Al jaren geleden geëmigreerd: waar komt dat gevoel van heimwee vandaan?

Dan woon je al járen in het buitenland en voel je je steeds minder op je plek. Sterker, je voelt je wat ontheemd. Hoe kan dat nou? Van dit land ben je gaan houden, je hebt er zoveel prachtige trips gemaakt. Hier heb je carrière gemaakt en een leven opgebouwd samen met je partner. Vrienden gemaakt. Misschien zelfs ook je kinderen zien opgroeien? 

En toch kan het dat je thuis, niet meer je thuis is. Je je steeds vaker ontheemd voelt in het land waar je toch al járen woont. Waar komt dat gevoel van heimwee ineens vandaan?

Gezondheid
Foto: Psycholoog op Afstand

Terug of blijven?

We schrijven er wel vaker over, heimwee na een emigratie. Want emigreren is niet altijd makkelijk en soms valt het ronduit tegen. In die blogs stonden we vooral stil bij heimwee die relatief snel na de emigratie de kop op steek. De baan waarvoor je vertrok valt tegen, of het land en de lokale cultuur. Maar ook het aarden en je draai vinden, van jezelf en/of familieleden, kan het avontuur danig overschaduwen. Terug of blijven?

Waar we eigenlijk nog niet over hebben geschreven is als heimwee naar je geboorteland (Nederland, België,..) echt pas vele jaren later de kop op steekt. Dat terwijl je al een hele (sociaal) leven hebt opgebouwd waar je nu woont. Toch komt ook dat vaker voor dan je denkt. Ook hier speelt de vraag: terug of blijven?

Na járen ineens heimwee. Hoe dan?

Je woont al járen op deze plek en toch denk je steeds vaker aan hoe het in je geboorteland was. Je familie die achter is gebleven, goede vrienden. Een gevoel van weemoed of zelfs ontheemding dringt naar de oppervlakte. “Waar komt het vandaan en had je daar vroeger wel eens last van dan toen je (net) verhuisde naar het buitenland?”, vraag je je af. Of misschien ben je wel meermaals naar een nieuwe plek verhuisd, wat zeker niet altijd makkelijk was om weer helemaal opnieuw te beginnen. Maar toch was dat gevoel van avontuur sterker dan de angst voor het bekende achterlaten. Dit gevoel? Nee dat kan je lastig thuisbrengen.

En toch kan heimwee iedere expat, hoe gepokt en gemazeld, overkomen. En de redenen, meestal een ingrijpende gebeurtenis, uiteenlopend: een veranderende gezinssituatie, loopbaan, gezondheid of leeftijdsfase. 

Free bird met…. Heimwee 

Neem Joke [*], nu 57 en wonend in Noord Californië. Haar man heeft een goede baan en inmiddels zijn hun kinderen afgestudeerd. De één, nog single, woont in Houston, Texas en heeft een geweldig leuke, maar drukke baan. De ander is al even gesetteld met haar gezin nabij Boston, Massachusetts en heeft net een baby verwelkomd.

Om zich heen ziet Joke, Amerikaanse vriendinnen ook grootouder worden. Sommigen wonen vlakbij elkaar maar ook genoeg die stad en land af reizen om naar hun (klein)kinderen te gaan. Maar ja, dat is eigenlijk voor de gemiddelde Amerikaan heel gewoon. Toen Joke jong was, kon ze even zo bij oma langs op de fiets. Of was een ritje naar haar oom en tante niet langer dan een half uur. De familie? Die zag ze nog heel vaak! Sterker, het was één van de verademingen van hun vertrek naar het buitenland…. Maar nu? Nu mist ze het. Steeds vaker en steeds dieper. Heimwee kan je compleet ontwortelen. 

Voor Joke is het belangrijk dat ze hierover kan praten. Ze heeft geluk dat haar man altijd een luisterend oor geeft en ook bij haar kinderen mag ze het gemis af en toe laten vallen. Meestal klaart het de lucht en ziet ze weer de mooie kanten van hun vertrek naar Amerika.

Toekomst weg

Je ‘ei’ met anderen delen, is niet voor iedereen weggelegd. Niemand kan in de toekomst kijken maar maakt wel toekomstplannen. Liefst samen. Zoals Joost [*] en zijn vrouw toen ze bijna 19 jaar geleden naar Griekenland verhuisden. Maar, aan hun gedroomde toekomst om hier samen oud te worden kwam van de ene op de andere abrupt een einde dag toen zijn vrouw plotseling overleed. Ze hadden samen geen kinderen maar hij was en is stiefvader van een volwassen zoon. Die in Nederland woont met zijn vrouw en drie jonge kinderen.   

In Griekenland hadden Joost en zijn vrouw een goedlopend restaurant en sinds kort verhuurden ze ook een aantal kamers in hun (te) grote huis. Zowel het restaurant als de verhuur van de kamers, sleepten Joost door die zware tijd na het overlijden van de liefde van zijn leven, heen. 

De warmte en steun van de vaste restaurant gasten en de afleiding van nieuwe huurders (hongerig naar hun eigen een nieuw avontuur), waren de afleiding die hij nodig had om door te gaan. Maar inmiddels is die afschuwelijke tijd alweer vier jaar geleden. En knaagt het. Wil hij zijn verdere leven alleen doorbrengen in dit relatief rustig stukje Griekenland? Hij mist zijn broer en zus in Nederland. En natuurlijk zijn stiefzoon, diens vrouw en zijn kleinkinderen. En wie zorgt er straks voor hem als hij ziek wordt of oud? 

Praten over heimwee met een professional

De uiteenlopende situatie van Joke en Joost staan niet op zich. Tientallen Nederlanders (en Belgen) in het buitenland lopen hier tegenaan. Herken jij dit? Blijf jij met je gedachten in rondjes draaien, heb je het gevoel vast te zitten? Vind je het lastig om dit met anderen te bespreken, of kun je er met niemand over praten? Dan kun je een professional inschakelen die je kan helpen overzicht te creëren en je kan begeleiden in je zoektocht naar antwoorden. Een goede psycholoog of therapeut houdt je een spiegel voor en biedt je de helpende hand om de vele vragen waarmee je worstelt rustig te onderzoeken.

Psycholoog op Afstand is gespecialiseerd in online hulp aan Nederlanders die in het buitenland wonen en al hun psychologen wonen zelf in het buitenland, of hebben langdurig in het buitenland gewoond. Hun psychologen werken vanuit verschillende internationale locaties waardoor therapie aansluit bij jouw tijdszone. Bovendien is er geen wachtlijst en kan de online behandeling of therapie direct starten.

Om te achterhalen of een online psycholoog en online therapie bij jou past kun je starten met een kosteloos kennismakingsgesprek.

[*] Namen van personen in dit blog zijn gefingeerd in verband met privacy.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.