Wij zijn De Wereldwijven

Het unieke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wonend in alle uithoeken van de wereld!

PLATFORM

In 2018 lanceerden we www.dewereldwijven.com, een platform en community met wereldwijde verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen vanuit de hele wereld. We schrijven over ondernemende, avontuurlijke en sterke wereldvrouwen. Of bespreken vrouwenrechten, gelijkheid en actuele kwesties. Maar we kunnen ook herkenbaar en kwetsbaar zijn over onszelf en onze twijfels. Onze verhalen weerspiegelen in ieder geval altijd onze persoonlijke visie vanuit een bijzonder wereldwijd perspectief.

BOEKEN

In 2018 en 2019 kwamen we samen in Amsterdam om elkaar in levende lijve te ontmoeten, een podium te bieden aan wereldwijven voor hun verhalen en om ons netwerk te vergroten. Deze events met een persoonlijke en ongedwongen sfeer werden goed bezocht en ondersteund door sociale ondernemingen met de ‘Doegoedie-bag’, lezingen en presentaties. In de toekomst zullen we dit zeker weer doen. Wil je een van onze wereldwijven boeken voor een lezing of een presentatie voor jouw eigen event? Vraag het ons en wij brengen je in contact!

EVENTS

In 2018 en 2019 kwamen we samen in Amsterdam om elkaar in levende lijve te ontmoeten, een podium te bieden aan wereldwijven voor hun verhalen en om ons netwerk te vergroten. Deze events met een persoonlijke en ongedwongen sfeer werden goed bezocht en ondersteund door sociale ondernemingen met de ‘Doegoedie-bag’, lezingen en presentaties. In de toekomst zullen we dit zeker weer doen. Wil je een van onze wereldwijven boeken voor een lezing of een  presentatie voor jouw eigen event? Vraag het ons en wij brengen je in contact!

COMMUNITY – HET WERELD WIJVEN WEB

In 2020 lanceren we het Wereld Wijven Web, een netwerkplek voor avontuurlijke, sociale, en ondernemende vrouwen. In deze community voeden we elkaar met ideeën, opdrachten, tips en adviezen. De wereld aan je voeten, of je nu in Nederland woont of in het buitenland! Heb je een vraag over een artikel of een onderwerp? Of ben je op zoek naar dé ideale reistips? Vraag het een wereldwijf. En denk bijvoorbeeld aan freelance samenwerkingen, huizenruil, het plaatsen van oproepjes of wederdiensten. Breng jouw kennis, producten of netwerk in en ga mooie wereldse verbindingen aan.

SAMENWERKEN

De Wereldwijven werken samen met NGO’s en (sociale) ondernemingen die de wereld een beetje mooier maken. Van sieraden uit Nepal, plantaardige voeding en duurzame onderbroeken tot recyclebare dekbedden, ‘groene’ vakanties en strijders voor vrouwenrechten. Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen van bedrijven en organisaties.

ZONDER GRENZEN

Kortom De wereldwijven brengen eerlijke verhalen die je blik op de wereld verruimen en zoeken verbinding door hun netwerk wereldwijd te vergroten. Hierbij laten we het ‘lawaai’ achterwege en blijven ver weg van ruis en sensatie. Goede verhalen en vruchtbare samenwerkingen; zo verkennen we samen met jou onze eigen leefwereld en die van de vrouwen om ons heen. Omdat we geloven dat storytelling en sisterhood de wereld een beetje mooier maken!

De Wereldwijven

DE REDACTIE

Ingeborg van t Pad Bosch

INGEBORG

Hi There! Ik ben Ingeborg en ik woon in de Verenigde Staten.

Sinds de zomer van 2010 woon ik met mijn gezin in de Suburbs van New York City. In Nederland was ik jarenlang psycholoog maar toen we naar de Verenigde Staten vertrokken, besloot ik het roer helemaal om te gooien. Dat is het mooie van een verhuizing naar het buitenland, het zet alles op zijn kop! Sindsdien is mijn levensmotto: Life is not about finding yourself. It’s about creating yourself (Bernard Shaw).

