Bedrijf van een wereldwijf – Koffers gepakt. Van podcast naar boek!

In het voorjaar van 2022 begint journaliste en mediamaker Stefanie van Wijk, sinds 2021 woonachtig in Duitsland, aan een nieuwe uitdaging: de podcast ‘Koffers gepakt’ waarin ze geëmigreerde Nederlanders vraagt waarom zij naar het buitenland verhuisd zijn. Bijna twee jaar later, sluit ze de podcast met aflevering 143 af. 

Tijd voor een nieuw avontuur! De publicatie van een boek, met dezelfde titel Koffers gepakt, dat Stefanie in eigen beheer samenstelt en uitgeeft. 

Koffers gepakt: de podcast 

Stefanie heeft al die prachtige podcastverhalen zelfstandig geproduceerd en gepubliceerd. Twee jaar lang is daar heel veel eigen vrije tijd in gaan zitten zonder dat ze daar een cent voor heeft willen vragen. Gratis storytelling om anderen te inspireren en te doen waar ze misschien tot het horen van de verhalen alleen maar over durfden dromen. Dat vinden wij prachtig! Precies ook wat wij beogen met ons platform.

Vereerd waren we ook dat Stefanie een aantal van onze eigen wereldwijven voor een podcast-gesprek uitnodigde waaronder onze eigen hoofdredacteur. Natuurlijk geven we Stefanie graag een platform om haar boek te promoten, maar hebben we ook een paar vragen voor deze mediavrouw. Een wereldwijf naar ons hart die storytelling belangrijk vindt en op haar eigenwijze manier met de wereld deelt. 

Stefanie, wat was de aanleiding dat je begon met je podcast Koffers gepakt

“In 2021 verhuisde ik voor mijn werk naar het Duitse München. Ik wilde altijd al naar het buitenland en hoewel Duitsland niet per se mijn eerste keuze was, had ik wel heel veel zin in dit avontuur. Maar toen ik na de stress van het vinden een huis, de verhuizing zelf en het afscheid nemen van familie en vrienden eenmaal in München woonde vond ik het verschrikkelijk. Ik sprak de taal niet, had het op mijn werk niet naar mijn zin en kon totaal niet aarden in de stad waar alles draaide om uiterlijk vertoon. Ik had enorme heimwee dat zelfs uitmondde in paniekaanvallen.”

“Op Facebook vond ik andere Nederlanders in het buitenland waarmee ik maandelijks af ging spreken. Dat hielp enorm. Ik was niet de enige met deze gevoelens. Het leek me heel mooi om de verhalen van Nederlanders in het buitenland op een groter platform te delen zodat we met elkaars ervaringen elkaar konden helpen, motiveren en inspireren.”

Hoe vond je Nederlanders voor het eerste seizoen van Koffers gepakt?

“Tijdens de research voor de podcast bleek dat best een aantal mensen in mijn online netwerk in het buitenland woonde. Oude vrienden, oud-klasgenootjes en kennissen; is stuurde ze allemaal een berichtje. Dat vond ik heel spannend, want ik had de meeste van hen al jaren niet gesproken en nu vroeg ik ze of ze mee wilde doen aan een podcast waarin ze hun persoonlijke verhaal moesten delen. Maar iedereen reageerde gelukkig heel erg enthousiast en wilde graag meedoen. Vanuit die eerste afleveringen meldde mensen zich aan om hun verhaal in de podcast te delen.”

Twee jaar lang wekelijks een podcast. Petje af! Had je verwacht dat je de podcast zolang zou volhouden? 

“Dankjewel! Het was echt ontzettend leuk om te doen, dus dan is het makkelijk om vol te houden. En dat moet ook wel je voornaamste reden zijn, want er gaat ontzettend veel tijd inzitten. Ik wilde de podcast blijven maken zolang ik het leuk vond en er genoeg tijd voor had. Het zijn vaak zulke persoonlijke verhalen, die verdienen de juiste aandacht en tijd. Twee jaar had ik misschien niet verwacht, maar ik had sowieso geen termijn voor ogen.” 

Welke verhalen zijn je echt bijgebleven?

