Bedrijf van een wereldwijf – vind je bestemming met Happy Soul Travel!

Een platform waar unieke retreats en reisbestemmingen voor geest en lichaam al voor je zijn geselecteerd en het kaf van het koren is gescheiden? Het lijkt ons heerlijk. Maar… vroegen ons wel gelijk af: hoe doen ze dat dan? 

Nou in dit geval hoe doet zij dat dan, want Monique Jansse richtte in 2009 retreat- en reisplatform Happy Soul Travel op. Nieuwsgierig naar het verhaal achter dit bijzondere bedrijf van een wereldwijf, belden we Monique op.

Bedrijf van een wereldwijf - Happy Soul Travel
Foto’s: Monique Jansse

Van hectisch MTV naar rustiger vaarwater: Happy Soul Travel

Monique Jansse heeft een achtergrond in Bedrijfskunde en heeft lange tijd gewerkt in medialand. Onder andere bij het populaire MTV. Ze genoot van die tijd maar toch miste ze diepgang. Dat terwijl ze juist dat voor zichzelf steeds meer zocht. 

Ze verdiepte zich in zingeving en hoe andere culturen daar vorm aan geven. Yoga, Ayurveda. Een reis naar Thailand geeft haar niet alleen werkelijk een reflectieve time out maar is ook helend. Terug in Nederland gaat ze voor een uitgever schrijven over kleinschalige spa’s en bijzondere therapeuten. Precies op het juiste moment dat steeds meer mensen hiernaar op zoek zijn. 

Monique, dan besluit je om de bijzondere plekken en retreats zelf samen te brengen onder één noemer: Happy Soul Travel. Waarom? 

Ik schreef ondertussen al jaren over reizen en persoonlijke ontwikkeling voor o.a. Happinez en Yoga Magazine, en publiceerde twee reisgidsen over wellness & onthaasten. Veel mensen uit mijn omgeving vroegen me daarom of ik nog een mooie yogareis, stilteretraite, ayurvedische kuur, detox-adres of een andere inspiratiereis kon aanraden. Zo kreeg ik het idee Happy Soul Travel op te richten. Het zoeken naar de mooiste plekken en bijwonen van retreats krijgt voor mij pas echt meerwaarde als ik deze ook kan delen met anderen. Want iedereen zou zichzelf een keer een mooie retreat moeten gunnen. Me-time is essentieel voor je persoonlijke groei.

Ik zie mezelf niet als een reisbureau maar als een reisgids die mensen meeneemt die nieuwsgierig zijn naar bijzondere retreats in de wereld. Happy Soul Travel is een platform waar al deze bijzondere plekken zijn samengebracht en waar je je reis kan boeken.

Heel cool dat je op Happy Soul Travel kan zoeken naar je persoonlijke interesse zoals bezinning, burn-out en stress of natuur én op (landen)bestemming. Wij kijken likkebaardend naar het aanbod! Maar… vragen ons af: hoe selecteer jij dit allemaal? ‘Test’ je echt al die plekken zelf uit voordat ze op je website komen? 

Ja, niemand mag ‘zomaar’ op onze website staan. Wij gaan er altijd persoonlijk langs om te kijken of ze voldoen aan onze criteria voor bijzondere, sfeervolle, kleinschalige retreats, opgezet en geleid met hart & ziel.

Wat vind je momenteel de meest bijzondere retreat in het toch al geweldige aanbod? 

Jeetje, dat vind ik echt heel lastig, maar ik denk dat ik toch kies voor de retreats die wij organiseren op De Hoorneboeg (‘aan de hei’) sinds 2018. Ik heb zelf aan de wieg gestaan van deze retreatlocatie nabij Hilversum en ik ben heel trots dat we ook dichtbij huis zo’n mooi aanbod van retreats erbij hebben gekregen, zeker ook in het kader van duurzaamheid. 

Een bedrijf optuigen gaat meestal niet zonder hordes. Wat is de hoogste horde geweest en hoe klom je daar weer bovenuit? 

Covid is absoluut de hoogste horde en het grootste dieptepunt geweest. Ik zag alles wat ik al die jaren had opgebouwd opeens in elkaar storten, zonder te weten waar het heen zou gaan. Schipperen tussen klanten happy houden, en zelf blijven drijven, dat vond ik een hele nare periode. Maar we hebben het gered. Veel van onze klanten bleven ons trouw en gelukkig konden we tussen alle lockdowns door toch nog wel wat dingen organiseren in Nederland.

Bedrijf van een wereldwijf - Happy Soul Travel

In 2018 verhuis je met je man en kinderen naar Portugal. Happy Soul Travel bestaat dan alweer bijna 10 jaar, maar heb je ook in Nederland met een aantal ondernemers een stichting opgericht: De Hoorneboeg, ‘Buitenplaats voor Inspiratie’, midden in Nederland. Wat is De Hoorneboeg precies en wat doe jij daar?

De Hoorneboeg is een schitterend landgoed van 13 hectare eigen grond met een eigen bos, eeuwenoude kronkelende paden en een magische heuvel in het midden. Op deze buitenplaats staat een aantal historische gebouwen die wij met een groep ondernemers hebben mogen omtoveren tot ‘Buitenplaats voor Inspiratie’. Er bevindt zich, naast de retreatlocatie ‘Aan de Hei’, waar ik met name de retreatprogrammering voor doe, ook een vegetarisch farm-to-table restaurant met eigen moestuin, een fijne ruimte voor trainingen en een plek voor culturele en maatschappelijke initiatieven in een historische villa.

Hoe combineer je dit met wonen in Portugal? 

Ik vlieg zo’n 4-5 keer per jaar terug, ook om zelf retreats te geven op De Hoorneboeg. Dan zie ik mijn collega’s daar weer, maar tussentijds hebben we natuurlijk ook veel contact. Dat is wel het voordeel van de corona-tijd geweest, dat we meer gewend zijn geraakt aan remote werken.

Favoriete bestemming in Portugal? 

Oef, dat is niet makkelijk, maar één van de leukste vind ik toch wel dit mooie plekje van Cindy vlakbij Faro.

Wat betekent succes voor je?

Succes betekent voor mij blije en dankbare mensen die een reis maken waarin ze persoonlijke groei ervaren in combinatie met een flinke dosis plezier. Happy Soul Travel dus!

En, heb je nog toekomstplannen?

Ik hoop in de toekomst nog veel meer mensen te kunnen inspireren om op retreat te gaan en te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, met een fijn team van mensen die -net als ik- een passie voor retreats hebben. En verder wil ik er alles aan doen om mijn jongens goed en gelukkig op te kunnen laten groeien, want emigreren is niet niks als gezin, maar daarin zullen denk ik veel wereldwijven zich herkennen 🙂

Meer weten?

Heb jij een Bedrijf van een Wereldwijf?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.