WERK

Als ik iets tegen mijn 16 jarige ik zou willen zeggen, is dat je niet moet proberen te voldoen aan het beeld wat anderen van je zouden moeten hebben. Als je gewoon doet wat je leuk vindt, geniet van elk moment en durft te groeien, dan komt de rest vanzelf.

En dus ben ik hier in New York gaan schrijven. Inmiddels verscheen in 2015 mijn bundel met korte verhalen over ons leven in New York en verschijnt in het najaar van 2018 mijn debuutroman ‘Kroniek van een erfenis’. In de tussentijd schreef ik o.a. als wereldwijf voor LINDAnieuws.nl. Sinds de start van Wereldwijven, heb ik me altijd bedacht dat dit netwerk van Nederlandse vrouwen in het buitenland een enorme inspiratiebron is. In 2017 stelden we met de Wereldwijven dan ook een boek samen waarvan we de royalties aan SheDecides  schenken. Maar toen ik meeliep met de Million Women Mars in New York in 2017 werd me pas echt duidelijk wat we met dit unieke wereldwijven netwerk nog meer zouden kunnen doen!

VROUWEN IN DE WERELD

Er is namelijk zoveel te vertellen en te leren over het leven van vrouwen die de wereld een beetje mooier kleuren en op hun eigen manier een verschil maken. Ik bewonder vrouwen als Rosa Parks of Malala, die ondanks de omstandigheden en de tegenstand die ze ontmoetten, hun trots en vasthoudendheid nooit zijn verloren en door ‘een klein verschil’ te maken uiteindelijk een enorm verschil bereikten.

Zo kunnen die mooie vrouw die in India plastic prikt, of de dappere Afrikaanse die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, de onderneemster in Pakistan die van oude vodden kleden maakt en de stoere voorvechtster van vrouwenrechten bij de VN mij enorm inspireren. Maar ik kan evengoed genieten van de jonge motorrijdster die in haar eentje door de wereld crost en de Hollandse moeder die haar kinderen opvoedt in de bush in Zuid Afrika of in de Sahara.

DE WERELDWIJVEN

Zelf probeer ik de wereld een beetje mooier te maken door met mijn positiviteit en creativiteit anderen te inspireren. Precies dat hoop ik ook met De Wereldwijven te doen. Door mooie en unieke verhalen te delen anderen inspireren en in beweging brengen om zo een verschil te kunnen maken voor vrouwen en meisjes in alle uithoeken van de wereld!

XO Ingeborg

Michele

MICHÈLE

Hallokes! Mijn naam is Michèle en ik woon met mijn drie kinderen in België.

Ik ben in Guadalajara, Mexico geboren als oudste dochter van een oer Hollandse vader en een temperamentvolle Guatemalteekse moeder. Mijn jeugdjaren bracht ik door in Colombia, Peru, Nederland, Zimbabwe, Thailand en Indonesië… met de nodige tripjes naar allerlei landen die overal ‘in between’ lagen. Ik kijk erop terug als één groot avontuur dat zich afspeelde in meerdere talen en culturen. Het was een kleurrijke jeugd die mij veel liefde voor de medemens heeft geschonken en het belang van samenhorigheid heeft bijgebracht. Hoe verschillend ieder van ons ook opgroeit, uiteindelijk maken we allemaal deel uit van een groter geheel: onze samenleving. Ik denk en werk in meerdere talen, het is een constant overleg met me, myself and I. Of zoals ik het zelf vaak multi-talig zeg: me, yo misma en ik.

WERK

Tijdens mijn studie ben ik naar België verhuisd. Verliefd, verloofd, getrouwd en zeventien jaar en drie kinderen later gescheiden. Na jaren fulltime moederen ben ik aan de slag gegaan als vertaler. In die tijd hield ik ook een blog bij van mijn (dating) avonturen na de scheiding. Het schrijven beviel mij goed en ik mocht na een spontane aanmelding, vanaf het prille begin aan de slag als Wereldwijf bij LINDAnieuws. Een mooie werk-gezin combinatie als ‘alleenstaande’ moeder die mij zo goed beviel dat ik een paar jaar geleden besloot om andere mensen in scheidingssituaties een hart onder de riem te steken door een speciaal online platform op te richten voor de mens in een scheiding: Mies Magazine.

