Gezondheid in Ticino (met een nuchtere Nederlandse blik)

Laurien Bottema

Het maandthema, Gelukkig gezond, deze maand spreekt mij als fysiotherapeut 100% aan. In mijn geval speelt dit thema een dagelijkse rol in mijn leven in Ticino, Zwitserland. Ik zie mezelf vooral als een gezondheidscoach. Voor veel fysio’s hier in Ticino is het vooral snel werken en veel geld verdienen. Voor mij daarentegen is het mensen met een rugzakje vol tips de deur uitsturen zodat ze zichzelf kunnen helpen. Ik vind het gewoon leuk om mensen ‘de weg’ te laten ontdekken naar leven in een gezond lichaam door correct bewegen en de juiste voeding.

Overigens geef ik wel héél duidelijk aan dat ik kan ondersteunen, maar dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en welzijn. Met mijn levenservaring en kennis van verschillende (alternatieve) therapieën kan ik mensen emotioneel bijstaan en laten inzien dat ieder zijn of haar leven zelf in de hand heeft. Ouder worden? Het heeft voor mij alleen iets positiefs want ik heb, met de jaren, alleen maar meer kennis die ik graag met anderen deel. De rimpels en grijze haren neem ik daarbij graag voor lief.

Zwitserse gezondheid onder de loep

In Zwitserland hebben mensen een (té) dure ziektekostenverzekering, maar daar tegenover staat dat iedereen snel geholpen wordt, en eigenlijk alles betaald wordt. Er is de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen te kiezen voor o.a. tandheelkundige kwesties bij kinderen en jongeren (denk aan een beugel) of alternatieve therapieën. Verder kiest men voor zeg maar eersteklas of een andere klasse van zorg: privé, semi-privé of proletariaat klasse (ik zit in die laatste categorie ;-)) Minder bedeelde mensen kunnen verder subsidie aanvragen om de maandelijkse premie te bekostigen.

Voor vrouwen boven de 35 jaar staat er elk jaar een preventief gynaecologisch onderzoek op de agenda en elke twee jaar de borstmammografie vanaf 55 jaar. Mannen mogen na hun 40ste graag de prostaat laten betasten door een arts. Onlangs is daar ook een preventief darmonderzoek aan toegevoegd om de gezondheid in de gaten te houden. In Ticino zie ik niet veel mensen die hun gebit halfjaarlijks laten controleren en reinigen. Tandartsen zijn ‘duur’ en profiteren ervan dat veel mensen van jongs af aan een slechte orale hygiëne hebben gehad. Zij laten nu hun patiënten dure protheses en gebitten voor vele tienduizenden franken aanmeten. Ter vergelijk: In Nederland zat de tandartscontrole jarenlang in het basispakket, waardoor mensen een veel gezonder gebit hebben.

Hypochonder

Mensen komen bij mij na een verwijzing van een arts en hun basisverzekering betaalt de kosten voor (mijn) fysiotherapie. De gemiddelde Ticinees is een hypochonder en laat zich graag preventief allerlei medicatie voorschrijven door artsen. Tevens vragen ze graag om onnodige en vaak dure onderzoeken om te weten dat er inderdaad niets aan de hand is, inclusief de jaarlijkse complete bloedtesten. Zoals in de meeste eerste wereldlanden, wordt ook in Zwitserland de gezondheidszorg beheerst door de farmaceutische industrie die mensen graag ziek maakt met bepaalde ‘preventieve’ medicijnen (om daarna nog meer troep voor te schrijven om de zaak weer een beetje in het gareel te krijgen). Gezondheid is een wereldje waarin ook artsen en ziekenhuizen met het oog op winst genereren, ingesteld zijn.

Dit staat haaks om mijn instelling over gezondheid. In de regel vragen artsen hier de patiënt niet naar hun levensstijl, noch wordt gekeken of klachten (en ook de oplossing) daarmee te maken kunnen hebben. De Ticinees beweegt niet graag en ik geef toe: soms is het echt té heet in de zomermaanden. Men verplaatst zich graag van A naar B  door middel van een gemotoriseerd voertuig. Alhoewel we hier sinds de pandemie meer E-bikes zien, wat in ieder geval beter is voor de gezondheid. De laatste tien jaar zie ik wel een positieve verandering bij de locals. Ze krijgen meer interesse in hun welzijn. De yoga, Pilates en meditatie-klasjes zitten plots vol.

Laurien Bottema
Foto: Laurien – heerlijk wandelen in de berglucht!

Gezondheid my way!

Ik houd mezelf mentaal gezond door gemiddeld drie keer per maand een mooie bergtour te maken van een uur of vier, vijf. Heerlijk. Dit zijn echte geluksmomentjes. Meestal wandel ik het liefst alleen met mijn hondje. De gezonde levensstijl die ik mijn patiënten aanraadt, streef ik voor mijzelf ook zo goed mogelijk na. Zo wandel ik elke dag twee tot 2,5 uur om mijn viervoeter zijn buitenluchtje te laten scheppen en mijn fiets brengt mij naar de meeste plekken waar ik moet wezen. Rekken en strekken? Doe ik elke dag samen met patiënten in de praktijk. En spierversterkende en mobiliserende oefeningen doe ik in mijn tuin en met de verbouwing van ons berghuis op 1200 meter.

Ook mijn wekelijkse meditatieles is heilig en ik ga regelmatig naar een collega voor een massage of naar een alternatieve therapeut omdat het mij goed doet. Soms doe ik wat in de fitnessruimte van mijn praktijk, soms ga ik baantjes trekken in het locale zwembad. In onze keuken is cooking from scratch ons motto. Groenten en fruit komen hoofdzakelijk uit onze eigen moestuin of bij een plaatselijke boer vandaan. Dankzij mijn ‘bijbaantje’ ben ik een echte freak wat betreft supplementen en groene gezichts- en lichaamsverzorging. En heb ik niets om handen? Dan vul ik die tijd met haken, lezen en wandelen met vriendinnen. En mijn reisjes naar Nederland zijn heel belangrijk voor mij! De mooie en gezellige momenten met mijn vriendinnen en familie in Nederland zijn echt de zuurstof in mijn leven.

‘Gelukkig gezond’ is voor mij dankbaar zijn voor mijn drie mannen van wie ik zoveel hou. Gelukkig gezond is ook alles wat ik heb mogen doen, alles wat ik nog mag doen en proberen elke dag positief gezind op te staan. Vertrouwen te hebben, dankbaar te zijn dat mijn lichaam doet wat het moet doen, ondanks wat lastige blessures.

Lieve groetjes, Laurien

Buongiorno! Sinds juli 1993 woon ik in het kanton Ticino (Zwitserland), na op wat andere plekken gewoond te hebben. Ondanks dat ik gewoon elke dag in mijn fysiotherapie praktijk werk, is er altijd een vakantiegevoel als ik om mij heen kijk. Mijn grote passie is bergwandelen. Mijn partner en ik zijn druk met het verbouwen van ons berghuis, ‘aan het einde van de wereld’, om er over niet al te lange tijd vast te gaan wonen. Voor de wereldwijven schrijf ik over ons leven hier! Groetjes, Laurien