Lezersvraag! Hoe creëer je een ’thuis’ in het buitenland?

Geregeld krijgen we op de redactie vragen binnen van lezers. Bijvoorbeeld over heel specifieke onderwerpen als gezondheid, taalkwesties en wat je moet regelen voor een emigratie. Soms ook reacties naar aanleiding van een persoonlijk blog. Of gewoon luchtige nieuwsgierige vragen. Ook deze maand ontvingen wij weer een heel leuke lezersvraag.

Baukje, zelf binnenhuisarchitecte, vraagt zich af hoe wereldwijven eigenlijk een thuis creëren in het buitenland. Wat is dan vooral belangrijk en wat niet (meer)? Een leuke vraag en dat vonden onze wereldwijven ook. Hun reacties (& tips!) kwamen werkelijk uit alle windhoeken spontaan binnen:

Wereldwijven thuis in Europa!

Vanuit het Hoge Noorden reageert Susan als eerste: “Sinds ik in Zweden woon, ben ik veel meer gesteld op mijn privacy. Dit betekent niet dat ik leef als een kluizenaar maar wel dat ik graag de vriendenbezoekjes en uitstapjes gepland heb. Het sociale aspect vind ik namelijk wel belangrijk en dan vooral met Zweedse vrienden en vriendinnen om me heen (in plaats van en wat je vaak hoort de Nederlanders om je heen op te zoeken). Want met hen om mij heen, thuis of buiten de deur, voelt het op en top mijn wereld. Mijn thuis 💙💛”

In het zuidelijke stukje Europa, Griekenland, vertelt Irene dat ze eigenlijk niet veel nodig heeft. “Gewoon ‘zijn’, is voor mij thuis en meer heb ik eigenlijk niet nodig”, zegt ze. “ik reis nog altijd licht, dus dat betekent alleen dat wat in mijn kleine autootje past meegaat. Het belangrijkste voor mij zijn de spullen voor mijn altaar, mijn kristallen, beeldjes en mijn kaartendeck…”

“Het eerste dat ik na onze verhuizing deed was het internetbankieren op mijn telefoon installeren 😂”

Bonny – Oostenrijk

Bonny woont in Oostenrijk en heeft inmiddels ontdekt dat ze heel goed lang uit dozen of in verbouwrommel kan leven. “Als ik maar mijn tanden kan poetsen, een bammetje kan smeren en weet waar mijn ondergoed ligt dan is mijn huis al gauw een thuis”, grapt ze. “Ik ben niet zo gehecht aan spulletjes die om me heen moeten zijn. Een warme woonkamer met een beetje uitzicht, man en beestenbende in de buurt en het is al gauw goed.”

“Maar”, vult ze aan, “Ik vind het wel stiekem heel fijn om bepaalde (onbenullige) zekerheden te hebben. Zoals waar ik boodschappen kan doen. Of toen ik wandelingetjes rundum Hause ontdekte en vervolgens elke week 3x dezelfde ronde deed omdat de hond zich daar kon uitleven.”

Opnieuw thuis met eigen spulletjes

Wereldwijf Marijke (Nederland) is benieuwd of wereldwijven misschien bepaalde (familie)stukken altijd meeverhuizen. Zoals een vriendin over haar ouders vertelde die altijd het bed meeverhuisden. Een twijfelaar, in een huis dat verder door BZ (haar vriendinnetjes ouders waren diplomaten) gemeubileerd huis. Zo typisch vindt Marijke: “Het nest mee en dan was het thuis! Hebben jullie ‘onmogelijke’ objecten waar je al zoveel vervoerskosten voor hebt betaald dat die helemaal niet meer in verhouding zijn tot het ding zelf?”

“Jazeker!”, roept Saskia (Californië, VS). “Tenminste als je een huisdier mag meerekenen…. Niet bepaald een object dus, maar onze cavia Pluis was een heel duur beestje… De kosten voor zijn transport van Engeland (waarheen we hem destijds gewoon in z’n hok op de achterbank van de auto konden rijden vanuit Nederland) naar de VS was heel wat meer dan ik dacht. Achteraf hadden we daar zeker 20 cavia’s voor kunnen kopen, maar het lieve mannetje besloot gelukkig heel oud te worden in de VS.”

“Ik heb de neiging om over-the-top kitch (waar duidelijk stempel van herkomst aan af te lezen is) last minute voor een verhuizing aan te schaffen. Zoals onze twee Union Jack salon stoelen. Er hoorde ook een voetenstoof bij maar die staat vrees ik nog voor de deur in Engeland. Te laat bezorgd om mee te nemen.. Die salonstoelen hebben nul zitcomfort maar ze staan zoooo tof 💁🏼‍♀️.”

Saskia – Verenigde Staten

Voor Ingeborg in Zwitserland is thuis vooral de plek waar haar persoonlijke spullen staan. Ing: “Dat kan een meubelstuk zijn, oud en vertrouwd of juist nieuw en met zorg gekozen. Maar bijvoorbeeld ook alle fotoalbums die ik in de loop van mijn leven gemaakt heb. Niet onbelangrijk is ook het huis of appartement zelf: ik kan al mijn eigen spullen om me heen hebben en me nog niet thuis voelen als het huis me heel erg tegenstaat.” 

