Boeken leen je bij een bibliotheek. Maar babykleren, kan dat ook?

Het is een tijd geleden dat mijn puberzonen baby’s waren. Maar ik weet nog dondersgoed dat nummer twee bij geboorte twee keer zo groot was als nummer één en niets paste wat ik in de commode had liggen. Hetzelfde was er aan de hand met nummer drie. Nog een slagje groter en zwaarder…En hoe snel groeide hij op zijn beurt weer uit zijn kleertjes. Het leek één grote verspilling en het kostte klauwen met geld.

Vandaag heb ik een Skype afspraak met Diane. Diane is de bedenkster van BIEBY, een kledingbibliotheek voor baby’s. Het blijkt een super duurzame en economische oplossing voor snelle groeiers! 

Parijs en een droom

Diane had al een tijdje een grote kinderwens maar had de ware nog niet ontmoet.  Ze accepteerde een functie als creatief manager van een internationaal mediabedrijf in Parijs en liep rond met één grote vraag.

Red ik het in mijn eentje in een stad als Parijs. En als dat zo is kan ik dan ook in mijn eentje een kindje krijgen en opvoeden?

En zo ongeveer op hetzelfde moment kwam ze haar grote liefde tegen.

Ik ontmoette mijn vriend vlak voordat ik naar Parijs vertrok en een ‘ongelukje’ zorgde ervoor dat ik drie dagen voor vertrek een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield.

Gedurende haar zwangerschap woonde en werkte ze in Parijs maar vlak voor haar verlof zegde ze haar baan op en keerde ze terug naar Nederland waar ze nu met haar liefde en hun zoontje woont.

Weg met de wegwerpmaatschappij

Na de geboorte van haar zoontje wilde ze een moment van bezinning en rust om haar dromen en ambities op een rijtje te krijgen. Haar liefde voor mode, een koopverslaving en een prachtige reis door Azië brachten haar op een idee. Door haar reis en vrijwilligerswerk in Borneo en Nepal werd ze bovendien geconfronteerd met armoede van de bevolking en een hoop natuurschade. Waar nu bijvoorbeeld palmbomen groeiden, gekweekt voor onze consumptiemaatschappij, stond voorheen een regenwoud. En als ze in haar kledingkast keek, schaamde ze zich een beetje. Dat had ze toch allemaal niet nodig? Het ging haar tegenstaan. Ze besloot haar koopverslaving te beteugelen en te gaan consuminderen. Bovendien wilde ze haar eigen duurzame kledingmerk starten: Tale. Helaas liep ze in de modewereld tegen een aantal obstakels aan die ze niet kon overwinnen en kwam het project vooralsnog niet helemaal van de grond.

Een babykleertjes-bibliotheek!

Maar terwijl ze met haar project bezig was en voor zichzelf bijna niets meer kocht, realiseerde ze zich dat zij wel steeds nieuwe prachtige kleertjes voor haar baby kocht die ze vervolgens na een maandje weer weg moest doen. Diane dacht na over een ruilsysteem: een kledingbibliotheek waar je online ‘shopt’ maar het na een tijdje wel weer terug kunt sturen. Het was ook daarom belangrijk dat het een collectie werd met duurzame en kwalitatief mooie babykleren. Een nieuw project was geboren!

Waarom lenen?

Want weet je bijvoorbeeld dat voordat je kind zijn of haar tweede verjaardag viert het al acht verschillende kledingmaten heeft gehad!  Als we maar blijven kopen en weggooien, heeft dit op den duur grote gevolgen voor de leefomgeving van onze kinderen. Door te lenen, wordt er minder geproduceerd en wordt het milieu minder belast.

Je helpt bijvoorbeeld het waterverbruik voor kledingproductie te verminderen en de CO2 uitstoot te verminderen. En je stimuleert een eerlijke productie in de landen waar de kleertjes gemaakt worden. Een eerlijk loon voor de makers van duurzame en organische babykleertjes dus! Dit betekent op de langere termijn een betere leefomgeving voor je kids! In de collectie vind je dus alleen maar merken die zijn getoetst op bewust en duurzaam bezig zijn.

De circulaire kledingindustrie

Bieby is het voorbeeld van de circulaire kledingindustrie. Je stelt via de collectie zelf je pakket samen en zodra het te klein is of je toe bent aan iets anders, wissel je de kleding in. Zo heb je altijd babykleding in huis die past. Duurzaamheid, natuurbehoud en verantwoorde produceren, staan bij de inkoop van BIEBY voorop en dus heeft BIEBY.nl

Er is een uitgebreide collectie van duurzame en kwalitatieve kindermerken in de maten 50 tot en met 92. En is het te klein of ben je toe aan iets anders? Dan zoek je online nieuwe kleertjes uit, stuur je de oude kleertjes terug en krijg je een nieuw pakketje opgestuurd. Natuurlijk ook verantwoord in een duurzame verpakking!

Ik ben verkocht, al ben ik al lange tijd uit de luiers!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.