Video – Plezier en vermaak voor kinderen met een beperking in Indonesië

Afgelopen april 2024 vertrok ik weer voor een paar weken naar Indonesië voor de projecten die ik daar heb met stichting Creatief Hart. In die weken heb ik mijn bezoeken op locatie gefilmd. Dit keer over de dagjes-erop-uit die we voor de kinderen en hun ouders hadden georganiseerd. Zij konden hier kosteloos aan meedoen.

In dit blog vertel ik je over dit bijzondere bezoek, wat Stichting Creatief Hart doet en waarom dit zo werk zo belangrijk is. De video neemt je mee naar alle leuke uitjes die deze kinderen met een beperking en hun ouders bezochten.

Bezoek aan projecten voor kinderen met een beperking gefilmd

Mijn video neemt je eerst mee naar het Submarine museum in Surabaya, op Java. Het team van het project Yayasan Hati yang Kreatif Surabaya (met Ana van Valen als coördinator en docenten Repta en Nafisa) had contact opgenomen met een sociale organisatie die weer in contact staat met ouders van kinderen met een mentale en/of verstandelijke beperking.

Via deze weg konden we enkele ouders en hun kinderen uitnodigen voor een dagje uit, zodat wij hen konden laten kennismaken met de projecten van stichting Creatief Hart en diens missie en visie.

Ambitie - kinderen met een beperking
Foto’s: Dewi Dijle – Dagje uit met Stichting Creatief Hart groep Surabaya || hoofdfoto artikel – groep uit Lovina

Kinderen met een beperking – hun taboe wordt moeizaam doorbroken

We proberen bij te dragen aan het doorbreken van een taboe dat een kind met een beperking geen mogelijkheden heeft. Helaas is het een moeizaam proces. In Indonesië ligt de prioriteit voor kinderen met een beperking niet altijd even hoog, en ouders denken vaak dat hun kind (die een mentale en/of verstandelijke beperking heeft) helemaal niks kan. 

We zien op zowel het creatief educatief centrum in Surabaya als in Lovina dat dit niet het geval is. Kinderen met speciale behoeften krijgen hier, ieder op hun eigen niveau, een kans zich op allerlei aspecten te ontwikkelen. Op het creatief educatief centrum in Lovina is het vooral zichtbaar dat ouders steeds meer inzien dat creatief onderwijs veel kan bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind. Kinderen leren allerlei vaardigheden die zij in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken. Dat werkt heel goed, maar ouders moeten dat wel eerst inzien. Gelukkig merk ik dat dit steeds beter gaat. 

Ook met de kinderen van ons project Yayasan Hati yang Kreatif Lovina (Noord-Bali) hebben we een dagje uit georganiseerd. Het team van coördinator Rundung en de docenten Mira, Dipla en Dian hebben alle ouders van de kinderen die bij ons les krijgen gecontacteerd. De meeste kinderen en hun ouders konden mee. Ontzettend leuk ook dat enkele vrienden van mij uit Nederland op bezoek waren en meegingen. Met een gehuurd busje en een auto reisden we af naar Tambling Lake, een uurtje rijden vanaf het creatief educatief centrum. Een prachtige omgeving waar we hebben gedanst, gepicknickt en we heerlijk konden relaxen.

Hoopvolle berichten vanuit het Noorden van Bali

Deze ouders gaan er nooit op uit met hun kinderen, alleen als stichting Creatief Hart iets organiseert. Voor hen is het een dag om verbinding te maken met hun kinderen en andere ouders die in een soortgelijke situatie zitten. Ondertussen heb ik samen met de coördinator van het creatief educatief centrum gesproken met de ouders over de voortgang en ontwikkeling van hun kinderen. Op hun beurt konden zij hun ervaringen met ons project delen. De ouders zijn echt enorm positief en meer hoopvol over de ontwikkeling van hun kinderen. Zelfs bij kinderen die een vrij zware beperking hebben, zien ze vooruitgang.

Natuurlijk hopen zij dat Creatief Hart dit werk kan voortzetten en niet onverhoopt moet stoppen vanwege bijvoorbeeld financieel gebrek. Uiteraard doet het bestuur in Nederland haar best voor het voortbestaan van de stichting en de doorontwikkeling van de projecten. Ik ben dankbaar dat er veel mensen zijn die in onze projecten geloven. Zonder onze donateurs en achterban kunnen de projecten namelijk niet bestaan.

Hopelijk kunnen we de kinderen zo lang mogelijk creatief onderwijs blijven aanbieden. In onderstaande video kun je zelf kijken hoe deze waardevolle dagen er voor de kinderen en hun ouders uitzien!

Meer weten?

Over dit Wereldwijf: Dewi Deijle - Nederland

Als schrijfster en vlogger bij De Wereldwijven stel ik mijzelf graag aan jullie voor. Ik vlog en schrijf vanuit Indonesië. Ik ga enkele avontuurlijke en actieve reizen beleven, en wil jullie graag kennis laten maken met de kinderen met een beperking op Bali. Benieuwd naar mijn activiteiten? Bekijk dan snel mijn vlogs en artikelen.