Het hoe, wat en waarom van een overlijdensrisicoverzekering

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 5 maart 2024Tags: , , , , ,

Waarschijnlijk heb je weleens een overlijden van dichtbij meegemaakt. Hier komen erg veel dingen bij kijken. Zo wordt de uitvaart al erg snel geregeld en moeten abonnementen worden stopgezet. Maar daarnaast krijgen de nabestaanden soms ook met financiële lasten te maken, zoals de huur of hypotheek van de overledenen die ze niet meer zelf kunnen betalen. Om dergelijke situaties te voorkomen, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Maar hoe werkt dat afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering precies? En waarom zou je het doen?

Zo werkt het

Een overlijdensrisicoverzekering is niet ingewikkeld om af te sluiten. Je bent namelijk al vanaf een paar euro per maand verzekerd. Het bedrag dat je per maand betaalt, oftewel de premie, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan je leeftijd en je gezondheid. In de meeste gevallen is het dan ook: hoe jonger je de overlijdensrisicoverzekering afsluit, hoe beter! Zo ben je waarschijnlijk minder premie kwijt per maand, en hoef je ook niet meer na te denken over de financiële situatie van je nabestaanden na jouw overlijden.

Je kunt een overlijdensverzekering afsluiten tussen je 18e en je 65e. De looptijd van de verzekering bepaal je zelf. Dit kan tussen de 10 en 50 jaar lang zijn. Als je binnen de looptijd komt te overlijden en jonger bent dan 75 jaar, wordt het verzekerde geldbedrag uitgekeerd aan de begunstigde. Je mag de begunstigde zelf kiezen. Vaak gaat het geldbedrag naar een partner, zodat de huur of de opvang voor de kinderen nog gewoon doorbetaald kan worden. Maar ook kun je bijvoorbeeld een zakenpartner tot je begunstigde maken. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar de voornaamste reden is om nabestaanden te beschermen tegen financiële lasten en onzekerheden. Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je namelijk een geldbedrag waarmee jouw nabestaanden hun vaste lasten kunnen betalen. Ben jij de kostwinner van je gezin? Dan is het slim om zo’n verzekering af te sluiten. Als jij komt te overlijden, valt er namelijk een groot deel van de inkomsten van je gezin weg. En dan kan het zomaar zijn dat zij tegen financiële problemen aanlopen.

Met een overlijdensrisicoverzekering hebben je nabestaanden financiële zekerheid en hoef je je geen zorgen te maken over wat er met hun financiële situatie gebeurt na jouw overlijden. 

Overlijdensrisicoverzekering: vergelijken kan geen kwaad

Twijfel je nog over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering? Dan kun je ook verschillende overlijdensverzekeringen vergelijken om erachter te komen of er een overlijdensrisicoverzekering is die goed past bij jouw persoonlijke situatie. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het afsluiten van zo’n verzekering, maar het is gelukkig eenvoudig om deze per verzekering te checken via de verzekeringskaart van iedere verzekering. Natuurlijk ligt het al dan niet afsluiten van  een overlijdensrisicoverzekering volledig bij jezelf en is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.