Maandthema maart – Vrouwenzaken!

Serieus? Gaan we het de hele maand hebben over Vrouwenzaken?Yup. Sterker, een maand is gewoon te kort! Vrouwen around the world zijn boeiend en een bron van inspiratie (en de reden waarom we überhaupt dit platform bijna 6 jaar geleden hebben opgericht!). We wuiven onszelf (te) gemakkelijk naar de achtergrond maar deze maand in ieder geval niet. 

Vrouwen zijn vaak de drijvende zorgende kracht binnen een familie en gemeenschap, maar ook de druppel olie die gezondheidszorg, onderwijs en (lokale) economieën goed draaiend houden. Allemaal 💯 vrouwenzaken dus. 

Vrouwen zorgen, maar hoe goed wordt er voor vrouwen zelf gezorgd? 

In de medische wereld wordt steeds duidelijker dat op veel vlakken vrouwen onvoldoende vertegenwoordigd zijn in onderzoeken. Ontstaan en verloop van bepaalde ziektes en aandoeningen? Medicijnen en behandelmethoden? We komen er achter dat niet alleen het verloop van een ziekte voor het ene of andere geslacht anders is, maar ook de (bij)effecten van behandelingen en medicijnen zelf. Zo blijkt uit onderzoek naar hart- en vaatziekten dat niet alleen de verloop, maar ook (eerste) verschijnselen anders zijn bij vrouwen dan bij mannen. Echter, veel is nog onduidelijk.

Gek toch dat decennialang vrouwen een minderheid (en ook de vele andere niet witte mensen) waren in grootschalige onderzoeken? Dat terwijl de verschillen tussen het lichaam van vrouw en man met één blik opgemerkt kunnen worden. Lichamen die ieder een eigen natuurlijk doel hebben en dus ook een eigen zorg verdienen. Zoiets als een boot en een auto. Het behoeft geen diepere wetenschap.

Groeiend bewustzijn voor vrouwenzaken

Positieve noot! Gelukkig groeit het bewustzijn van die verschillen en is er steeds meer oog voor ons. Van de eerste menstruatie tot de menopauze en alles daar tussenin en na. Vrouwengezondheid krijgt steeds meer aandacht maar de inhaalslag is nog lang niet gemaakt. 

Hetzelfde geldt natuurlijk voor onderwijs, wetenschap, de rol van vrouwen binnen de wereldreligies, kansen op de arbeidsmarkt en bedrijfsleven. En jij weet vast nog wel een aantal vrouwenzaken die hoognodig aandacht verdienen. De Wereldwijven zetten vrouwen in het zonnetje – vooral vrouwen die minder bekend zijn bij het grotere publiek. We bieden hen een platform: om hun verhaal zelf te vertellen of door over hen te schrijven. En deze maand dus een extra dosis typische Vrouwenzaken 🥰!

Internationale Vrouwendag – een stukje geschiedenis 

De eerste Internationale Vrouwendag vond plaats op 19 maart 1911 en werd in verschillende Westerse landen gevierd. Het was een tijd dat vrouwen steeds meer voor gelijke rechten en hun deelname aan de arbeidersmarkt begonnen op te komen. In 1921 werd besloten het jaarlijks op 8 maart te houden als Internationale Vrouwendag: een jaarlijkse viering die de sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen over de hele wereld eert.

Sinds die eerste viering kennen we twee belangrijke feministische golven. De eerste was in de periode van en tussen beide wereldoorlogen: mannen moesten naar het front en vrouwen namen hun plaatsen in op de arbeidersmarkt en bewezen hun bekwaamheid in tal van beroepen die voorheen als ‘mannelijk’ werden beschouwd. De tweede golf kwam in de jaren ‘60 toen de Dolle Mina’s, de M/V beweging en natuurlijk de Bonte Was uitdrukkelijk aanwezig waren in de maatschappij. Wereldwijd kwam er meer aandacht voor de positie van meisjes en vrouwen. Toch duurde het nog tot 1978 voordat de Verenigde Naties uiteindelijk 8 maart tot Internationale Vrouwendag uitriep.

Platform Internationale Vrouwendag in Nederland biedt heel veel informatie en mooie projectplannen voor bedrijven en organisaties in Nederland. Dit jaar is het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen‘ en het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland maar vanuit verschillende culturen. Met subthema’s die gaan over culturele verschillen bij geboorte, huwelijk, werk en de dood. Speciaal voor dit thema is er een project geschreven dat kan worden aangeschaft door organisaties. Meer informatie vind je op hun website. Op vrijdag 8 maart zijn ook in alle provincies mooie activiteiten waaraan jij kan deelnemen. Dus: waar ben jij op 8 maart?

Vrouwenzaken in andere landen

Natuurlijk hebben we onze eigen wereldwijven gevraagd eens stil te staan bij typische vrouwenzaken waar zij wonen. Wat staat (of: zou moeten staan) er nu bovenaan de agenda in hun land? Welke vrouwen maken het verschil waar zij wonen? We hopen dat daar een mooi aantal blogs uit voorkomt. 

Als we het over Vrouwenzaken hebben dan mag zeker onze eigen rubriek Bedrijf van een Wereldwijf niet ontbreken! Dus uiteraard geven wij deze maand ondernemende vrouwen de ruimte om hun verhaal te vertellen. En gaan we het de komende weken hebben over eerlijke koffie uit Ethiopië, bijzondere reizen voor de (solo) happy soul reiziger en heel veel andere mooie initiatieven! 

Volg je ons? Vrouwenzaken zijn tenslotte een zaak van ons allemaal! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.