Zien! El Eco – een meeslepende documentaire uit Mexico

Op 14 maart brengt BANTAM FILM de intieme en visueel meeslepende documentaire El Eco naar de Nederlandse bioscopen. Het is een ingetogen film die de warmte en betovering van het afgelegen dorp El Eco in Mexico tot leven brengt. In deze vredige oase nemen vrouwen en kinderen liefdevol de verantwoordelijkheid voor elkaar en het land, terwijl de mannen elders aan het werk zijn. Een intiem portret van een paradijselijke manier van leven, door de ogen van de kinderen.

El Eco is een intiem en visueel meeslepend portret over jonge meiden die leven in een afgelegen berggemeenschap in Mexico. Onder de oppervlakte gaat deze documentaire echter over de botsing van jonge meiden met de patriarchale samenleving waarin ze opgroeien.

Relatie - documentaire El Eco

Documentaire El Eco – Het verhaal

In deze wonderschone film waar de warmte vanaf straalt, reist de kijker naar een afgelegen berggemeenschap, El Eco in Mexico. Een bijna mythische plek waar het leven en de natuur intens ervaren wordt. Gelegen op een heuvel in een uitgestrekte natuurlijke omgeving, leeft de gemeenschap in harmonie met de seizoenen. De vrouwen en kinderen zorgen voor elkaar en het land, terwijl de mannen ver weg werken. De film werpt een intieme blik op hun dagelijkse bezigheden en laat zien hoe liefde, werk en leven naadloos samenvloeien in deze geïsoleerde maar warme samenleving.

De jonge Montse neemt liefdevol de zorg voor haar oude grootmoeder op zich, terwijl de nog jongere Sarahí met bewonderenswaardige kennis en vrolijk enthousiasme lesgeeft aan de kleintjes. Het dorp ademt een paradijselijke sfeer, doordrenkt met warmte, plezier en genegenheid. Maar tussen traditie en emancipatie ontstaan ook wrijvingen…

De film is ongekend intiem en visueel. Via de kinderen ervaren we de gebeurtenissen. Zij luisteren en kijken toe, vaak zonder iets te zeggen, maar op hun gezichten is meer te lezen dan dialogen kunnen vertellen. Zelden voel je zo intens de emoties van personages in een film. Na afloop van de film wil je eigenlijk niets liever dan zo snel mogelijk weer terugkeren naar deze bijzondere plek. Alsof je even in een soort paradijs verkeerde, al was het maar het paradijs gezien door de ogen van de filmmaker.

Relatie - documentaire El Eco

Documentairemaker Tatiane Huezo

Tatiana Huezo, geboren in 1972 in El Salvador en nu woonachtig in Mexico, is een gerenommeerde documentairemaker. Ze maakte haar debuut in 2008 met Retrato de Familia en keerde later terug naar haar geboorteland om El lugar más pequeño (2011) te filmen, gevolgd door het meesterwerk Tempestad (2016). Dit aangrijpende werk werd op meer dan 80 filmfestivals vertoond. Tatiana verwierf wereldfaam met haar volgende film Prayers for the Stolen (2021), die een bijzondere vermelding binnen de Un Certain Regard-sectie kreeg van het Cannes Film Festival. Deze film werd ook namens Mexico ingezonden voor de Oscars.

Tatiana Huezo behaalde haar diploma aan de Centro de Capacitación Cinematográfica (CCC) filmschool en heeft een master in documentaire maken van de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona. Naast haar werk als filmmaker heeft ze ook lesgegeven in film op verschillende internationale academische platforms en heeft ze het boek El Viaje, rutas y caminos andados para llegar a otro planeta geschreven, waarin acht documentairemakers hun creatieve processen beschrijven.

Documentaire El Eco: een voorproefje

El Eco is een documentaire, die je ervaart als een speelfilm. Niet voor niets werd de film dan ook bekroond met zowel Beste Documentaire als Beste Regie op het filmfestival van Berlijn. De film was al een grote publiekslieveling tijdens IDFA en draait vanaf 14 maart in de Nederlandse bioscopen. Op de redactie hebben we al mogen genieten van deze film die je zeker niet ongemoeid, maar je wel met een bijzondere indruk achterlaat. Echt een parel van een aanrader. Zien dus!

Hieronder een voorproefje van wat je straks in het rode pluche mag verwachten:

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.