa, mijn naam is Susan en begin 2018 werd de droom om in Zweden te wonen samen met vriendlief, de honden en paard werkelijkheid. We hebben ons drukke leven in Noord-Brabant verruild voor het leven op het platteland van Zuid-Zweden. Via De Wereldwijven wil ik jullie een kijkje geven in het Scandinavische leven, cultuur en natuur want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Ikea en knäckebröd.