Lingerie? Een stukje geschiedenis en… wat je in je lade wilt hebben!

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 17 maart 2024Tags: , , , , ,

Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende soorten BH’s te verkrijgen. Met of zonder beugel, push-up of juist au naturel met een bralette. Lekker fel gekleurd of romantisch kant… Toch is diezelfde bh in alle vormen en maten niet eens zo heel oud. De eerste moderne bh werd pas in de late 19e eeuw ontwikkeld en zal pas begin van de 20e eeuw wereldwijd omarmd worden door vrouwen. En met de ontwikkeling van de bh, ontwikkelde ook de damesslip zich in rap tempo. Yup! Het vinden van het perfecte damesondergoed is soms een hele uitdaging, want er is zoveel om uit te kiezen!

Weet je niet zo goed wat er allemaal beschikbaar is en kun je ook wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van lingerie? Wij hebben een aantal soorten op een rijtje gezet die zeker niet mogen ontbreken in je kledingkast. Maar eerste een klein stukje geschiedenis:

Een stukje lingerie-geschiedenis

De oudste bh is misschien wel de korset-achtige brede gordel die vrouwen rond het Middelandse Zee-gebied droegen. Stevig om de taille en net onder borsten zodat die stevig omhoog werden gedrukt. Eeuwen later, wikkelden Romeinse vrouwen het strophium rondom de borsten. Een wollen of linnen verband dat zij ook droegen tijdens bijvoorbeeld het sporten (!). In de 14e eeuw zien we ‘borstzakjes’ genaaid in onderhemden van vrouwen om hun borsten bij elkaar te houden. Het eerste korset zien we gedragen door vrouwen van adel rondom de 16e eeuw, dat in de 18e eeuw extreme vormen aanneemt om het zo gewilde zandloper-figuurtje te krijgen. Met soms beschadigde organen als gevolg….

Vrouwen kunnen eindelijke weer adem halen dankzij Mary Phelps Jacob. Zij ontwierp de eerste bh zoals we die vandaag de dag kennen, krijgt er een patent op maar verkoopt dit aan Warner Brothers Corset Company. En dan gaat het snel met de bh snel met als belangrijkste ontwikkeling misschien wel het ontstaan van cupmaten! bedacht door Ida Rosenthal. Wist je dat onze hedendaagse cup vroeger vergeleken werd met (forbidden) fruit? Jouw A, B, C of D-cup stond gelijk aan een halve citroen, halve sinaasappel, halve grapefruit of halve meloen….

Lingerie: klassiek met beugels of liever comfortabel?

De beugel BH is al heel lang populair en biedt verschillende voordelen. Het belangrijkste kenmerk is natuurlijk de ingebouwde beugel, die langs de onderkant van de cups loopt en een perfecte ondersteuning biedt aan de borsten. Fijn voor vrouwen met grotere borsten. Op die manier kunnen rugklachten worden verminderd en houden je borsten de natuurlijke vorm. Bovendien creëer je met een beugel BH een mooiere bustevorm, wat lekker is voor je zelfvertrouwen. Wist je dat je dankzij de structuur van een beugel BH ook een betere luchtcirculatie hebt? Resultaat: je zult minder minder zweten vergeleken met sommige BH’s zonder beugel.

Een bralette biedt niet alleen ultiem comfort, maar kan ook ongelooflijk sexy zijn. Het is de ideale BH als je je natuurlijke vorm wilt benadrukken zonder de beperkingen van voorgevormde cups en beugels. De bralette voelt bijna aan als een tweede huid en dat komt omdat ze gemaakt zijn van zachte materialen zoals kant of een mix van katoen.

Ideaal voor vrouwen met kleinere borsten: licht, comfortabel en meer ondersteuning dan helemaal geen BH dragen. betekent dit dan dat vrouwen met grotere borsten ze niet kunnen dragen? Natuurlijk niet! Als de bralette goed past en comfortabel zit, kan het een heel welkome afwisseling zijn van traditionele BH’s. De mooie kanten varianten voegen een leuke twist toe aan je look. Juist romantisch of net een tikje pikant, met de juiste styling wordt een bralette een subtiel maar opvallend onderdeel van je outfit. Bijvoorbeeld onder een blouse met de bovenste knoopjes open of een v-hals shirt.

Let talk about… slips!

Naast een mooie BH, is ook de juiste slip niet onbelangrijk. Want misschien niet zichtbaar voor Jan en allemaal, is dat niet waar je outfit mee begint? Op de heupen, lekker goed over de billen of juist die billen vrij. Zelfs de string van minimaal stof, kan veel stof doen opwaaien want ze zijn er in veel stijlen. De taille, of maxi slips, zitten hoger (en lekkerder) zijn heel geschikt onder jeans of rokken. De heup, of midi slips die op de heupen vallen, zijn het populairst in Nederland. Voor lagere broeken of rokken heb keuze uit de bikini, of mini slips. Niet te verwarren met de Rio slips die juiste weer heel hoog zijn uitgesneden aan de zijkanten voor meer vrijheid. En dan zijn er nog de Brazilian slips… Die zijn meer traditioneel, maar achter hoger uitgesneden waardoor je billen wat meer naar voren komen.

En in de reeks mag natuurlijk niet het figuur-corrigerend ondergoed ontbreken. High-waisted ondergoed is zowel mooi als praktisch voor je ondergoed lade. Deze slips met hoge taille van stevig materiaal maken je buik mooi glad en zorgen voor een slankere vorm onder strakke kleren. Tegenwoordig zijn ze weliswaar nog altijd stevig maar van zachte, rekbare stof, dus ze zitten ook nog eens lekker! High-waisted ondergoed mag je gewoon niet missen.

Sensuele kanten lingerie

Je lingerie verzameling is pas echt compleet met wat verleidelijke kanten lingerie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een setje van een BH en slip of een mooie kanten body. Kanten lingerie geeft elke look net dat extra’s. Fijn kant voelt geweldig op je huid en zorgt voor een mooie pasvorm die je vrouwelijkheid zeker naar voren laat komen, Goed voor een speciale gelegenheid of gewoon omdat het kan. Heb jij deze lingerie al in huis?

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.