“Dat is me in de afgelopen twintig jaar gelukkig maar 2x gebeurd. Zolang ik mijn persoonlijke dingen om me heen heb waarmee ik me kan identificeren, dan ben ik aardig op de goede weg. Niet alles bepalend maar wel als kers op de taart is de plaats waar dat huis/appartement staat. Een prettig land, fijne stad of gezellig dorp kan net dat beetje extra geven waardoor je nóg meer van je thuis kunt genieten.”

Foto’s, een fiets, … en zoek vooral verbinding met je nieuwe thuis!

Voor Irene, ook woonachtig in Zwitserland zijn vooral foto’s belangrijk. “Ik neem altijd foto’s van mijn vrienden en familie mee zodat ik die in mijn nieuwe huis kan ophangen en ik ze elke dag zie :). Verder heb ik wat kleine persoonlijke spulletjes (bijv mijn eigen dekentje of dingen die ik tijdens mijn reizen gekocht heb) waardoor ik toch mijn eigen thuis creeer. Uiteindelijk heb ik niet zoveel nodig om me ergens thuis te voelen, als ik maar bergen om me heen heb ⛰️”

Wereldwijf Helga nam 4.5 jaar geleden bijna acht koffers en nog heel veel andere spullen, waaronder haar fiets, in een container mee naar Senegal. Helga: “Zeker met mijn fiets ben ik heel blij. Van te voren had ik al bedacht dat die heel belangrijk voor me zou zijn. Ik wilde daarom ook naar een plek emigreren waar je zou kunnen fietsen. Net zoals het strand waren dat mijn voorwaarden om me te kunnen settelen in een nieuw land. Hierdoor heb ik mijn draai goed kunnen vinden en heb geen behoefte om terug te gaan naar Nederland.”

“Maak verbinding met de dingen die je blij maken op de plek waar je bent: dat wekt bij mij een thuisgevoel op.”

Melanie – Nederland & Zanzibar

Al jaren combineert Melanie haar leven tussen twee landen: Zanzibar en Nederland. “Ik woonde en werk in twee parallelle werelden”, vertelt ze. “Een andere inrichting van het interieur, ander eten, andere kleding, andere make up, andere dagelijkse activiteiten… Zo ben ik in Zanzibar weinig op de hoogte van wat er in Nederland gebeurd en vice versa.” Dat beamen we graag en is een goede les: slow down, kijk om je heen en be in the moment

Stay connected. Waar je ook bent.

Voor Simone in Hawaii zijn hedendaagse electronica als laptop, iPhones, opladers en wifi, belangrijk. “Beetje suf misschien”, verontschuldigt ze zich, “maar die zijn belangrijk omdat ik zo mijn vriendinnen en familie dichtbij heb… Andere materiële dingen worden steeds onbelangrijker voor me. Het zijn praktische dingen die meegaan en een goed boek. Het thuisgevoel zit inmiddels soort van in mezelf.”

“De ruimte en de natuur van Hawaii is mijn thuis en de mensen hier die dat allemaal erg waarderen en zich daar ook zeer van bewust zijn. Gelijkgestemden. Dat betekent niet nu ik na jaren zonder huis ( en sinds anderhalf jaar weer wel) dat ik het niet gezellig maak maar het zijn spullen van hier, die we scoren in thriftstores, garage sales en vlooienmarkten. Ook zijn er wat katten komen aanlopen, erg gezellig. Kijken of we bananen, papaya’s en avocado’s kunnen kweken.”

“Als ze die container voorrijden dan weet ik dat ik thuis ben. Het voelt elke keer weer of ik dozen vol cadeautjes uitpak 🙂”

Karien – Singapore

Karien heeft al heel wat keren haar spullen ingepakt en uitgepakt. Meest recente stop nu in Singapore. Karien: “Ik zeg altijd, ik ben een slak en draag mijn huis met me mee. In de praktijk betekent dat een 40 foot container met huisraad en dierbare spullen die we de hele wereld over slepen 😂 Voor een self-proclaimed nomade ben ik abnormaal gehecht aan mijn vele spulletjes. Honderden emaille schalen, heeeel veel boeken waaronder antiquarische, (vintage of antieke) meubels, en natuurlijk mooie souvenirs en kunst van elke plek waar we hebben gewoond. Mijn man houdt van oude landkaarten, dus die hebben we ook van alle plekken waar we hebben gewoond.”

Rondrijden in je (t)huis!

En waar de één iedere keer weer haar spulletjes voorzichtig inpakt om ze op een andere plek weer uit te pakken, is er ook een heel andere optie. Zoals wereldwijf Laura een jaar geleden. Zij pakte het heel anders aan en heeft nu haar thuis altijd bij zich. Hoe dan? Simpel. Ze reist samen met haar vriend in hun zelfgebouwde busje de wereld over!

Zo kan het natuurlijk ook. ♥️

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.