Wij zijn De Wereldwijven

Het unieke netwerk van Nederlandstalige vrouwen wonend in alle uithoeken van de wereld!

PLATFORM

In 2018 lanceerden we www.dewereldwijven.com, een platform en community met wereldwijde verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen vanuit de hele wereld. We schrijven over ondernemende, avontuurlijke en sterke wereldvrouwen. Of bespreken vrouwenrechten, gelijkheid en actuele kwesties. Maar we kunnen ook herkenbaar en kwetsbaar zijn over onszelf en onze twijfels. Onze verhalen weerspiegelen in ieder geval altijd onze persoonlijke visie vanuit een bijzonder wereldwijd perspectief.

BOEKEN

In 2018 en 2019 kwamen we samen in Amsterdam om elkaar in levende lijve te ontmoeten, een podium te bieden aan wereldwijven voor hun verhalen en om ons netwerk te vergroten. Deze events met een persoonlijke en ongedwongen sfeer werden goed bezocht en ondersteund door sociale ondernemingen met de ‘Doegoedie-bag’, lezingen en presentaties. In de toekomst zullen we dit zeker weer doen. Wil je een van onze wereldwijven boeken voor een lezing of een presentatie voor jouw eigen event? Vraag het ons en wij brengen je in contact!

EVENTS

In 2018 en 2019 kwamen we samen in Amsterdam om elkaar in levende lijve te ontmoeten, een podium te bieden aan wereldwijven voor hun verhalen en om ons netwerk te vergroten. Deze events met een persoonlijke en ongedwongen sfeer werden goed bezocht en ondersteund door sociale ondernemingen met de ‘Doegoedie-bag’, lezingen en presentaties. In de toekomst zullen we dit zeker weer doen. Wil je een van onze wereldwijven boeken voor een lezing of een  presentatie voor jouw eigen event? Vraag het ons en wij brengen je in contact!

COMMUNITY – HET WERELD WIJVEN WEB

In 2020 lanceren we het Wereld Wijven Web, een netwerkplek voor avontuurlijke, sociale, en ondernemende vrouwen. In deze community voeden we elkaar met ideeën, opdrachten, tips en adviezen. De wereld aan je voeten, of je nu in Nederland woont of in het buitenland! Heb je een vraag over een artikel of een onderwerp? Of ben je op zoek naar dé ideale reistips? Vraag het een wereldwijf. En denk bijvoorbeeld aan freelance samenwerkingen, huizenruil, het plaatsen van oproepjes of wederdiensten. Breng jouw kennis, producten of netwerk in en ga mooie wereldse verbindingen aan.

SAMENWERKEN

De Wereldwijven werken samen met NGO’s en (sociale) ondernemingen die de wereld een beetje mooier maken. Van sieraden uit Nepal, plantaardige voeding en duurzame onderbroeken tot recyclebare dekbedden, ‘groene’ vakanties en strijders voor vrouwenrechten. Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen van bedrijven en organisaties.

ZONDER GRENZEN

Kortom De wereldwijven brengen eerlijke verhalen die je blik op de wereld verruimen en zoeken verbinding door hun netwerk wereldwijd te vergroten. Hierbij laten we het ‘lawaai’ achterwege en blijven ver weg van ruis en sensatie. Goede verhalen en vruchtbare samenwerkingen; zo verkennen we samen met jou onze eigen leefwereld en die van de vrouwen om ons heen. Omdat we geloven dat storytelling en sisterhood de wereld een beetje mooier maken!

De Wereldwijven

DE REDACTIE

Ingeborg van t Pad Bosch

INGEBORG

Hi There! Ik ben Ingeborg en ik woon in de Verenigde Staten.

