De uitvaart: een allerlaatste reis om goed over na te denken

De wereldwijven schrijven graag over de plekken waar we wonen. Over onze uiteenlopende emigratieprocessen, sociaal betrokken onderwerpen tot veel luchtiger thema’s als lekker eten, bijzondere schoonheidsidealen en lokale gewoontes en tradities. Of over mooie plekken die je absoluut eens moet zien.

Reizen is een grote favoriet, maar over één reis praten we minder. Die allerlaatste, de uitvaart, en, definitieve reis.

De laatste reis: de uitvaart

En toch krijgen we er allemaal mee te maken: de uitvaart. Als je op afstand woont brengt dat complexe emotionele situaties met zich mee en ook die roeren we geregeld aan in een blog. Over ouders die ouder worden en steeds meer zorg nodig hebben bijvoorbeeld. Of wat als een dierbare ernstig ziek wordt? En over de periode van rouw als je iemand ineens moet missen in je leven. 

Maar over hoe wij het voor onszelf geregeld hebben in den vreemde? Daar hebben we het nog niet eerder over gehad. Wel dat culturen verschillende rouw-en begrafenis tradities hebben. Van de typisch Nederlandse condoleance met het plakje cake en koffie tot bijzondere doodskisten uit Ghana. Toch is het goed om na te denken over je eigen overlijden. 

Waar is je laatste rustplaats?

Zou jij ter plekke, dus waar je nu woont, je laatste rustplek willen hebben of liever in Nederland worden begraven? Goed om te weten wat dan mogelijk is. En hoe je dat kunt regelen. Verstandig is sowieso om lokaal te checken wat er komt kijken bij een begrafenis. De kosten uiteraard, maar ook wat überhaupt mag. Misschien dat jouw wensen niet stroken met bepaalde lokale waarden en tradities. 

Goed om dat helder te hebben en je eigen wensen op papier te zetten voor de nabestaanden. Helemaal verstandig om het vooruit te regelen. En bijvoorbeeld uit te zoeken wat de realistische kosten voor een uitvaart zijn waar jij woont. Dat kan van land tot land natuurlijk enorm verschillen! 

Goed geregeld is een zorg minder

Veel Nederlanders hebben wel iets geregeld voor hun laatste afscheid. Zo’n 70% heeft een uitvaartverzekering. En dat is niet onverstandig want een gemiddelde uitvaart kost tussen de €7.000 en €11.500.  

Een uitvaart regelen is best emotioneel zwaar, misschien wat raar en soms zelfs zwaar. Toch is het belangrijk om het wel te doen en het vooral ook zakelijk te blijven zien. Maak het je nabestaande(n) makkelijker en mogelijk goedkoper. Bedenk, bespreek en leg van tevoren vast hoe je uitvaart eruit moet zien en vraag bij verschillende begrafenisondernemers een offerte. Weinig mensen realiseren zich dit, maar het levert vaak grote prijsverschillen op.

(Waarom) een verzekering voor je uitvaart

Een goede uitvaartverzekering regelt niet alleen de begeleiding van een uitvaartverzorger, maar biedt je ook ruimte voor een vrij besteedbaar bedrag. Het spreekt waarschijnlijk voor zich wat een uitvaartverzorger doet maar toch even een aantal taken op een rij:

  • Overlijden aangeven bij de gemeente;
  • gesprekken houden met nabestaanden over het uitvaartproces;
  • afspraken maken met crematoria en begraafplaatsen;
  • opbaring van het lichaam regelen;
  • regelen van rouwauto, rouwkaarten, de kist of urn, bloemen en meer;
  • opstellen van een offerte voor de uitvaart;
  • steun bieden bij het rouwproces.

Terug naar dat vrij besteedbare bedrag. Waarom is dat wenselijk? Het geeft je de vrijheid om echt je eigen wensen invulling te geven zoals bijvoorbeeld de keuze van de kist, de (bloemen)decoratie, locatie en herinneringsceremonie. Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan kun je bij het vastleggen van je wensen hier ook rekening mee houden. Er zijn heel duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld een kist, maar je kan ook kan denken aan alternatief vervoer of de catering. GreenLeave is een samenwerkingsverband van uitvaartverzorgers die een duurzaam alternatief aanbieden. 

Bij een goede verzekering kan je dit bedrag gedurende je leven altijd aanpassen indien je wensen veranderen. Wil je ongeveer weten welk bedrag bij jouw wensen past? Gebruik daarvoor deze uitvaartkostenmeter.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.