“Met zoveel afleveringen is het lastig kiezen, maar het zijn vooral de verhalen die het verst van mij af staan die blijven hangen. Vooral ook toen ik zelf zo’n last had van heimwee, want als een twintiger in zijn eentje maandenlang liftend richting Hongkong trekt zet dat dingen enorm in perspectief. Wat ik ook bijzonder vond waren de Nederlanders die op plekken woonde die voor mijn gevoel zo ver weg zijn en ook zo ver weg staan van wat je in Nederland gewend bent. Op het Caribische eiland Dominica bijvoorbeeld, of in Dubai, Malawi, Chili of Kaapverdië.”

“Wat mij ook is bijgebleven is het verhaal van Jose de Vries die toen we elkaar spraken al tien jaar werkte op dure plezierjachten. Presidenten, Hollywood sterren en anonieme superrijken; ze had er de meest bijzondere verhalen over. Maar wat ze vaak zeggen is in ieder geval waar: Nederlanders zitten echt overal.”

En op welk interview van Koffers gepakt ben je het meest trots?

“Dat moet toch de allereerste aflevering zijn. Ik ben journalist van beroep, maar had nog nooit een podcast gemaakt. Ik vond het gewoon leuk en mooi om deze verhalen te verzamelen en te delen. Dat ik het avontuur toch aandurfde en er nu zoveel afleveringen online staan vind ik heel tof.”

Koffers gepakt: het boek

Jaarlijks emigreren er tienduizenden Nederlanders die allemaal op zoek zijn naar geluk in welke vorm dan ook. De emigratieverhalen in Koffers gepakt geven het steeds hoger wordende percentage geëmigreerde Nederlanders een gezicht. Verliefd geworden op het land, vertrekken voor een mooie baan, verhuizen om samen te zijn met een vakantieliefde, emigreren om meer van de wereld te zien; het boek laat de diversiteit aan redenen zien voor emigratie. 

In Koffers gepakt bundelt Stefanie 19 inspirerende interviews inclusief prachtige foto’s van hun nieuwe thuis. Het zijn verhalen van geëmigreerde Nederlanders die hun geluk zochten in het buitenland en je eerlijk vertellen over hun avonturen, dromen en valkuilen. Hoe kwamen ze in het buitenland terecht? Waar moesten ze het meest aan wennen en heeft deze grote verandering hun kijk op het leven veranderd? De interviews nemen je mee naar onder andere de Verenigde Staten, Colombia, Japan, Ghana, Nieuw Zeeland, Portugal, Sri Lanka, Curaçao, Australië, Tanzania en Italië. In een speciale passage delen nog eens 12 Nederlanders hun tips en advies, want hebben we er allemaal niet eens van gedroomd om in het buitenland te wonen?

Stefanie, waarom dit boek?

“Het is mijn persoonlijke afsluiting van het tweejarig podcast project waarin ik Nederlanders in het buitenland interviewde. Je hart volgen is niet altijd makkelijk, dat geldt ook voor al het bekende achterlaten en in een vreemd land opnieuw beginnen. Dit boek viert de durf en moed van Nederlanders die in het diepe sprongen om hun dromen waar te maken.”

En tot slot, wat ga je nu doen?

“Naast de podcast werkte ik de afgelopen jaren als freelance journalist. Ik schreef nieuwsartikelen, produceerde video’s en werkte mee aan documentaires. Dat blijf ik deels doen, maar ik ga me nu ook op vaste basis toeleggen op de marketing-communicatie van CineSud; een filmhub voor talenten en professionals in de filmindustrie in het hart van Nederland, België en Duitsland.”

Win-actie!

Meer weten over de podcast en het boek Koffers gepakt?

Boek niet gewonnen of wil je het gewoon snel in huis hebben? Bestel dan snel en eenvoudig de paperback of als je dat liever leest, het e-book via kobo.com of bol.com. Benieuwd naar alle mooie verhalen die Stefanie de afgelopen jaren met haar podcast heeft gedeeld? Ga er lekker voor zitten en luister via Spotify naar de afleveringen en/of volg Stefanie via haar Instagram @podcast.koffersgepakt.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.