Gelukkig gezond? Een Zweeds perspectief

Angele van Weert

Gelukkig gezond. Liefst gelukkig EN gezond, dat willen we natuurlijk allemaal. Als orthomoleculair therapeut heb ik er dagelijks mee te maken in mijn werk. Ik werk voornamelijk online vanuit Zweden voor Nederlandse cliënten maar soms ook als ik in Nederland ben. In de loop der jaren ben ik veel wijzer geworden hoe anders Nederlanders en Zweden hiermee omgaan.

Tijd voor een Zweeds perspectief over het maandthema van juni: gelukkig gezond.

Heftige Nederlandse energie

Wat mij is opgevallen? Als ik vanuit Zweden werk voel ik de heftige Nederlandse energie. Het kan niet anders dan dat het lichaam daar sterk op reageert en er talloze klachten zijn en/of komen. Deze heftige energie, waarin er zoveel moet, de gehaastheid (cliënten verwachten ook dat hun klacht in een vloek en een zucht verdwenen is helaas) trekt alles uit balans. Zelf merk ik na één dag Nederland al dat mijn zenuwstelsel op tilt slaat, de adrenaline gaat heftiger stromen en mijn spieren gaan onder spanning staan.

Het is eigenlijk niet tegen te houden. En wat we ook doen, wat we ook slikken, of hoe lang we ook op de yogamat gaan liggen, het zal nooit kunnen compenseren wat we in een rustige omgeving met weinig afleiding en geluid kunnen bereiken. Misschien tijd voor een Zweeds perspectief?

Lekker nuchter dit Zweeds perspectief

Toen ik pas in Zweden woonde en de mensen vroegen naar mijn beroep begrepen ze eigenlijk niet echt goed wat het was. Ook coaches vind je hier niet, en al zeker niet voor kinderen. ADHD, ADD, Asperger?? Niet bekend mee. Het ene kind is het andere niet. De één is wat drukker en kan zich niet goed focussen. Prima, krijgt ie wat meer tijd en ruimte. Een kind wat in zichzelf gekeerd is, ach dat zijn we toch allemaal min of meer zeggen de Zweden. Zit in de cultuur. Niemand maakt zich daar druk om. Ben je van de ladder gevallen ? Dan rijd je gewoon maar naar de eerste hulp van een ziekenhuis 45 km verderop. Er is toch geen kip op de weg dus gevaarlijk is het niet (zei mijn buurvrouw laatst die van de ladder was gevallen).

Tijd en ruimte doet veel met een mens is mijn conclusie. Tijd om naar elkaar te luisteren waardoor coaches overbodig zijn en ruimte om je ding te doen. 

Hey, ik ben Angèle van Weert. Ik ben natuurgeneeskundig therapeut, ontwikkelaar van biologische huidverzorgingsproducten, mama van 3 volwassen kinderen en oma van een kleindochter. Ik woon en werk in België, Nederland en Zweden. Voor de Wereldwijven blog ik over de verschillen tussen deze drie landen en het feit dat Europa in dat opzicht toch nog geen “één Europa” is. Meer weten over mijn werkzaamheden met YU Elements? Of neem een kijkje op mijn Instagram.