VROUWEN IN DE WERELD

De vrouw is een intrigerend mens. Overal ter wereld is ze haar eigen grootste criticus. Wat zou het mooi zijn als we elkaar met empathie en (com)passie zouden omarmen en dat ook eens op onszelf zouden leren toepassen. Zoals Maya Angelou ooit zo mooi schreef: ‘Each time a woman stands up for herself, she stands up for all women’. Iedere vrouw die haar verhaal via ons platform deelt, zet ook een andere vrouw daarmee op de kaart en kan op die manier bijdragen aan een positieve kentering voor de positie van meisjes en vrouwen in de wereld.

DE WERELDWIJVEN

Toen ons Wereldwijven boek in mei 2017 werd gepubliceerd was dit een persoonlijk geluksmoment om nooit te vergeten. En nu zorgt dit online platform voor een unieke kans om werelds georiënteerde Nederlandse vrouwen te verbinden door ervaringen met elkaar te delen vanuit een vrouwelijk oogpunt. Om mensen, culturen en gewoontes aan elkaar voor te stellen door middel van beeld en authentieke verhalen boordevol ziel en inhoud. Als we elkaar leren kennen, dan zullen we elkaar ook beter begrijpen. En als we elkaar beter begrijpen ontstaat er een bepaald respect naar elkaar dat ervoor zorgt dat we in een wereld komen te leven die zich richt op waar het écht om draait: de mensheid in ieder mens!

Liefs Mies 

FLOOR

¡Hola! Ik ben Floor en woon in Colombia.

In 2011 vertrok ik uit Nederland. Op zoek naar het grote avontuur! De reis ging naar Colombia. ¨Waar is je thuis?¨ wordt me vaak gevraagd, maar daar heb ik eigenlijk geen eenduidig antwoord meer op. Omdat in Colombia alles anders is dan in Nederland, maak ik, juist in dagelijkse activiteiten heel veel bijzondere dingen mee. Daar geniet ik enorm van.  Maar even terug zijn in Nederland voelt ook heerlijk. Je kunt de Hollandse wel uit Nederland halen, maar het Nederlandse niet uit de Hollandse, om maar eens een cliché aan te halen. Alleen de vraag is of je de Hollandse wel uit Colombia kunt halen? De tijd zal het leren. De afgelopen jaren heb ik gezien dat verschillen geen ´beter´ of ´slechter´ kennen. Het zijn verschillen -punt- en die mogen er zijn. Zo open minded mogelijk leven is dan ook mijn levensmotto. En met een open heart!  Niet uitsluitend voor jezelf leven, maar ook iets terug doen voor anderen!

WERK

In Colombia startte ik samen met mijn vriend (nu man) een bedrijf voor de teelt en export van biologische meloen en papaya. Het mislukte faliekant. Handen in het haar, frustratie, angst, schulden. De Colombianen hadden ons gelukkig al geleerd dat het leven heel erg leuk kon zijn en dus bleven we en startten een nieuw bedrijf. Deze keer in de export van biologische limoenen. Dat gaat tot nu toe gelukkig heel goed. Met ons bedrijf zorgen we ervoor dat de boeren die aan ons leveren, zo veel mogelijk verdienen aan hun eigen product en dragen zo ons steentje bij aan eerlijke handel. Daarnaast ben ik schrijfster, werk ik als vertegenwoordiger van Pum en zet ik me met ontzettend veel energie en enthousiasme in voor De Wereldwijven.