Sinds de zomer van 2010 woon ik met mijn gezin in de Suburbs van New York City. In Nederland was ik jarenlang psycholoog maar toen we naar de Verenigde Staten vertrokken, besloot ik het roer helemaal om te gooien. Dat is het mooie van een verhuizing naar het buitenland, het zet alles op zijn kop! Sindsdien is mijn levensmotto: Life is not about finding yourself. It’s about creating yourself (Bernard Shaw).

WERK

Als ik iets tegen mijn 16 jarige ik zou willen zeggen, is dat je niet moet proberen te voldoen aan het beeld wat anderen van je zouden moeten hebben. Als je gewoon doet wat je leuk vindt, geniet van elk moment en durft te groeien, dan komt de rest vanzelf.

En dus ben ik hier in New York gaan schrijven. Inmiddels verscheen in 2015 mijn bundel met korte verhalen over ons leven in New York en verschijnt in het najaar van 2018 mijn debuutroman ‘Kroniek van een erfenis’. In de tussentijd schreef ik o.a. als wereldwijf voor LINDAnieuws.nl. Sinds de start van Wereldwijven, heb ik me altijd bedacht dat dit netwerk van Nederlandse vrouwen in het buitenland een enorme inspiratiebron is. In 2017 stelden we met de Wereldwijven dan ook een boek samen waarvan we de royalties aan SheDecides  schenken. Maar toen ik meeliep met de Million Women Mars in New York in 2017 werd me pas echt duidelijk wat we met dit unieke wereldwijven netwerk nog meer zouden kunnen doen!

VROUWEN IN DE WERELD

Er is namelijk zoveel te vertellen en te leren over het leven van vrouwen die de wereld een beetje mooier kleuren en op hun eigen manier een verschil maken. Ik bewonder vrouwen als Rosa Parks of Malala, die ondanks de omstandigheden en de tegenstand die ze ontmoetten, hun trots en vasthoudendheid nooit zijn verloren en door ‘een klein verschil’ te maken uiteindelijk een enorm verschil bereikten.

Zo kunnen die mooie vrouw die in India plastic prikt, of de dappere Afrikaanse die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, de onderneemster in Pakistan die van oude vodden kleden maakt en de stoere voorvechtster van vrouwenrechten bij de VN mij enorm inspireren. Maar ik kan evengoed genieten van de jonge motorrijdster die in haar eentje door de wereld crost en de Hollandse moeder die haar kinderen opvoedt in de bush in Zuid Afrika of in de Sahara.

DE WERELDWIJVEN

Zelf probeer ik de wereld een beetje mooier te maken door met mijn positiviteit en creativiteit anderen te inspireren. Precies dat hoop ik ook met De Wereldwijven te doen. Door mooie en unieke verhalen te delen anderen inspireren en in beweging brengen om zo een verschil te kunnen maken voor vrouwen en meisjes in alle uithoeken van de wereld!

XO Ingeborg

FLOOR

¡Hola! Ik ben Floor en woon in Colombia.

In 2011 vertrok ik uit Nederland. Op zoek naar het grote avontuur! De reis ging naar Colombia. ¨Waar is je thuis?¨ wordt me vaak gevraagd, maar daar heb ik eigenlijk geen eenduidig antwoord meer op. Omdat in Colombia alles anders is dan in Nederland, maak ik, juist in dagelijkse activiteiten heel veel bijzondere dingen mee. Daar geniet ik enorm van.  Maar even terug zijn in Nederland voelt ook heerlijk. Je kunt de Hollandse wel uit Nederland halen, maar het Nederlandse niet uit de Hollandse, om maar eens een cliché aan te halen. Alleen de vraag is of je de Hollandse wel uit Colombia kunt halen? De tijd zal het leren. De afgelopen jaren heb ik gezien dat verschillen geen ´beter´ of ´slechter´ kennen. Het zijn verschillen -punt- en die mogen er zijn. Zo open minded mogelijk leven is dan ook mijn levensmotto. En met een open heart!  Niet uitsluitend voor jezelf leven, maar ook iets terug doen voor anderen!

