Wonen in Singapore: condo-living

Maaike Klerkx profielfoto WP

Wonen in het buitenland komt vaak met nieuwe inzichten. En flexibele aanpassingen. Of je nu huurt of koopt de ervaringen van andere buitenlanders kunnen altijd waardevol zijn. En wie hebben daar ervaring in? Precies de Wereldwijven! Onze eigen Singapore insideguide Maaike heeft er haar geheel eigen kijk op.

Condo-living in Singapore komt met geheel eigen regels, rituelen en natuurlijk buren. In dit blog doet Maaike het allemaal haarfijn uit te doeken. Doe er je voordeel mee!

Avontuur - Condo-living
Foto’s: Maaike Klerkx

Welkom in de jungle, … uh condo!

179 units omsluiten de onze! Met gemiddeld vier mensen per unit zijn er zo’n 700 condo-genoten. Ik ken er zo’n vier van naam en acht van gezicht. Ik herken het geluid en patroon van zo’n 10 mensen. That’s it. Welkom in de jungle,…uh condo!

Ik word wakker en hoor het rollende geluid van een container. Zonder op mijn horloge te kijken weet ik dat het half 7 is. De containers worden geleegd. De vogels fluiten, de fontein gaat aan. Nog een half uurtje en ik word getrakteerd op het ontbijtritueel van de overburen. Ze ontbijten buiten en elk hapje en stapje dat de kinderen nemen wordt bejubeld door de vader: ‘Jeuhhhhheeeuhhhh’ golft zijn stemt tussen 7 en 7:30 uur een aantal keer onze slaapkamer binnen. Er wordt geklapt en ik hoor de luide enthousiaste (of jammerende) stemmen van de drie kinderen. “Vrije expressie” is duidelijk onderdeel van de opvoedfilosofie.

Ik hoor een deur van het slot gaan in onze unit en tel af: 1, 2, 3 “KEF KEF KEF” klinkt het hoog en hard. De twee ‘hondjes’ – formaat en uiterlijk zwabber – slaan vandaag voor het eerst van de vier keer per dag aan. Welkom in de jungle,… uh condo!

Lesje jargon in condo-living

“Condo, units, block, (un)blocked view, lease, , landlord, agent, level, gym, pool” het zijn allemaal termen die horen bij het ‘condominium-leven’ van een expat. In sneltrein een lesje ‘condo jargon’: 

  • Condo: afkorting van condominium (een complex van appartementen/flats met  gedeelde faciliteiten en bewaking); 
  • Units: het aantal zelfstandige woningen in de condo; 
  • Block: het nummer van het (flat/appartement)gebouw binnen de condo; 
  • (Un)blocked view: duidt aan of je vanuit je appartement vrij uitzicht hebt (unblocked view) of uitzicht op een ander gebouw (blocked view);
  • Lease: de huurperiode die in Singapore over het algemeen 2 jaar is (niet meer maar ook zeker niet minder); 
  • Landlord: de eigenaar van jouw appartement
  • Agent: die heb je in twee smaken: jouw agent die je inschakelt om een condo voor jou te vinden en je helpt om alles te regelen EN de agent van de landlord die als contactpersoon fungeert tussen jou en de Landlord;
  • Level, gym en pool: spreekt voor zich;

179 units omsluiten de onze, zo’n 700 condogenoten wonen samen op ons mooie complex! Dat klinkt wellicht als veel, maar dit is voor Singapore begrippen een kleinschalig complex. Duizend units of meer is eerder regel dan uitzondering. Ons ‘block’ heeft 40 units verdeeld over vijf levels. We delen de hal met vier andere appartementen.

Avontuur

All inclusive wonen

Ik sta rond 7:30 uur op en drink samen met manlief een kopje koffie in onze ‘buitenkamer’ terwijl we de dag doornemen. Onze ‘buitenkamer’ is een overdekt balkon over de volle lengte van ons appartement, zo’n 20 meter lang, met meerdere zitjes. Ons eetgedeelte is er daar één van. We kochten onze eettafel in Singapore zonder de afmetingen van onze woonkamer te hebben… de rest laat zich raden 🫣. Als manlief naar zijn werk gaat, installeer ik me buiten aan de eettafel achter de laptop om te schrijven met een lekker muziekje op de achtergrond OF ga ik naar de gym om een half uurtje te Netflixsporten (blog gym stories).

