Wereldwijf met vliegangst? Ja mensen, dat kan!

Marianne Plug - profielfoto WP
door gepubliceerd op 1 april 2024Tags: , , , , , , ,

Op mijn 18de vloog ik voor het eerst, in mijn eentje, naar Ghana om daar een halfjaar stage te gaan lopen. Daarna maakte ik nog vele vluchten, lange en korte waarbij ik me zeker weleens zenuwachtig voelde, maar mijn tijd prima uitzat. Ik keek een filmpje, las mijn boek, wandelde wat op en neer en genoot van de bochten want dan voelde ik dat we echt vlogen! Wow! 

Best gepokt en gemazeld in het luchtruim dus en toch kreeg ik vliegangst. Huh? Hoe dan? Dat zit zo…

Onstuimige vlucht

Na een prachtige reis door Laos, Cambodja en Vietnam stapte ik zoals gewoonlijk het vliegtuig in om weer naar huis terug te keren. We stegen op maar deze keer gingen de lichtjes die aanduiden dat de gordel vast moet, maar niet uit. De stewardessen bleven zitten en mensen die toch opstonden werden streng gesommeerd weer te gaan zitten. En het ergste was dat we alle kanten opschudden en het mij eindeloos lang leek te duren.

Mijn angst groeide met de seconde en daar kwam de gedachte: “ik wil eruit. NU.” Maar ja, dat is niet echt een optie. Ik zat vast. Vooral vast in mijn angst. Ik mocht mijzelf gelukkig prijzen met twee lieve en zeer geduldige reizigers naast me. Ze praatten op me in, liepen later met me mee als ik naar de wc moest en zorgden ervoor dat ik de ongeveer 9 uur naar Moskou, en daarna mijn tweede vlucht van Moskou naar Amsterdam, overleefde.

“Mijn leven was heel anders gelopen als ik het vliegtuig niet was ingestapt.”

Toen ik een paar jaar later van Amsterdam naar Parijs vloog (een zeer korte en relaxte vlucht met weer een zeer behulpzame medereiziger naast me) en op het vliegveld van Parijs strandde, riep ik dat ik nóóit meer zou vliegen. En wist ik dat ik hulp nodig had. ‘Gelukkig’ mistte ik mijn overstap naar Ghana, kreeg een hotel aangeboden door de vliegmaatschappij en had daar de nacht om te bedenken of ik mijn reis zou vervolgen. Gelukkig deed ik dat want die reis naar Ghana werd ik verliefd op mijn huidige man waarmee ik twee prachtige kinderen heb gekregen. Mijn leven was heel anders gelopen als ik het vliegtuig niet was ingestapt. 

Vliegangst is méér dan een angst om te vliegen!

Eenmaal thuis ging ik op onderzoek uit wat hiermee te doen. Het internet staat vol met tips over medicatie, geen alcohol drinken, afleiding zoeken en ontspanningsoefeningen. Allemaal dingen die zeker kunnen helpen maar wat mij betreft enkel de oppervlakte bewerken. We behandelen in de Westerse wereld vaak niet preventief of de wortels van onze moeilijkheden. Wat mij betreft valt dat onder de noemer ‘met de Franse slag’. En dus meldde ik me aan voor een behandeling bij Stichting Valk. Zij zijn specialist in het behandelen van vliegangst (en allerlei andere angsten). 

“Mijn vliegangst ging over iets heel anders in mijzelf dan dat vliegtuig. Het kwam er alleen tussen de muren van het vliegtuig uit.”

Ik leerde al snel dat vliegangst niks met vliegen te maken heeft. Vliegen is het veiligste vervoer na de lift. Niks om bang voor te zijn dus. Natuurlijk zijn vliegtuigongelukken vaak desastreus en worden ze daarom breed uitgemeten in de media. Maar hoe vaak komt dat voor? Kijk eens naar hoeveel vliegtuigen er per dag vliegen en gewoon zonder kleerscheuren aankomen op bestemming. Angst voor vliegen is niet gegrond maar bestaat wel degelijk. Mijn vliegangst ging over iets heel anders in mijzelf (dan dat vliegtuig). Het kwam er alleen tussen de muren van het vliegtuig uit. Ik kon er daar niet voor weglopen. 