WERK

In Colombia startte ik samen met mijn vriend (nu man) een bedrijf voor de teelt en export van biologische meloen en papaya. Het mislukte faliekant. Handen in het haar, frustratie, angst, schulden. De Colombianen hadden ons gelukkig al geleerd dat het leven heel erg leuk kon zijn en dus bleven we en startten een nieuw bedrijf. Deze keer in de export van biologische limoenen. Dat gaat tot nu toe gelukkig heel goed. Met ons bedrijf zorgen we ervoor dat de boeren die aan ons leveren, zo veel mogelijk verdienen aan hun eigen product en dragen zo ons steentje bij aan eerlijke handel. Daarnaast ben ik schrijfster, werk ik als vertegenwoordiger van Pum en zet ik me met ontzettend veel energie en enthousiasme in voor De Wereldwijven.

VROUWEN IN DE WERELD

Ik vind vrouwen als Waris Dirie enorm inspirerend. Zij vecht tegen vrouwen-besnijdenis door er openlijk over te spreken en behoedt daarmee veel meisjes voor een verschrikkelijk lot. Bij het lezen van de boeken stroomden de tranen over m’n wangen. Haar verhaal zou voor mij zomaar eens de aanzet geweest kunnen zijn voor mijn studiekeuze ´Rurale Ontwikkeling & Innovatie´ die ik in 2009 bij VanHall Larenstein in Wageningen afrondde.

Maar ook vrouwen zonder celebrity status inspireren me. Zoals de vele alleenstaande Colombiaanse vrouwen die hard werken om hun gezin te onderhouden. Of mijn moeder die me leerde dat je altijd alles mag -en soms zelfs moet- vragen. En dat je alles mag zeggen, maar dat het soms beter is je mond te houden. Precies dat hoop ik met De Wereldwijven te bereiken.

DE WERELDWIJVEN

Precies wat ik hoop met De Wereldwijven voor elkaar te krijgen. Praten waar nodig, inspirerend, interessant, soms gewoon leuk of hartverwarmend, onderzoekend, grensverleggend. Maar onze mond houden als we niets toe te voegen hebben. Het wordt een reis als geen ander, maar ik sta te popelen om te vertrekken!

¡Un abrazo! Floor

MARJOLEIN

Bonjour, hallo! Ik ben Marjolein en ik woon in Brussel, België.

Na Nederland, Italië, Engeland, Venezuela en Argentinië, woon ik hier sinds 2005. Ik vind het een fijne, leefbare stad met gezellige, afwisselende wijken en veel groen. Ook al ligt België naast Nederland, het leven is hier in heel veel opzichten totaal anders. Een land met eigenlijk meerdere landen en culturen in één. Dat houdt de gemoederen flink bezig. Ik geniet ervan als ik in restaurants, op de school van de kinderen of in de supermarkt minstens 5 talen om me heen hoor. Ook mijn kinderen worden tweetalig opgevoed, in het Nederlands en Frans. Dat levert vaak grappige momenten en hele inventieve woorden en zinnen op!

WERK

Tijdens mijn rechtenstudie in Amsterdam had ik niet gedacht dat mijn leven er nu zo zou uit zien. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’  (John Lennon). Het maakt dat je open moet staan voor nieuwe indrukken en contacten en op eigen kracht je leven een wending moet geven. Het was best eng toen ik net 18 was geworden en in mijn eentje in Italië ging studeren in de tijd vóór het internet, mobiele telefoons en Engels sprekende Italianen. Maar het voelde geweldig toen ik mij na een tijdje realiseerde dat ik het daar naar mijn zin had, vrienden had gemaakt en Italiaans had geleerd! Daarna heb ik lang in de luchtvaart en online marketing sector gewerkt en ben nu Hoofd Corporate Communicatie Europa voor een bedrijf in Brussel. Naast mijn werk heb ik altijd extra projecten gedaan, zoals een eigen reisblog met tips, stedengidsen voor een reis website, schrijven voor LINDAnieuws als Wereldwijf in Brussel en nu De Wereldwijven.