Het vloeroppervlakte waar de condo uit bestaat wordt uitgedrukt in square foot gemeten vanuit de buitenmuren en dus inclusief balkon. De meeste expats kiezen voor deuren dicht en airco aan en willen geen buitenruimte inleveren voor binnenruimte. Voor ons is ruimte, licht en verse lucht van buiten juist een grote pre en met onze unblocked view op het zwembad en de zee(containers) verveelt het buitenzicht geen minuut. Love it! 

Het grote voordeel van een condo is dat er faciliteiten zijn en dat alles wordt onderhouden. We wonen in het groen dat perfect onderhouden wordt. Het zwembad en de gym zijn een dikke plus. Dat de condo’s ‘gated’ zijn, oftewel afgesloten voor ongenode gasten en 24-7 bewaakt, lijkt in Singapore een overbodige luxe. Er is hier geen of nauwelijks criminaliteit, maar wellicht is dat ook wel een kip-ei effect.

Condo-living: de piek- en daluren

Vandaag is het, zoals elke doordeweekse dag, rustig om me heen. De circa 20 balkons waar ik zicht op heb, worden met name gebruikt om de was op te hangen en planten en meubels op te etaleren. Er zijn – Godzijdank – maar een stuk of drie balkons die net als door ons, intensief als buitenkamer worden gebruikt. Het zwembad is leeg, meestal is dit tot zo’n 16:00 uur het geval. Soms neem ik een heerlijke duik, soms iemand anders. Als de scholen uit zijn, is er regelmatig een één-op-twee zwemles of duiken kinderen spelend met elkaar het zwembad in onder het toeziend oog van de helper die ‘auntie’ genoemd wordt door de kids. Onze gym is ruim en met meer dan 3 mensen tegelijk sport ik zelden. 

In het weekend is het levendiger met spelende kinderen op het terrein en gezelligheid in het zwembad. Het zijn over het algemeen dezelfde mensen die het zwembad als gezellige ontmoetingsplaats gebruiken, al dan niet met een koeltas met drankjes. Dan is het tropische vakantiegevoel compleet en galmt het geluid ‘gezellig’ onze buitenkamer in. ’S Avonds, vanaf een uurtje of 20:30 uur is het stil op onze heuvel, de deuren gaan dicht en de airco gaat aan.

Avontuur - Condo-living

Condo-living en (andere) huiskamergeheimen

Ik vind het heerlijk, die rust en anonimiteit en fantaseer regelmatig over de levens achter al die units. Het is ook verbazingwekkend. In zo’n relatief kleine community, zo anoniem leven. Zo delen wij de gang met vier appartement en heb ik alleen onze directe buren ontmoet. Althans de man, de helper en de twee peuters, waarmee ik overigens absoluut niets wil suggereren. De vrouw des huizes bestaat, maar de eerste maanden hoorde ik haar alleen maar over de balkonmuur heen.

In het appartement tegenover ons wonen de twee keffertjes en twee dames waarvan ik vermoed dat er één de helper is. Het appartement daarnaast is werkelijk een raadsel voor me. Er staan zeker 10 paar schoenen voor de deur en tot vrij recent (we wonen er nu een jaar) heb ik daar nog nooit iemand de deur in- of uit zien gaan. Inmiddels heb ik één van de schoeneigenaren in de lift ontmoet. De mensen die boven of onder ons wonen ken ik evenmin.

Er is een condo-groepsapp, die vooral gebruikt wordt om informatie uit te wisselen of zoekgeraakte spullen of kinderen op te sporen. Soms met (onbedoeld) hilarische vragen of aantijgingen, waarbij mijn vingers jeuken om op z’n Maaike’s te reageren maar het toch maar laat. Misschien moet ik de app eens gebruiken om een Condo feest te initiëren. Of niet. Ik hou het voorlopig wel bij mijn vrolijke begroeting tegen iedereen die ik tegenkom, wat in Singapore allesbehalve gewoon is.

Over dit Wereldwijf: Maaike Klerkx - Singapore

Ik ben Maaike. Geboren en getogen in Nederland, met een nuchtere kijk op het leven en een lichte aversie tegen 'het gebaande pad'. Moeder van drie geweldige kinderen en al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd. Na een succesvolle carrière als HR & Strategie professional, heb ik met beide handen de kans aangegrepen om een nieuw avontuur in Singapore aan te gaan. Het is spannend, opwindend, eng, moedig en verrijkend. Schrijven is altijd mijn anker geweest in mijn leven, dus mijn pen/laptop is mijn metgezel tijdens dit avontuur. Mijn schrijfsels kun je ook volgen op singaporeandme.