360 met de Wereldwijven – Bezoek aan Nederland? Vijf gouden regels!

Voor de meesten die in het buitenland wonen blijft het een uitputtingsslag: een bezoek aan Nederland. Ook gepokt en gemazelde wereldwijven ontkomen er niet aan en wereldwijf Ruth vroeg hen onlangs nog om raad omdat ze, na al die jaren, nog steeds geen modus heeft gevonden om niet compleet “geleefd” naar huis terug te keren…

Herken jij dit? De wereldwijven hebben vijf gouden regels voor je volgende trip naar Nederland.

Relatie - Timemanagement

Schipperen met je tijd

Natuurlijk is het heerlijk om een lieve tante op te zoeken of eindelijk dat ‘pasgeboren’ neefje zijn kraamcadeautje te geven. Of die vriendin die het niet altijd makkelijk heeft, te trakteren op een dagje winkelen. Maar ja, eigenlijk zou je zelf ook wel weer eens de toerist willen uithangen of je kinderen mee willen nemen naar een typisch Hollands plekje waar je zelf als kind graag kwam?

“Nederland is zo mooi! En leuk! De molens in Noord en Zuid Holland, steden als Amsterdam, Rotterdam en Maastricht bezoeken of een (stuk) van het Pieterpad wandelen of fietsen! Ja graag! Maar eraan toekomen? Dat is een stuk lastiger…”

– Saskia, VS

“Ik heb moeite me aan te passen aan de snelle wereld in Amsterdam in vergelijking met mijn rustige leven in Hawaii en maak ik eigenlijk nooit een planning, en laat alles organisch gebeuren. Waardoor ik wel altijd denk als ik uit Nederland vertrek: “had ik niet meer moeten plannen?!” Hahaha!”

– Simone, Hawaii

Hahaha! Misschien ben ik een uitzondering maar mijn agenda staat vol als ik alleen naar Nederland ga. Ik wil zoveel mogelijk mensen zien en zo veel mogelijk doen (musea, film,…). Voor mij is een bezoek aan Nederland energie tanken 😂

– Laurien, Zwitserland

Nog nooit reageerden onze wereldwijven zo massaal op een vraag van een mede-wereldwijf. Wereldwijf Ing formuleerde helder haar vijf gouden regels om voldaan maar uitgerust huiswaarts te keren na een verblijf in Nederland. Aangevuld met alle waardevolle opmerkingen en herkenning van andere wereldwijven denken we dat een volgende trip naar Nederland een stuk ontspannener zal zijn! Ook voor wereldwijf Chantal die er als een berg tegenop ziet.

“Ik kan het nog steeds niet… Ik ga zo ver dat ik ook dit jaar mijn trip heb uitgesteld!”

– Chantal, digital nomad

Gouden regel 1: stel je grenzen duidelijk (en houd je eraan!)

Kort komt het neer om naast alle bezoekjes genoeg tijd voor jezelf (en je gezin) te maken. Wat wil iedereen graag doen en of zien in Nederland? Plan het in en reserveer ook lege dagen. Met andere woorden: doe af en toe een dag he-le-maal niets.

“Als ik kort ga (lees: max 2 weken) dan maak ik dat al bekend aan familie en vrienden een aantal weken van tevoren. We prikken dan data om af te spreken. Meestal houd ik de vrijdagen (1 of 2) ‘vrij’ om uit te gaan met mijn vrienden in Amsterdam en iedereen sluit zich dan aan die zin heeft om Mo te zien ;-). Ik heb zelfs een ‘Roatan Club’, dat zijn degene die mij hebben opgezocht ergens in de laatste 15 jaar!! Ook lid worden? 😄

– Monique, Roatan (Honduras)

“Mensen die nooit echt uit zichzelf even vragen hoe het met ons gaat, of interesse tonen in ons leven hier, komen onderaan de lijst voor bezoekjes. Opa’s en oma’s krijgen altijd voorrang en dat geldt zeker voor de kinderen, die nu ook hun eigen agenda hebben.”

– Carol, VS

“We wonen ‘maar‘ 10 uur rijden van Nederland en gaan regelmatig voor flitsbezoekjes. Dat wil zeggen, 1x in de drie à vier maanden op een donderdag heen en zondag terug. Meestal zeggen we alleen tegen degenen waar we logeren dat we komen, of vlak van tevoren de mensen die ik zelf heel graag wil zien. Dat zijn mijn twee liefste vriendinnen, mijn ouders en mijn broer met kleine kinderen. De ouders van mijn man waren in de afgelopen 5 jaar nog nooit in Oostenrijk, dus daar voel ik weinig behoefte om heen te gaan. Maar ja, die worden ook een dagje ouder, dus hoe lang kan het nog… 🤔

– Bonny, Oostenrijk
Wereld - bezoek

Gouden regel 2: iedereen is van harte welkom!

