Wereldwijf Rose maakt impact en wint ‘Sea Hero of the Year Award’

Onwijs trots zijn we op ons wereldwijf Rose Huizenga die op een klein eiland voor de kust van Indonesië het zeeleven leefbaarder maakt en mensen met elkaar in verbinding brengt. Ze is de drijvende kracht achter de organisatie Gili Shark Conservation en oprichter van het bijzondere Coral Catch project. En nu is ze ook trotse prijswinnaar van het Sea Hero of the Year Award en staat ze genomineerd voor de Ocean Awards op 6 mei aanstaande!

De Sea Hero of the Year Award is een prachtige erkenning van haar werk. Maar hoe gaaf als ze ook de Ocean Awards in de wacht weet te slepen? Om precies die reden willen we haar en de organisaties waar zij zich met hart en ziel voor inzet in de schijnwerper zetten, want als iemand die tweede prijs verdient is het Rose!

Wie is Rose? Echt een wereldwijf!

Rose vertrok jaren geleden voor een sabbatical van drie maanden om Indonesië, Sri Lanka en Nepal te bezoeken. Toen ze in Lombok kwam, trok het kleine eilandje Gili Air haar aandacht en nieuwsgierig als ze was (en is!), besloot ze van haar reisplan af te wijken en hier twee dagen neer te strijken. Ze viel als een blok voor de plek en bleef. Sri Lanka en Nepal? Daar is ze niet meer gekomen, want haar toekomst lag op Gili Air waar ze een huis kocht en een gezin begon.

Inmiddels moeder van twee mooie dochters, zoekt Rose de balans tussen de natuur en mens. Want Gili Air heeft veel kostbaars dat behouden moet worden voor de toekomst. Rose duikt al haar hele leven en heeft in de jaren gezien hoe hard onze oceanen achteruit gaan. Met name haaien zijn slachtoffer van overbevissing en klimaatverandering. Hun imago als verscheurende zeemonsters helpen hen daar niet bij. En toch, haaien zijn ontzettend belangrijk in het ecosysteem van onze wereldzeeën.

Gili Shark Conservation – haaien zijn het immuunsysteem van onze oceanen

In 2015 start Rosę samen met haar man en een vriend Gili Shark Conservation om de schrijnende veranderingen in de riffen rondom Gili Air tegen te gaan. En juist haaien spelen een enorm belangrijke rol in dit ecosysteem. Wist jij bijvoorbeeld dat haaien feitelijk het immuunsysteem vormen van onze oceanen? Haar huis op Gili Air is de eerste jaren de basis voor bezoekers en hoofdkantoor van hun organisatie. Gili Shark Conservation doet veel onderzoek en verzameld belangrijke data die overheden helpen om in te zien waarom gezonde zeeën belangrijk zijn en hoe deze te beschermen.

Maar onderzoek en data verzamelen is niet het enige wat de organisatie doet. Rose brengt veel tijd door in haar magische onderwaterwereld, maar nog belangrijker, vertelt ze “is dat we ook teruggeven aan de lokale gemeenschap van Gili Air. Daarom geven we elke week les aan kinderen op de lokale school, ruimen we wekelijks met z’n allen het strand op en geven we diverse workshops aan bedrijven en toeristen.” Voorbeeld daarvan is de Plastic Free Paradise campagne die in 2017 is gestart. Begonnen om mensen bewust te maken van het gebruik van afval, specifiek het gebruik van plastic.

“Het is onze droom dat Gili Air op een dag een compleet plastic vrij paradijs zal zijn.”

– Rose
Ambitie - Sea Hero of the Year Award

Coral Catch – (lokale) vrouwen herstellen koraalriffen

Maar behalve de bescherming van haaien is ook de bescherming van werelds grootste levende zuurstoforgaan, koraal, hard nodig. En om die te beschermen roept Rose de hulp in van lokale vrouwen met het project Coral Catch. Rose is altijd al begaan met emancipatie van vrouwen en dit bracht haar op het idee om het herstellen en beschermen van koraal te combineren met empowerment van lokale vrouwen. Aan wereldwijf Anneke vertelde ze eerder dit jaar uitgebreid over dit project en hoe iedereen haar voor gek verklaarde. Waarom? In Indonesië, en ook Gili Air, is de meerderheid Moslim en het idee om lokale vrouwen te laten duiken om nieuwe koraalriffen aan te planten leek idioot. Dacht ze nu echt dat lokale vrouwen konden gaan duiken? In badkleding, zonder hijab en met toestemming van de (mannelijke) familie!?

En dat is precies wat Rose deed. En met succes! Coral Catch is een uniek scholarship programma waarin lokale vrouwen de kennis, ervaring, benodigdheden en het netwerk aangereikt krijgen, die ze kunnen gebruiken om zelf een project op te zetten voor koraalherstel en het monitoren daarvan. Het hele project wordt uitgevoerd voor en door vrouwen; de Coral Catch Superwomen. Je kunt de supervrouwen in hun missie volgen op social media.

Meer weten of doneren?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.