Op zoek naar meeslepende zomerlectuur? Lees ‘Roze Lucht’!

Wereldwijf Julie Van Erps (1986) woonde negen jaar in Afrika en werkte als jurist in de Democratische Republiek Congo. Vanuit een verwarrende maar pure liefde voor het land, schreef ze het verhaal van een jonge advocate die naar Congo trekt en hierdoor in een leven vol paradoxen terecht komt.  

Je kent Julie misschien ook wel van de blogs die ze voor de Wereldwijven schreef, in de tijd dat ze in Kenia woonde. Onlangs heeft ze een prachtige roman gepubliceerd, Roze Lucht

Waardevolle zoektocht 

Julie Van Erps, auteur: “Hoewel dit verhaal fictie is en niet autobiografisch, tekende ik het natuurlijk wel op binnen het leven dat ik zelf in Congo leidde. Veel van de frustraties en de tweestrijd deelde ik met het hoofdpersonage. Dat ik deze waardevolle zoektocht nooit meer wilde vergeten, was zeker één van de drijfveren om erover te beginnen schrijven. Het is een verhaal en een avontuur dat mijn blik op de wereld volledig veranderde.”

Het boek beschrijft de pracht van het land, maar stelt ook belangrijke vragen over de impact van groene energie op de armste bevolkingsgroepen en de rol van westerse geldstromen in de Congolese economie.

Roze Lucht – Synopsis 

Na een duister voorval met een pro deo cliënt vertrekt de jonge advocate Aurélie van België naar Kinshasa. De bruisende explosie aan geuren en kleuren fascineert haar. Nog meer is ze onder de indruk van de veerkracht van de Congolezen tijdens de laatste lange maanden onder Kabila. 

Ze ontmoet de meest uiteenlopende figuren. Met een bodem van onschatbare waarde zou Congo één van de rijkste landen ter wereld moeten zijn. Aurélie speurt naar verklaringen voor zoveel inefficiëntie. Haar nieuwe expat levensstijl vol feestjes, drank en drugs tegen een achtergrond van ‘s werelds vrolijkste miserie zorgt voor tweestrijd. Met behulp van masseuse Colette ontrafelt Aurélie de geheimen achter Cercle 27, een organisatie die er doeltreffend voor zorgt dat het belangrijkste exportproduct van Congo armoede blijft. 

Roze Lucht is een verhaal over liefde, vriendschap en twijfel, over botsen op demonen die al dan niet uit de spiegel komen gekropen. Het is fictie ontstaan uit persoonlijke vraagtekens uit het prachtige maar weemoedige hart van Afrika dat door alle moeilijkheden heen, hoopvol blijft kloppen – voor een eerlijkere toekomst.  

Ambitie - Roze Lucht

Roze Lucht – wat anderen zeggen

Johan A. Swinnen, ere-ambassadeur en auteur van ‘Rwanda, mijn verhaal’: “Zonder met de vinger te wijzen, geeft dit boek een aanzet tot nadenken. Onder meer over de hypocrisie van de internationale donorgemeenschap en over de bepampering van het Westen. Maar het geeft ook hoop over wat mogelijk zou kunnen zijn. Congo is niet louter een decor maar een protagonist in dit verhaal. Door de verbaasde ogen van het hoofdpersonage gaat de lezer zich vragen stellen over een land en een continent dat helaas door Europa nog maar al te vaak wordt onderschat. Dit boek schuift op een virtuoze wijze een individueel verhaal in een bredere, cultureel-maatschappelijke omgeving.”

Jean-Michel Trésor, Secretary-Genral Brussels Africa Hub: “Roze Lucht legt met humor, lef en ruwe eerlijkheid de vinger op de wonde. De auteur slaagt er met glans in om innerlijke conflicten te benoemen. Innerlijke conflicten die bij veel Belgische Congolezen, zoals mezelf, en Congolese Belgen, zoals het hoofdpersonage, de grotere zoektocht naar begrip en naar het verzoenen van een bi-culturele identiteit in kaart brengt. De auteur bewijst met dit verhaal dat deze dualiteit, hoewel soms belastend, vooral kracht en een uniek perspectief met zich meebrengt. De ondertitel van het boek is dan ook raak – ‘Waar alles chaos is, verpulvert eigen onrust’.

Roze Lucht bestellen

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.