Maandthema juni – Gelukkig gezond 

Juni is alweer even bezig dus hoogtijd om ons nieuwe maandthema met jullie te delen! Gelukkig gezond is het geworden. En dat is een bewuste keuze. Want beide woorden sámen, ‘gelukkig’ en ‘gezond’, vormen een krachtig thema en zijn niet zomaar gekozen. Daarnaast hebben beide bijvoegelijk naamwoorden ieder los ook een geheel eigen betekenis. 

‘Gelukkig gezond’ is helaas niet voor iedereen weggelegd. Kortom een maandthema dat we vanuit verschillende invalshoeken zullen benaderen.

Over geluk gesproken

Wat maakt iemand gelukkig? Dat verschilt natuurlijk enorm van land tot land, maar ieder jaar verschijnt er toch een rapport over waarin geluk per land (meer dan 140 landen zijn hierin opgenomen) gerangschikt wordt. Onderzoekers kijken naar de volgende zes factoren die belangrijk zijn om dat geluksgevoel van mensen te definiëren: sociale support, inkomen, gezondheid, vrijheid, generositeit en (afwezigheid van) corruptie.

Winnaar in 2024? Weer Finland, op de voet gevolgd door Denemarken, IJsland en Zweden. Sowieso doen veel noord Europese landen het goed en is de lijst in de laatste vijf jaar nauwelijks verandert. Verder tref je in het rapport ook nog andere categorieën aan, zoals het geluksgevoel per generatie. Op dit moment wonen de gelukkigste jongeren in Litouwen. In vergelijk: hun leeftijdgenoten in de VS zijn weinig hoopvol waarmee dit land in deze categorie op de 62e plaats staat (de VS staat overall op de 23e plek). En onze ouderen? Die voelen zich het gelukkigst in Denemarken. 

Waar Nederland scoort op de geluks-meter? Niet zo slecht met een zesde plaats! 

Gezondheid

Waar we in ons geluksgevoel niet slecht scoren, valt ons kikkerland net buiten de top tien op de wereldwijde ‘gezondheids’-meter. Ons publieke gezondheidssysteem staat op plek 11 genoteerd waarmee we onze buren België (10), Duitsland (7) en Denemarken (4) voor moeten laten gaan. Beste landen om een goede zorg te krijgen zijn op de eerste plek Zweden, gevolgd door Canada. 

Maar steeds vaker gaat het niet meer alleen maar om onze lichamelijke gezondheid of genezing van (ernstige) kwalen en ziekten. Want hoe definiëren we eigenlijk wat of wie gezond is? En hoe is het wereldwijd met onze psyche gesteld? Van ouderen, jongeren en kinderen? Wat zou eigenlijk de norm moeten zijn. Dat verschilt enorm van cultuur tot cultuur. Bovendien realiseren we ons steeds beter dat de gezondheidszorg en het onderzoek daarbinnen vooral gericht waren op het mannenlichaam (en van vooral de westerse man) en dat noch vrouwen, noch andere etnische groepen voldoende meegenomen werden in onderzoek. 

Hoe staat het er dus anno 2024 voor met de gezondheidszorg wereldwijd en vrouwengezondheid in het bijzonder? Het is een feit dat er nog altijd een grote emancipatie inhaalslag gehaald moet worden. Het blijft vreemd dat er nog altijd meer onderzoek gedaan wordt voor mannen in hun latere levensjaar (denk aan prostaatklachten en erectieproblemen) dan de menopauze. Steeds vaker zien we ook dat gezondheid inzet wordt van politiek en geloof. Dat terwijl gezondheid gewoon voor iederéén goed geregeld zou moeten zijn. Het is, net als onderwijs, één van de pijlers waar iedere gezonde samenleving op drijft. Gaan we aan die cruciale poten zagen, dan stort een samenleving in elkaar… 

Gelukkig gezond. Goed geregeld?

Terug naar onszelf, wereldwijven en waar wij wonen. Hoe doe je dat als Nederlandse in een ander land? Vertrouw je volledig op de lokale gezondheidszorg? En hoe regel je de zorg? Ook financieel. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig of een (eerste) bezoek aan de huisarts, gynaecoloog of tandarts anders is dan in Nederland. Is die praktijk naast de deur of moet je er een eind voor rijden? En hoe blijven wereldwijven fit en in balans? Niet iedereen heeft een (betaalbare) sportschool om de hoek of kan even een rondje rennen door de buurt. Zijn er misschien lokale gezondheidsweetjes die onbekend elders zijn?

Een heleboel (persoonlijke) vragen dus waar we deze maand ons licht op werpen en hopelijk nieuwe inspirerende gelukkige en gezonde inzichten van around the globe!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.