Expat familie in Dubai 

Gastschrijfster

Hoi, ik ben Sandra en, samen met mijn gezin, ben ik in 2017 naar het buitenland verhuisd. Op zoek naar een nieuw avontuur, ja echt! We hadden eigenlijk een prima leventje in Nederland, maar we misten toch iets. Wij hadden beiden in het buitenland gereisd en gewerkt, dus toen de gelegenheid zich aanbood, twijfelden we geen moment. Het werd Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Als we in Nederland vertellen dat we in Dubai wonen, reageert niet iedereen positief, misschien komt dat omdat Dubai en de VAE vaak negatief in het Nederlandse nieuws komen. Dan gaat het over de Islam, criminelen die hier vertoeven (en vertoefden), slechte arbeidsomstandigheden van Aziatische immigranten en de kunstmatige ‘bling bling’ die hier is gecreëerd. Mensen die bij ons op bezoek zijn geweest, weten inmiddels ook wel beter. 

Avontuur - Dubai
Foto’s: gastschrijver Sandra – kamperen in de woestijn

Leven volgens de Arabische kalender

Het land is nog erg jong, pas in 1971 werd het zelfstandig. Tot die tijd stonden de Emiraten onder Brits protectoraat. Naast het Arabisch, is Engels de tweede officiële taal in de VAE. Het Britse verleden is nog steeds voelbaar, er zijn veel typische Britse dingen zoals de Sunday Roast, de brunches, UK scholen, etc. We rijden nog net niet links. Het leven is hier verder volgens de Arabische kalender, dat betekent dat wij publieke vakanties hebben na bijvoorbeeld de Ramadan (Eid al Fitr) en vervolgens ongeveer twee maanden later, Eid al Adha. Wij hebben geen vrij met Pasen, Hemelvaart en/of Pinksteren. Met de kerst is het wel schoolvakantie, maar officieel zijn de kerstdagen geen vakantiedagen. 

Er zijn veel dingen anders geregeld dan in Nederland. Veel ouders werken fulltime en hebben geen familie als achtervang, dus een nanny is dan een uitkomst. Eén op de vier vrouwen in de VAE is een nanny. Daarnaast kun je in Dubai ontzettend veel handige diensten boeken, van schoonmakers en boodschappen-bezorgers, tot een strijkservice en schoonheidsbehandeling thuis. Dit hoef je niet ruimschoots van te voren te doen, als je het bedenkt, dan staat er een half uur later iemand op de stoep. 

Ik vind zelf de tankservice ‘at your doorstep’ superfijn. Dit is een mobiel tankstation dat je auto aftankt, thuis, op je werk of waar dan ook. Nooit meer zelf tanken, wat een genot!  Nog een heel prettige ‘aan-huis-dienst is er voor huisdieren: de ‘pet grooming service’. Bij deze mobiele service krijgt je huisdier een A-Z verzorging van een deskundige groomer in een volledig geëquipeerd busje, zodat het baasje niet de deur uit hoeft. Heb je een feestje en wordt het onverwachts gezellig? Dan boek je eenvoudig een ‘safe driver’, die jou in jouw auto naar huis rijdt. Wel zo handig als je de volgende ochtend je auto weer nodig hebt.”

Avontuur

Dubai: lege agenda, internationale smeltkroes en veel leuke uitjes

Moe(s)ten wij in Nederland continu onze agenda pakken om datums te prikken, hier leeft nagenoeg iedereen zonder (privé) agenda. Daar moesten we in het begin wel aan wennen, maar nu vinden we dit heerlijk. Dit betekent dat er bijvoorbeeld op vrijdag een uitnodiging komt voor een BBQ in hetzelfde weekend. Door de lege agenda’s kunnen we er eigenlijk altijd wel bij zijn. Ook staan de feestdagen en vakanties in Nederland al lang van te voren vast, hier worden ze bepaald aan de hand van de maanstand, dus we weten vaak pas zeer korte tijd van te voren, wanneer een bepaade Eid definitief valt. Mensen leven hier ’Inshallah’ of ‘als God het wil’.

