Bedrijf van een wereldwijf – Truvalu investeert met sociale impact in opkomende economieën 

Bedrijven van wereldwijven. Wij houden ervan en zijn altijd nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Dit keer spraken we met Machteld Ooijens die mede-eigenaar is van Truvalu, een impactgedreven bedrijf dat investeert in midden-kleine ondernemingen in Oost-Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika, met name in de agri-sector. Een bedrijf dat investeert in andere ondernemingen?

Natuurlijk kennen we dat, maar als dat vanuit sociale betrokkenheid is, vinden wij dat erg mooi en is onze nieuwsgierigheid gewekt. Staat de naam Truvalu ook inderdaad zoals het fonetisch klinkt: true value? Een interview met een gedreven vrouw over een mooi bedrijf.

Bedrijf van een Wereldwijf - Truvalu
Foto’s: Machteld Ooijens en Truvalu || Hoofdfoto artikel – Classical Handmade Products (CHP) in Bangladesh

We beginnen bij het begin: wie is Machteld Ooijens?

“Ik kom uit een heel liefdevol, maatschappelijk betrokken gezin. Ik ben geboren in Mexico (waar mijn vader destijds voor de VN werkte) en groeide op in Nederland, maar Latijns-Amerika en gelijke kansen voor ieder mens bleven een rode draad in onze opvoeding. Waarden als eerlijkheid, integriteit, kwaliteit, rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid, kregen mijn broer en ik vanuit huis mee. Van jongs af aan had ik al de wens nieuwe talen en culturen te leren en mijn vleugels uit te slaan. Ik wilde ervaren hoe ik mij staande zou houden in een omgeving ver van huis. Na een tussenjaar in Frankrijk, gaven ook mijn studies culturele antropologie en economie hier genoeg ruimte voor.”

“Op 19-jarige leeftijd ontmoette ik mijn echtgenoot die dezelfde belangstelling voor de wereld had. We hebben onze twee kinderen deze interesse voor al het moois op onze planeet kunnen meegeven.”

Kun je iets meer vertellen over jouw bedrijf Truvalu?

“Truvalu is een impact investeringsbedrijf, gevestigd in Nederland, met dochterondernemingen in opkomende markten. Wij hebben kantoren met lokale, ondernemende teams in Bangladesh, Oeganda, Kenia en Colombia. Truvalu werd 8 jaar geleden opgericht door Jaap-Jan Verboom, die met veel bevlogenheid ondernemers uit het MKB als partner wil ondersteunen in hun groei en samen met hen echte waarde wil creëren. Hij vroeg mij 1,5 jaar geleden in te stappen als partner in het bedrijf. Mooi om zo onze krachten te bundelen!”

“We bieden ondernemers met name toegang tot financiering in de vorm van aandelen (private equity) en leningen, business development diensten en coaching. Doordat we (minderheids)aandelen in de bedrijven kopen en plaatsnemen in het bestuur, zou je kunnen zeggen dat we sámen met de ondernemers ondernemen. Daar waar mogelijk faciliteren we connecties met ons internationale netwerk aan kennisinstellingen en Nederlandse bedrijven met innovatieve technologieën.”

“Met onze impact investeringen, volgen en meten we nauwgezet of en hoe de levenskwaliteit van ondernemers, werknemers, kleine boeren en gemeenschappen met lage inkomens verbetert.”

– Machteld
Bedrijf van een Wereldwijf - Truvalu
Betere gewassen en productie dankzij GrowPact, Kenia, dat zo’n 2 miljoen plantenstekjes per maand produceert voor verkoop aan boeren in de regio

Heb je enkele voorbeelden van dit soort bedrijven?

“Zeker! Laat ik drie voorbeelden geven van bedrijven die ikzelf heb bezocht. In het rurale noorden van Bangladesh heeft een lokale ondernemer met zijn bedrijf CHP (Classical Handmade Products) werk gecreëerd voor bijna 4.000 vrouwen in de productie van interieur-artikelen (manden e.d.) voor grote internationale merken. Op de werkvloer organiseert hij kinderopvang, trainingen, krijgen de vrouwen met regelmaat een gezondheidscheck, en zijn er veiligheidscommissies. Zijn producten worden gemaakt van natuurlijke materialen, en gerecyclede kleding.”

“In Kitale, het Westen van Kenya produceert het bedrijf GrowPact zo’n 2 miljoen stekjes per maand voor verkoop aan boeren in de regio. Gecombineerd met kennis over betere productie, zien de boeren nu dat ze gewassen van betere kwaliteit verkopen en hierdoor een beter inkomen genereren. Dit bedrijf is overigens co-owned door een vrouw en wordt gemanaged door vrouwen.”

“In Colombia werken we samen met een ondernemer van Afro-Colombiaanse afkomst die voedselproducten van kokosnoten maakt (kokosrasp, melk, ijs, etc.). De kokosnoten neemt hij af van kleine Afro-Colombiaanse boeren uit het conflictgevoelige zuiden van het land. Hiermee creëert zijn bedrijf Kiero Coco een alternatieve bron van inkomsten voor gemeenschappen die voorheen afhankelijk waren van de zwaarbevochten coca-productie.”