Dat lees je goed: iedereen is welkom om jou/ jullie op te zoeken maar jij beperkt je ritten kriskras door Nederland van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Want dat is waar het vaak in uitmondt toch? Klinkt rigoureus maar geloof ons: dit werkt en scheidt heel natuurlijk al aardig het kaf van het koren 😉

“Zo herkenbaar. In het begin reed ik als een dolle heel Nederland door om iedereen te zien. En na 4 weken stapte ik compleet uitgeteld weer het vliegtuig in. Als ik nu ga, huur ik een huisje in het dorpje waar ik vandaan kom. Inmiddels is mijn motto: ik heb er al 7.000 km op zitten, als je me wilt zien kom gezellig langs. Ik heb tenslotte ook vakantie. Natuurlijk ga ik ook op bezoek; mijn familie en vriendinnen wonen bijna allemaal dichtbij vanaf mijn huisje.”

– Marieke, Dominica

“Wij proberen zoveel mogelijk op één plek te zitten en vragen iedereen dan naar ons te komen. M’n man zegt altijd “Wij hebben 11 uur in dat vliegtuig gezeten, dan kunnen jullie best een uurtje voor ons in de auto zitten!”

– Carol, VS

Uiteindelijk komt het erop neer om het gewoon eens uit te proberen. Een huisje huren of toch bij vrienden. Of een combinatie van beide! Soms is toch de afwisseling welkom en waardevol.

“Ik heb inderdaad weleens een huisje gehuurd. Dat had voordelen, want als je thuis komt, hoef je met niemand meer te praten. Voordeel van logeren bij vriendinnen is dat je dan “meedraait” in het gezin en je veel meer tijd hebt samen. Nadeel is dat je dan ook in de mallemolen van het gezin komt, met alle drukte die daarbij hoort.”

– Bonny, Oostenrijk

Tip! Organiseer een borrel

Geen gouden regel, wel een goede tip. Misschien niet voor iedereen haalbaar maar het blijkt ook een succesformule. Richting de laatste dagen van je bezoek aan Nederland kun je op een leuke (centrale) plek een borrel organiseren. En daar hoef je heus geen partytent en catering voor te regelen. Ok, vooruit het eerste rondje is misschien van jou.

“Inmiddels wonen we weer in Nederland maar herinner het me goed. het was soms best een gedoe en moeilijk. Wij lieten vrienden en bekenden weten dat we op een bepaalde dag in ons oude stamcafé te vinden waren.”

– Gonda, Nederland

“Ik organiseer drie dagen voor vertrek altijd een borrel/feest. Wie kan kan, wie niet niet. I go with the flow…”

– Monique, Roatan (Honduras)

“Herkenbaar! Wij organiseerden op een moment één samenzijn (borrel of anders) op een plek. In het huis wat we huurden of in de kroeg. Daarnaast bezochten we alleen onze ouders. Dat zorgde voor rust.”

– Wendy, Nederland
Relatie - Huizen

Gouden regel 3: niet onder één dak

Het lijkt heel praktisch en klinkt heel gezellig maar doe het niet: bij familie of vrienden onder één dak. Zorg dat je ergens een (centraal gelegen) onderkomen voor jezelf hebt.

“Na 20 jaar buitenland heb ik het nu ook geleerd en afgelopen zomer een groot vakantiehuis gehuurd waar iedereen welkom was. Velen kwamen ook echt langs en wat denk je? Die gingen aan het einde van de dag met een vakantiegevoel naar huis omdat we zo’n lekker plekje aan het water hadden in een omgeving die zij weer niet kenden. Zo zie je maar. Het kan dus wel 🙏🇳🇱!”

– Karin, Hawaii

En natuurlijk zijn er op iedere regel, uitzonderingen. Kies je juist wel voor een verblijf bij familie of dierbare vrienden omdat het na al die jaren gewoon wel werkt en geen gedoe geeft.

“Ik vind het juist heerlijk om ook echt even bij mijn zus te verblijven. Fijn en gezellig bijpraten en om in het gezinsleven van mijn zus te stappen. Vooral ook om mijn tiener nichtjes mee te maken in hun puberteit (OMG…!). Overigens kondig ik niet ieder bezoek altijd aan, alleen mijn vader (83) weet het dan die mij altijd trouw van Schiphol komt halen.”