VROUWEN IN DE WERELD

Die zelfstandigheid is belangrijk voor mij. Ik merk dat ik echt verontwaardigd ben als vrouwen en mannen anders beoordeeld worden of als er ergens machtsmisbruik in het spel is. Mijn moeder ging begin jaren ‘80 weer aan het werk toen mijn zusje en ik naar school gingen. Daar werd ze toen erg op aangekeken door haar vriendinnen. En dus zijn wij opgevoed met het idee dat vrouwen en mannen gelijk zijn, dat je kunt worden wat je wilt als je je talenten maar gebruikt en het belangrijk is financieel zelfstandig te zijn. Dat probeer ik mijn kinderen ook bij te brengen en daar stimuleer ik ze in.

DE WERELDWIJVEN

Sterk staan voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Iets voor een ander doen en over hebben, oog hebben voor andere levens,  leren van andermans ervaringen en kijk op het leven. Dat vind ik belangrijk. Samenwerken met energieke, slimme en positieve mensen inspireert me en maakt me blij, zeker als dat met een maatschappelijke inslag is. En dat is precies wat ik nu voel met De Wereldwijven.

A bientôt, Marjolein

SASKIA

Hi, ik ben Saskia van Alphen en woon in de Verenigde Staten.

Ik ben geboren in Peru en getogen in verschillende landen waaronder Kenya en Nederland en woon nu met man en drie pubers in San Diego.

WERK

Na de geboorte van onze jongste, alweer 10 jaar geleden, heb ik mijn baan opgezegd en dat bleek tevens het startschot voor ons gezin het roer om te gooien want nog geen 1.5 jaar later woonden we in de UK, gevolgd door Chicago en San Diego, waar we nu wonen. In Chicago schreef ik voor de rubriek De Wereldwijven van LINDAnieuws.nl en ben sinds het moment dat diezelfde wereldwijven hun eigen platform oprichtten in 2017, vaste blogger gebleven. Met dit platform heb ik twee boeken gepubliceerd, waarvan het meest recente “Bedrijf van een Wereldwijf”. Voor dit boek heb ik niet alleen alle vrouwen geïnterviewd maar was ik ook verantwoordelijk voor de eindredactie. Daarnaast schrijf ik gedichten en werk ik aan een serie verhalen over een nieuwsgierig varkentje voor de allerkleinsten. Behalve dat ik gek ben van het geschreven woord, houd ik ook van beeld. Fotografie. De rode draad in mijn leven is -afhankelijk van de flow waarin ik mij bevind- dat ik woord verbeeld of … beeld verwoord.

VROUWEN IN DE WERELD

zijn voor mij vrouwen die op eigen houtje de wereld een stukje mooier maken. Die de worsteling van andere vrouwen zien en er iets aan proberen te doen. Die kracht zit soms in kleine dingen zoals mooie goede Ondersteunende BH’s kopen voor vrouwen in opvanghuizen. Of achter fondsen en subsidies jagen zodat slachtoffers van seksueel geweld een veilige plek krijgen en geholpen worden met het vinden van hun eigenwaarde, een baan, een toekomst zonder zich te hoeven schamen voor hun verleden.

DE WERELDWIJVEN

brengt als platform ogenschijnlijk alledaagse maar bijzondere verhalen bij elkaar van maar liefst 160 Nederlandse vrouwen in alle windstreken. Het zijn zijn stuk voor stuk verhalen die inspireren, energie geven en een frisse blik werpen op uiteenlopende sociaal maatschappelijke onderwerpen waarbij DE VROUW centraal staat. Behalve storytelling, kijken wij als redactie continue ook naar nieuwe ontwikkelingen en trends in de samenleving en belichten deze als wij denken dat het nodig is!

Big hug, Saskia