Vliegangst? Je bent niet alleen

Van de 100 mensen die we op een willekeurige dag kunnen tegenkomen, hebben er zo’n 35 in meer of mindere mate last van vliegangst. Zo’n 22 van hen stapt nooit en onder geen enkele omstandigheid in een vliegtuig. De resterende dertien vliegen alleen als het echt niet anders kan, en dan met grote moeite en onder veel spanning.

“… als ik toch moest vliegen, dan ook naar een plek waar ik echt heen wilde.”

Een behandeling bij Stichting Valk bestaat meestal uit een deel individuele gesprekken en een deel praktijk in een groep. In het praktijkgedeelte bezoek je een hangaar, ga je in de simulator en maak je tot slot samen met therapeuten en groepsgenoten een vlucht in Europa. Ik heb alleen het eerste individuele deel gedaan want ik bedacht dat als ik toch moest vliegen, dan ook naar een plek waar ik echt heen wilde. En dus boekte ik een vlucht helemaal naar Nicaragua! Ik weet het, bizar als je zegt nóóit meer te willen vliegen maar mijn behandelaar zei me “of je nu twee uur in het vliegtuig zit of 10 uur, dat maakt niks uit”. En ik vind Midden- en Zuid-Amerika nou eenmaal prachtig. 

Veilige overstap of… escape?

Ik boekte wel een vlucht via Madrid want mocht het echt niet werken dan kon ik er alsnog ‘uitspringen’. Hoefde ik daar alleen wat warme kleren te kopen en zien hoe ik met de trein thuis moest komen. Maar het ging prima! Ik luisterde naar de meditaties die ik had gekregen tijdens de behandeling, ademde rustig door en accepteerde mijn angst die daarmee langzaam uitdoofde. En… ik vloog zo van Amsterdam naar Nicaragua met twee tussenstops, en terug. Bovendien had ik in Nicaragua de tijd van mijn leven! Wow, wat een prachtig land! 

“Ik wil je echt aanmoedigen om het toch te doen! Het heeft mij persoonlijk zoveel opgeleverd”

Misschien ben jij ook wel iemand die graag iets wil zoals bijvoorbeeld reizen, voor een groep spreken, of verhuizen naar een ander land. Maar, angst houdt je tegen. Dat kan en is volgens mij helemaal niet gek. Wel denk ik dat het jammer is om er dan halfslachtig mee aan het werk te gaan. Waarom er niet 100% voor gaan en je leven een stuk beter en leuker maken?! Het kan spannend of zelfs eng zijn om over jezelf, je familiegeschiedenis en jouw verleden waarin misschien van alles gebeurde te leren, maar ik wil je echt aanmoedigen om het toch te doen! Het heeft mij persoonlijk zoveel opgeleverd, op allerlei vlakken in mijn leven. En ik vlieg weer, nu zelfs met mijn kinderen!

Avontuur - vliegangst

Professionele hulp bij angsten voor iedereen in het buitenland

Woon je in het buitenland en loop je tegen angsten aan die ingrijpende gevolgen hebben op je dagelijks leven? De professionals van Psycholoog op Afstand kunnen je helpen om je angst(en) te begrijpen en hoe er beter mee om te gaan. Naast hun expertise zijn ze ook ervaringsdeskundige want ze zijn zelf allemaal expat (geweest) wat je in een gesprek enorm kan helpen. Behalve voor behandeling van angst, kun je ook bij hen terecht voor therapie van andere lichte of zware klachten. Denk aan somberheid, angst, paniek, dwangklachten (OCD), stress, trauma, seksualiteit, piekeren, burn out, relatieproblemen, persoonlijkheidsstoornissen, sportpsychologie, vraagstukken rondom gender/geaardheid en werkgerelateerde problematiek. 

Psycholoog op Afstand biedt therapie aan elke leeftijdscategorie: van senior, volwassene, jongere tot kind. Plan vandaag nog een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over dit Wereldwijf: Marianne - Spanje

Hola, ik ben Marianne! Vanaf mijn 18de heb ik door allerlei landen gereisd om deze prachtige wereld te ontdekken. Nu ben ik neergestreken op Spaanse grond met mijn Ghanese man en onze vrolijke dochter. Als voormalig jeugdzorgmedewerker heb ik een grote interesse in alles wat de mens doet, denkt en voelt. En mijn grote-mensen-droom is schrijver te worden. Ik neem jullie hier mee in mijn avonturen! Enjoy!