VROUWEN IN DE WERELD

Ik vind vrouwen als Waris Dirie enorm inspirerend. Zij vecht tegen vrouwen-besnijdenis door er openlijk over te spreken en behoedt daarmee veel meisjes voor een verschrikkelijk lot. Bij het lezen van de boeken stroomden de tranen over m’n wangen. Haar verhaal zou voor mij zomaar eens de aanzet geweest kunnen zijn voor mijn studiekeuze ´Rurale Ontwikkeling & Innovatie´ die ik in 2009 bij VanHall Larenstein in Wageningen afrondde.

Maar ook vrouwen zonder celebrity status inspireren me. Zoals de vele alleenstaande Colombiaanse vrouwen die hard werken om hun gezin te onderhouden. Of mijn moeder die me leerde dat je altijd alles mag -en soms zelfs moet- vragen. En dat je alles mag zeggen, maar dat het soms beter is je mond te houden. Precies dat hoop ik met De Wereldwijven te bereiken.

DE WERELDWIJVEN

Precies wat ik hoop met De Wereldwijven voor elkaar te krijgen. Praten waar nodig, inspirerend, interessant, soms gewoon leuk of hartverwarmend, onderzoekend, grensverleggend. Maar onze mond houden als we niets toe te voegen hebben. Het wordt een reis als geen ander, maar ik sta te popelen om te vertrekken!

¡Un abrazo! Floor

MARJOLEIN

Bonjour, hallo! Ik ben Marjolein en ik woon in Brussel, België.

Na Nederland, Italië, Engeland, Venezuela en Argentinië, woon ik hier sinds 2005. Ik vind het een fijne, leefbare stad met gezellige, afwisselende wijken en veel groen. Ook al ligt België naast Nederland, het leven is hier in heel veel opzichten totaal anders. Een land met eigenlijk meerdere landen en culturen in één. Dat houdt de gemoederen flink bezig. Ik geniet ervan als ik in restaurants, op de school van de kinderen of in de supermarkt minstens 5 talen om me heen hoor. Ook mijn kinderen worden tweetalig opgevoed, in het Nederlands en Frans. Dat levert vaak grappige momenten en hele inventieve woorden en zinnen op!

WERK

Tijdens mijn rechtenstudie in Amsterdam had ik niet gedacht dat mijn leven er nu zo zou uit zien. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’  (John Lennon). Het maakt dat je open moet staan voor nieuwe indrukken en contacten en op eigen kracht je leven een wending moet geven. Het was best eng toen ik net 18 was geworden en in mijn eentje in Italië ging studeren in de tijd vóór het internet, mobiele telefoons en Engels sprekende Italianen. Maar het voelde geweldig toen ik mij na een tijdje realiseerde dat ik het daar naar mijn zin had, vrienden had gemaakt en Italiaans had geleerd! Daarna heb ik lang in de luchtvaart en online marketing sector gewerkt en ben nu Hoofd Corporate Communicatie Europa voor een bedrijf in Brussel. Naast mijn werk heb ik altijd extra projecten gedaan, zoals een eigen reisblog met tips, stedengidsen voor een reis website, schrijven voor LINDAnieuws als Wereldwijf in Brussel en nu De Wereldwijven.

VROUWEN IN DE WERELD

Die zelfstandigheid is belangrijk voor mij. Ik merk dat ik echt verontwaardigd ben als vrouwen en mannen anders beoordeeld worden of als er ergens machtsmisbruik in het spel is. Mijn moeder ging begin jaren ‘80 weer aan het werk toen mijn zusje en ik naar school gingen. Daar werd ze toen erg op aangekeken door haar vriendinnen. En dus zijn wij opgevoed met het idee dat vrouwen en mannen gelijk zijn, dat je kunt worden wat je wilt als je je talenten maar gebruikt en het belangrijk is financieel zelfstandig te zijn. Dat probeer ik mijn kinderen ook bij te brengen en daar stimuleer ik ze in.

DE WERELDWIJVEN

Sterk staan voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Iets voor een ander doen en over hebben, oog hebben voor andere levens,  leren van andermans ervaringen en kijk op het leven. Dat vind ik belangrijk. Samenwerken met energieke, slimme en positieve mensen inspireert me en maakt me blij, zeker als dat met een maatschappelijke inslag is. En dat is precies wat ik nu voel met De Wereldwijven.