“Het investeren in dit soort bedrijven en hun waardeketens doen we met eigen financiële inbreng én met inleg van ondernemers en investeerders uit Nederland die geloven in de kracht van ondernemers elders. Voor sommige activiteiten (bijv. trainingen, onderzoek, samenwerkingen met andere spelers in de markt) werken we samen met subsidieverstrekkers.”

Bedrijf van een Wereldwijf
Colombia – vrouwelijke medewerkers van Color Cacao

Een belangrijk thema voor jou is gendergelijkheid, kun je daar wat over vertellen?

“Het bevorderen van gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht én ook een slimme investering. Overal ter wereld worden vrouwen geconfronteerd met ongelijke kansen en rechten, of het nu gaat om gezondheidszorg, eigendomsrechten, politieke participatie, financiële autonomie, veiligheid of het voorkomen van geweld en intimidatie. Door te investeren in gendergelijkheid en in de economische empowerment van vrouwen, ontsluiten we een aanzienlijk maatschappelijk en economisch potentieel.”

“Truvalu stelt me in staat om concrete stappen te zetten in het bevorderen van gendergelijkheid, waarbij we onze investeringen bekijken door een ‘gender lens’ en resultaten nastreven die bijdragen aan SDG 5. Daarnaast ben ik met veel plezier lid van de Raad van Toezicht van WO=MEN, het Dutch Gender Platform. Een vooraanstaande netwerkorganisatie die zich onvermoeibaar inzet voor een wereldwijde gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes.”

“Samen werken we aan een wereld waarin gender geen beperkende factor meer is, maar een bron van kracht en gelijkwaardigheid.”

– Machteld

Wie inspireert je?

“Door al mijn reizen, voor werk en privé, had en heb ik het voorrecht om bijzondere mensen met bevlogen verhalen te ontmoeten. Hardwerkende ondernemers, activisten, gemeenschapsleiders, collega’s, politici, jongeren en investeerders die zich ieder op eigen wijze inzetten voor een rechtvaardigere en economisch duurzame wereld. Hun verhalen laten zien hoe (veer)krachtig, ondernemend, volhardend, creatief, humoristisch en vriendelijk mensen zijn. Dat inspireert mij elke dag weer en geeft mij de energie om mijn eigen kracht in te blijven zetten voor een wereld waarin macht, waarde en winst op een eerlijkere manier gedeeld wordt.” 

Wat betekent succes voor je?

“Succes in mijn werk zit voor mij niet in het hebben van een positie of status. Het zit in het zien dat je inspanningen iets voor de maatschappij opleveren. Dat je met je bedrijf extra waarde toevoegt, financieel en zeker ook in fatsoenlijke banen, gelijke kansen voor genderidentiteiten, energiezuinige en circulaire productie bij ondernemingen. Ik ben mij ervan bewust dat ik zoveel privileges heb in mijn leven. De opleidingen en ontwikkelkansen die ik heb gekregen, wil ik graag omzetten in waarde voor anderen.” 

“Het grootste succes in privésfeer is dat ik 15 jaar enorm heb kunnen genieten van een prachtig, compleet gezin (zie hier het artikel dat Machteld in 2021 voor Wereldwijven schreef over haar dochter Alicia die op veel te jonge leeftijd kwam te overlijden). Ook heb ik een hechte band met lieve familie en vrienden en een mooi netwerk daaromheen. Dat gaf en geeft nog steeds veel energie, drive en steun om de dingen te doen waar ik mij graag voor inzet.”

Bedrijf van een Wereldwijf
Collage van fotos tijdens bezoek aan Kiero Koko in Colombia

Wat is het beste zakelijke advies dat je ooit gekregen hebt?

“Een advies dat ik vooral via mijn opvoeding en opleidingen heb meegekregen is: heb oog voor en luister goed naar de ander. Zeker binnen de enorm complexe en multi-culturele realiteit waarin wij ons begeven, is er vaak niet maar één waarheid.”

Welk advies zou je andere onderneemsters graag geven?

“Spring! Als je iets graag wilt of een kans krijgt, spring, probeer, doe het! Je kunt beter spijt hebben van iets dat niet lukt, dan spijt hebben dat je het überhaupt nooit geprobeerd hebt. Zo ben ik eerlijk gezegd als ondernemer ook in Truvalu gestapt, met alle financiële risico’s en onzekerheden die erbij horen. Een mooie kans die ik niet wilde laten schieten, en een bedrijf dat ik samen met anderen graag tot verdere bloei wil laten komen.”

“Je hoeft niet alles zelf te kunnen. Zoek de samenwerking met anderen, met mensen en organisaties met andere kwaliteiten, talenten en netwerken. Het is verrijkend, leerzaam en je komt er vaak veel verder mee.”

– Machteld

Als je in de toekomst kijkt, waar hoop je dan met Truvalu te staan? 

“Het zou fantastisch zijn als de portfolio aan MKB bedrijven met wie we ondernemen kan groeien in aantal (met graag nog meer vrouwelijk onderneemsters) en de huidige portfolio toeneemt in positieve impact. Ik hoop dat we hiermee een katalysator kunnen zijn in de bestaande financiële markt, door te laten zien dat ondernemen met een financiële opbrengst en inspirerende impact hand in hand kunnen gaan.”

Wil je meer weten over Truvalu, klik dan hier of volg ons op LinkedIn

Heb jij een Bedrijf van een wereldwijf?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.