– Monique, Roatan (Honduras)

Gouden regel 4: verwacht geen rust

Yup. Ga niet naar Nederland voor je rust, want dat is een utopie. Voor rust moet je een ander soort vakantie boeken.

“Nederland is geen vakantie voor ons. Heel in het begin ging reisden we het hele land door. Maar de laatste jaren gaan we alleen bij mijn ouders (mijn broers en hun familie komen dan naar mijn ouders toe om ons te zien en te spreken), en schoonmoeder. Met vriendinnen die ik graag wil zien, spreek ik afzonderlijk af. Dan krijgen zij ook mijn volledige aandacht. Vaak zeg ik niet wanneer we er zijn. Soms heb ik alleen behoefte om met onze zoon en schoondochter te zijn.”

– Sissy, Israël

Genoeg wereldwijven combineren inmiddels een trip naar Nederland met een andere Europese bestemming. Alleen, met hun gezin of juist een groep (oude studie) vriendinnen! Dat bevalt ze uitstekend: veel dierbaren weer gezien maar zelf ook nog even echt helemaal weg geweest.

“Wij gaan tussendoor altijd nog even als gezin op vakantie. Lekker met de auto naar Frankrijk of Italië.”

– Carol, VS

“Ik ‘kies’ nu veel bewuster en doe soms ook gewoon dagen geen afspraken. De laatste keer heb ik zelfs een minibreak naar Monaco voor mezelf ingepland, naar een goede vriend die me 2x is komen opzoeken in DC. Beste beslissing ooit! Heerlijk vakantiegevoel ipv door heel Nederland crossen en het toch nooit goed kunnen doen.”

– Lisette, VS

“De laatste keer in Nederland ben ik halverwege naar de Algarve gegaan als een soort vakantie. Dat beviel me heel goed. Zo kon ik alle ervaringen op afstand nog eens bekijken en erover nadenken. Na die week voor mezelf kwam ik als nieuw terug in Nederland voor nog een paar weken. Dat kan ik iedereen aanbevelen: een pauze houden!”

– Simone, Hawaii
Relatie - social media

Gouden regel 5: even geen social media…

Herken jij het, de mensen die ineens in de gaten hebben dat je in het land bent? En terloops laten vallen: “hé, je bent nu toch in de buurt…?” Zeer waarschijnlijk dat ze je leuke berichten op je socials hebben gezien!

Ze weten je fijne snaar te raken en toch, denk eraan, het is wel jouw bezoek aan Nederland. Jij bepaalt wie, wanneer belangrijk zijn. Zeker als zij nog nooit serieus de moeite hebben genomen jou in het buitenland eens op te zoeken. Hoe je het best met deze ‘aanhouders’ (of misschien beter: ‘drammers’) omgaan? Tot tien tellen, diep ademhalen en “nee!” zeggen. Uitleg of een excuus is echt niet nodig. Of in de woorden van Lisette:

“Mijn motto is altijd: Nee! is ook een antwoord. Beledigde drammers zijn mensen die jou willen zien wanneer het hen uitkomt als jij in Nederland bent. Ik ben ook van het ‘harmonie model’ maar ga dat niet meer ten koste van mezelf doen. Dus drammers lekker laten drammen, maar mij niet bellen 😂👊🏻”

– Lisette, VS

“En soms vallen er dan inderdaad mensen af, die niet snappen waarom ik niet even vanuit Brabant naar Texel kom. Ik heb geleerd om dat te laten voor wat het is. Ik zorg er nu dus voor dat ik ook een vakantie gevoel heb.”

– Marieke, Dominica

Niet leuk. Soms moet je naar Nederland

En helaas maar al te waar, niet ieder bezoek aan Nederland is fijn. Soms moet je terug omwille van het verlies of de ongeneeslijke ziekte van een dierbare. En voor sommige wereldwijven is dat steeds vaker. In je leven rollen we door de fase van trouwkaartjes, geboortekaartjes en helaas, de rouwkaarten. Daarover schrijven we vast binnenkort ook een blog: verdriet op afstand. Hoe ga je ermee om?

Op mijn laatste bezoeken had ik begrafenissen, niet echt een feest maar tegelijkertijd zie je wel even iedereen in een klap. Ook dat ga ik meer meemaken, we worden allemaal een dag ouder!

– Monique, Roatan (Honduras)

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.