A bientôt, Marjolein

Eva van Dorst-Smit

EVA

Bonjour, ik ben Eva en woon na acht jaar Frankrijk sinds 2019 weer in Nederland.

Wij woonden in een oude wijnboerderij omringd door glooiende wijngaarden en een pittoresk plattelandsdorpje. Natuur, frisse lucht, stilte. Dat is wel wat anders dan het bruisende Amsterdam. Daar was ik nog nét niet een Watergraafsmeerse bakfietsmoeder, maar het scheelde niet veel. Amsterdam is heerlijk, open minded, divers. Iedereen kan goed met elkaar overweg. Ik ben trots op die stad. Maar ergens in mij zit een gulzigheid om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Alles mee te moeten maken. Dus ook het andere uiterste. BAM! dat bord in de tuin, en de verkoop volgde. Met knikkende knieën maar we waagden de sprong in het diepe. Een emigratie. Het was diep, maar na heel wat aanpassings stuipen kwamen we weer boven. Zoveel geleerd, met name over mijzelf. Want je komt jezelf wel even tegen, als je letterlijk en figuurlijk je grenzen verlegt. In één woord: intens. Dat is het beste woord dat zo’n sprong omschrijft. De leercurve is stijl, want wie ben je nu? Geen werknemer of jobtitel, nog geen vrienden in de buurt. Een blanco blad. Mijn zintuigen stonden wagenwijd open. Alles was net even anders. Kleuren, geuren, gewoontes. Die prikkels en indrukken die mij inspireerden, brachten mij ook aan het wankelen. Twijfelen, vergelijken, maar o wat lééf je!

WERK

Eigenlijk zou ik wel vier levens willen leven, om zoveel mogelijk facetten uit het leven te kunnen proeven. Kunstenares op een zolderkamer in Parijs. Een initiator van een dierenreservaat om dieren in nood op te vangen. Actrice in mooie films, gênante confessie, maar waar. Maar ook dit leven. Met mijn man en twee lieve kinderen, als mede-eigenaar van een groothandel in brocante, antiek en industriële meubelen en partner bij een reclame-adviesbureau. In mijn eerste boek ‘Croissantje Pindakaas, een Nederlands gezin in Frankrijk’ staat als openingszin: Als ik later oud en versleten ben, wil ik kunnen terugkijken op een levensverhaal met afwisselende en intense hoofdstukken. Ik geloof dat ik aardig op weg ben. Wat gaat het leven snel! Inmiddels zijn we dus aan opnieuw een Nederlands hoofdstuk begonnen: dichter bij onze familie en Hollandse roots voor onze inmiddels pubers.

VROUWEN IN DE WERELD

‘You get in life what you have the courage to ask for!’ Dit zou ik iedereen willen meegeven. Blijf niet hangen in een gouden kooi van veiligheid, terwijl je droomt van een zinvoller leven. Zet energie op doelen waar je hart ligt. Want dan kom je daar, linksom of rechtsom. Echt. Maak tijd voor waar het echt om draait. Jouw essentie. Daarin kunnen wij – als vrouwen onderling – elkaar zeker aanmoedigen. Want elkaar steunen maakt echt een verschil.

DE WERELDWIJVEN

Ik krijg een enorme energie van creatieve projecten. Zo ook met De Wereldwijven. Wij gaan en staan ergens voor! “De wereld een beetje mooier proberen te maken”, dat begint bij jezelf. Met medeleven, hartelijkheid en eerlijkheid. Compassie past bij mij. Ik probeer elke dag de oude eenzame mensen in mijn buurtje op te beuren met een bezoekje of een praatje. Ook ontferm mij graag over mensen en dieren die wat liefde nodig hebben. Het zit soms in de kleine uitingen. Een beetje aanmoediging. Betrokkenheid. En zoals hier… samen inspirerende verhalen delen die aanzetten tot meer.

Warme groet, Eva