Wij vinden Dubai een erg prettige plek om te wonen. Het is er bijzonder internationaal met veel wederzijds respect voor elkaars nationaliteiten en culturen (maar liefst 200 verschillende nationaliteiten). Het land is erg liberaal en nergens ter wereld is het zo veilig, in het bijzonder voor kinderen en vrouwen. Je kunt hier met de voordeur open slapen, of ergens je mobiel of tas laten liggen, niemand die er mee vandoor gaat. Een nadeel? Natuurlijk de extreme hitte in de zomer; we zijn er inmiddels aan gewend en gaan gewoon door met leven. Onze kinderen sporten buiten met 40 graden, inmiddels weten ze hiermee om te gaan.

In de weekenden trekken we er vaak op uit. Door de jaren heen hebben we veel avontuurlijke trips gemaakt naar de andere Emiraten, Abu Dhabi, Sharjah, Ras- al-Khaimah, Fujairah en Umm Al Quawain. Er zijn hier bergen en je kunt er fantastische wandeltochten maken. Daarnaast kun je kayaken in de mangrove, mountainbiken, forten ontdekken en kamperen in de woestijn. Ook hebben we veel landen in deze regio bezocht, zoals Oman, Jordanië, Qatar, Saoedi-Arabië, Sri Lanka, Malediven, Kenya en Thailand. We houden alle vier van reizen en nieuwe plekken ontdekken. 

Avontuur - Dubai
Weekendtrip in buurland Oman

Nederlandse les in Dubai? Meester Max!

De kinderen gaan naar een internationale school. Ze zitten inmiddels beiden op het voortgezet onderwijs. Toen we hier kwamen, spraken ze amper Engels. Gelukkig leerden ze dit snel op school en worden wij nu, door hen, verbeterd in ons Engels. De school is anders dan in Nederland, ze moeten bijvoorbeeld een schooluniform dragen en de dagen zijn veel langer want vaak hebben ze nog (sport)activiteit voor of na school. 

Thuis praten we altijd Nederlands en proberen we het Nederlands bij te houden met bijvoorbeeld het lezen van Nederlandse boeken en het (verplicht) kijken naar het Jeugdjournaal of andere programma’s. Sinds anderhalf jaar leren de kinderen Nederlands via Meester Max en krijgen ze beiden wekelijks 1 uur online Nederlandse les. Hun vaste docent weet altijd met veel enthousiasme en betrokkenheid een les op maat te geven, met materialen (teksten, boeken, opdrachten) die helemaal bij het kind aansluiten. Onze kinderen leren er veel van, hun lees- en schrijfvaardigheid is enorm verbeterd, maar ook hun woordenschat en interesse in de Nederlandse cultuur. Bovenal, ze hebben er altijd veel plezier in en kijken iedere week uit naar het vaste contactmomentje met de juf. Het is hun ‘lifeline’ met Nederland iedere week. 

Afgelopen december hebben we in Nederland met elkaar afgesproken. Grappig detail, onze juf woont nagenoeg ‘om de hoek’ dus ze kwam gewoon op de fiets naar ons toe. We hebben lekker gekletst, spelletjes gedaan en samen geluncht. We vonden het allemaal erg gezellig.

Balans (opgemaakt) in Dubai: 7 jaar later

Met de kerst en in de zomer gaan we altijd terug naar Nederland. Dat is erg waardevol omdat we dan veel tijd kunnen doorbrengen met familie en vrienden en de kinderen ook weer veel Nederlands praten met hun neefjes en nichtjes. Dat is eigenlijk het enige wat we missen als we in Dubai zijn: familie en vrienden. Oh ja, en het PSV landskampioenschap, heel jammer dat we daar dan niet bij konden zijn, want we zijn familie-fan van deze club. 

Tijdens onze vakanties in Nederland genieten we volop van de Nederlandse leven, zoals festivals, attractieparken, voetbalwedstrijden en natuurlijk, de Nederlandse snacks. Zelfs van de regen en wind. Even de Nederlandse accu opladen en dan kunnen we er weer tegenaan in Dubai! 

Hoe lang we nog in Dubai zullen blijven, weten we niet; we gingen weg met een 3-jarenplan, inmiddels zijn we bijna 7 jaar jaar verder. We hebben een website gemaakt om onze herinneringen levend te houden en om te delen met vrienden, familie en iedereen die ook een expat- en reisleven ambieert: www.our-dubai-adventures.com

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.