Podcast tip! Volop (h)erkenning bij Expat to Repat

Wij houden ervan: de podcast. Je kunt ze makkelijk in je dag plannen, even tijdens het uitlaten van de hond of op weg naar je werk of school. En de onderwerpen zijn eindeloos. Maar heel blij werden wij toen we hoorden over een Nederlandstalige podcast speciaal voor de repat: de expat die terugkeert naar haar of zijn moederland.

In deze podcast gaat repat Mirjam de Bakker in gesprek met andere repats over hun (innerlijke) reis terug naar Nederland – je weer thuisvoelen.

Zelf repat!

Mirjam de Bakker, is een creatieve ondernemer en eeuwige nomade, heeft met haar gezin 14 jaar in diverse landen gewoond en gewerkt en is sinds 2017 weer terug in Nederland; ervaringsdeskundige dus!

In de podcast Expat to Repat wordt besproken hoe wonen en werken in het buitenland iemand verandert en hoe je de balans vindt tussen de oude en nieuwe versie van jezelf als je weer terugkomt naar Nederland. Inspiratie en tips genoeg voor jou als je net terug bent, en veel herkenning in alle verhalen als je zelf ook repat bent! 

Mirjam, wanneer besloot je dat een podcast voor en door repats een goed idee was?

Toen ik terugkeerde naar Nederland en mijn expat avontuur dus op dat moment ophield, dacht ik daar eigenlijk niet zo bij na. Want ik ging naar ‘huis’, sprak de taal en had er familie en vrienden. Eenmaal terug vielen een aantal dingen enorm tegen en ik veranderde van wereldwijf in een onzekere en ongelukkige vrouws. Bizar! Elke ex-expat die ik sprak vertelde herkenbare verhalen en toen dacht ik: hoe fijn was het geweest als ik die verhalen had gehoord voordat ik terugkwam! Dan is een Podcast toch de leukste en meest toegankelijke manier om die verhalen te laten horen.

Hoe vind je de verhalen en mensen voor je podcast gesprekken?

In het begin vroeg ik aan een aantal repats die ik zowel online als offline tegenkwam en waarmee het klikte of ze te gast wilden zijn. Daarna kwamen er leuke gasten via een oproep op Facebook. Maar men komt ook vaak via-via en ik houd mijn ogen goed open op LinkedIn. Binnenkort ga ik ook een mini-serie in het Engels opnemen. 

Naast de podcast, ben je ook remigratie coach en organiseer je geregeld workshops voor repats. Hoe is dat idee ontstaan?

“Toen ik terugkeerde en we besloten ‘definitief’ in Nederland te blijven, vond ik het lastig om connecties te maken en te houden. Wie eenmaal in het buitenland heeft gewoond ervaart bij terugkeer naar Nederland dat het leven anders is. Het klinkt cru en ook zeker niet zeurderig bedoeld, maar er is weinig tot geen interesse voor jou leven in het buitenland en hoe je dat nog met je meedraagt. Er zijn letterlijk ook geen plekken waar je terecht kunt om gelijkgezinden, andere vrouwen die van datzelfde leven in het buitenland hebben geproefd, kunt praten. Veel repats gaan door een Reversed Culture Shock. Je komt terug naar wat vertrouwd zou moeten zijn, maar door je ervaringen en ‘nieuwe’ bril op de wereld is dat niet meer zo.”

“Met de Repatworkshops proberen we die leegte te vullen. Het is een plek van (h)erkenning en om te netwerken en iedere keer komt een duidelijk thema aan bod zoals bijvoorbeeld solliciteren en de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik doe dit overigens niet alleen en werk samen met Corine van Dijk-den Ouden, ook ervaringsdeskundige. Het aanbod groeit gestaag en krijgt steeds meer vorm onder de term remigratie coachingWat dat betreft staat er in 2024 veel te gebeuren, waaronder een website waar alles op dat gebied samenkomt!”

Uiteenlopende verhalen

Er zijn inmiddels al heel wat mooie afleveringen uitgebracht en allemaal te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Aanrader!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.