Ook een wereldwijf gooit soms het roer weer om! 

Nikki Hofman - portret bio

Als expatpartner zijn er momenten waarop je jezelf volledig in het diepe gegooid voelt. Het volgen van je partner voor zijn of haar werk is niet alleen een kwestie van je aanpassen aan een nieuwe cultuur en omgeving, maar het betekent soms ook dat je jezelf en je carrière opnieuw moet uitvinden. Ik schreef hier als eens eerder een blog over. Ik solliciteerde, netwerkte en had verschillende banen die mij geen voldoening of dikke bankrekening brachten. Toch was mijn conclusie destijds dat wonen in het buitenland je horizon hoe dan ook verbreedt.  

Na de zoveelste teleurstelling op de lokale arbeidsmarkt besloot ik het roer rigoureus om te gooien. Ik nam het heft in eigen handen en startte met online taallessen aan expats in Nederland.

Het roer om? Niet zonder vallen, opstaan en vooral doorgaan!

Geheel onverwacht begon Nederlands met Nikki al snel vorm te krijgen. Dit in tegenstelling tot eerdere pogingen een bedrijf te starten. Laat je door tegenslagen dus nooit ontmoedigen. Het is vallen en opstaan, leren en doorgaan. Luister naar feedback van anderen, laat je inspireren door andere expat partners die een bedrijf zijn begonnen en wees niet bang nieuwe dingen te proberen. Het hoeft niet altijd aan te sluiten op je opleiding of eerder opgedane werkervaring.

“Ik sprak expat-partners die gepersonaliseerde souvenirs voor vertrekkende expats maakten of inspeelden op de grote vraag naar spirituele cursussen en workshops onder andere expats, toeristen en digital nomads. Ik realiseerde me dat het zijn van een expat onderdeel kon zijn van mijn verdienmodel.”

Het hebben van mijn eigen bedrijf brengt niet alleen financiële voordelen met zich mee, maar ook een gevoel van voldoening en vrijheid. Naast het kunnen delen van mijn passie voor de Nederlandse taal, bouw ik ook een interessant netwerk op van expats met inspirerende verhalen. Mijn studenten komen uit alle hoeken van de wereld. Ik spreek mensen uit Peru, Indonesië, Zweden, Brazilië, Oekraïne, Turkije, Duitsland en ga zo maar door.

Verfrissende kijk op Nederland

Het leuke is dat iedereen zijn eigen kijk op de Nederlandse cultuur heeft en daar komen dus vele leuke en interessante gesprekken uit voort. Soms komen we nauwelijks aan de Nederlandse les zelf toe. Mijn persoonlijke ervaring met het expatleven geeft me een uniek perspectief als docent, wat me onderscheidt van andere docenten. Hoewel de meeste van mijn studenten in Nederland wonen en werken, werk ik ook met partners van Nederlanders die in het buitenland wonen en Nederlandse expatkinderen die hun taalvaardigheid willen verbeteren. 

Weet jij waar Nederlandse expats zich aan storen? En wat vinden ze juist geweldig aan Nederland? Dit lees je in mijn volgende blog waarin ik enkele leuke en bijzondere verhalen van mijn studenten met je zal delen.

Natuurlijk zijn er soms gevoelens van twijfel en onzekerheid, maar als ik terugkijk op de afgelopen jaren ben ik ook dankbaar voor de inzichten en carrièremogelijkheden die het expatleven mij heeft geboden. Nederlands met Nikki geeft mij de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Als de baan van mijn partner ons weer naar een ander land brengt, is dit voor mij geen probleem meer en ik kijk er naar uit om in de toekomst meer mooie landen en steden te mogen ontdekken.

Over dit Wereldwijf: Nikki - Bangkok

Hi! Mijn naam is Nikki en ik woon sinds een aantal jaar met mijn Braziliaanse partner in bruisend Bangkok, Thailand. Een leven dat ik me als voormalig jurist jaren geleden nooit had kunnen voorstellen. Het is een aaneenschakeling van mooie en bijzondere ervaringen, maar ook struggles die onlosmakelijk bij het expatleven horen. Zowel hier, als op mijn eigen blog @expat_confessions zal ik de mooie, maar ook de lelijke kanten van het expatbestaan in Thailand met je delen.