Maandthema mei – Moeder Aarde & Liefde

Op het Noordelijk halfrond ontwaakt ze en aan de andere kant komt ze tot stilstand en gaat in winterslaap: onze wereld. Moeder Aarde. Jaarlijks een terugkerend thema bij de Wereldwijven waar veel over te schrijven valt. 

Over bijzondere culturen, schitterende natuurgebieden tot verpletterende klimaatberichten. Moeder Aarde, ze maakt ons blij. En ja, ze geeft ons zorgen.

Waarom Moeder Aarde?

In veel culturen wordt onze aarde gezien als de Oermoeder of Moedergodin en heeft ze uiteenlopende namen. Voor de oude Egyptenaren is zij Hathor en in de Griekse mythologie is zij Maia. En ook de Romeinen vereerden deze godin zozeer dat zij een maand naar haar vernoemden…. zie je de link naar ‘Mei’? In het hindoeïsme is haar naam Durga en is het haar missie om de wereld te beschermen tegen (mannelijke) demonen. Ze beschikt over veel armen, met in haar handen de wapens om haar wereld te beschermen.

In veel zuid Amerikaanse Andesculturen zien we de verering van Pachamama. Het is afkomstig uit het Quetcha: patcha betekent aarde, patchamama is letterlijk Moeder Aarde. De inheemse bevolking toont waardering voor alles wat ze krijgt van Patchamama en haalt om die reden nooit de volledige oogst van het land. Altijd offert men een deel terug aan Patchamama en toont zo dankbaarheid voor haar aanwezigheid. 

Maar Moeder Aarde is naast creatie en schepping, vooral ook de kringloop van het leven. Van de seizoenen: de eindeloze cyclus van geboren worden, groeien, bloeien, afsterven en nieuw leven zaaien, rusten. 

Alles draait om Liefde!

Mei is óók het seizoen van de ontluikend groen, bloesembomen en jonge beestjes. De maand van de Liefde

We vonden het lastig kiezen maar realiseerden ons dat de Liefde (of passie 😉) onze Moeder Aarde draaiend houdt dus hebben we niet één maar twee thema’s centraal de komende weken. Wereldwijf Astrid nam al het voortouw en schreef over haar grote Liefde. Ongetwijfeld zullen er meer mooie liefdes-verhalen volgen deze maand. Of het nu om liefde tussen mensen gaat, of liefde voor de wereld om ons heen. 

Want ja, we maken ons zorgen over de achteruit hollende natuur, maar er zijn ook veel inspirerende verhalen wat er wereldwijd wel gedaan wordt om bijvoorbeeld plastic en pesticiden terug te dringen. Vaak beginnen initiatieven klein en kunnen ze groots effect hebben. 

Jouw impact – de aarde een beetje mooier maken 

Neem ons eigen wereldwijf Rose die in een uithoek van Indonesië het verschil maakt voor zowel de lokale (vrouwen van een) gemeenschap als het leven in de oceaan. Maar ook onze wereldwijven Assia in Zimbabwe en Marjolein in Tanzania (en Nederland!) maken impact. De komende weken gaan we op zoek naar meer bijzondere initiatieven en schrijven erover.

Volg je ons? Hier of via ons social media! Neem eens een kijkje op ons Insta, Facebook en/of LinkedIn.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.