Een (h)eerlijke winterslaap onder een (h)eerlijk dekbed

De Wereldwijven

3 oktober 2018

Het wordt herfst en ik weet dat naarmate de temperatuur zakt, ik steeds meer moeite krijg om mijn bed uit te komen. Dat is altijd al zo geweest en dat is voor jullie waarschijnlijk niet anders. Het is nog donker en mijn katoenen dekbed is precies op de juiste temperatuur. Het is mijn holletje. De weg naar de warme douche lijkt veel te lang en O,o wat is het fijn om je nog een keertje om te draaien.

Vroeg uit de veren

Mijn frisse katoenen lakens en warme dekbed voelen heerlijk warm en luxe aan maar zijn ook een vanzelfsprekendheid, net zoals een heleboel andere dingen waar ik dagelijks gebruik van maak. Toch zijn er heel veel vrouwen in de wereld die nooit moeite hebben om op te staan, die altijd vroeg uit de veren gaan, voor dag en dauw aan de slag zijn en dagelijks meerdere functies en rollen bekleden. Wereldwijven die zich uit de naad werken voor jou en mij om ons zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Ook in de winter.

Wat heeft beddengoed gemeen met koffie en chocola?

Inmiddels ben ik door De Wereldwijven wat bewuster gaan kijken naar mijn eigen consumptie en die van anderen om mij heen. En helemaal hier in de Verenigde Staten waar  ik woon en men ieder seizoen een nieuwe matras en een nieuw dekbed koopt!

De verhalen van Yumeko, een Nederlands fairtrade beddengoed merk, zetten mij aan het denken. Hun motto is ‘change the world sleeping’. De beddengoed industrie is namelijk, net zoals de chocola- en koffie industrie, van nature in-transparant, met veel slachtoffers en onderdrukking en veel vervuiling en negatieve impact wat betreft het milieu. Het bedden– en badgoed van Yumeko is daarom, naast biologisch, helemaal Fairtrade. 

Bij Yumeko slapen ze natuurlijk heerlijk, maar dat is geen reden om achterover te leunen. De hele keten, van katoenplant en schaap tot dekbedovertrek en dekbed, voldoet aan de strengste biologische eisen. Je kunt er dus zeker van zijn dat er schoon wordt geproduceerd van de boerderij tot je slaapkamer.

Hun Fairtrade certificaat garandeert dat Yumeko de katoenboeren en -boerinnen en de vakmensen die hun producten maken eerlijke lonen betalen. Ze krijgen een pensioen en een ziektekostenverzekering en werken normale werkuren. Vrouwen worden binnen de katoen-coöperaties hetzelfde behandeld als mannen, van stemrecht tot hetzelfde loon.

Vrouwen in de katoenindustrie

Bij het verbouwen van katoen wordt veel van het werk namelijk verricht door vrouwen. De meeste mensen weten dat Fairtrade staat voor eerlijke betaling aan de katoenboeren en de makers van de producten van Yumeko. Minder mensen weten dat Fairtrade zich ook speciaal op vrouwen in achterstandssituaties richt.

In veel westerse landen verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen in dezelfde functies al is dat verschil snel kleiner geworden. In India echter is het verschil in betalen vaak 100%. Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk dus de helft van hun mannelijke collega’s. Dat maakt het voor vrouwen extra lastig om aan het werk te gaan. En hoewel vrouwen op het platteland naast het huishouden ook veel meer tijd besteden aan landbouw activiteiten worden vrouwen vaak niet betrokken bij besluitvorming over de landbouw en de gezinszorg.

Fairtrade is goed voor vrouwen

In India werkt naar schatting 15-20% van de vrouwen. In de EU is dat bijvoorbeeld gemiddeld 65% en in Nederland zelfs ca. 85%. Natuurlijk zijn tradities (plaats van de vrouw in het gezin, zorgtaken, aantal kinderen) een belangrijke reden waarom veel vrouwen in India niet werken. Maar slechte betaling is er ook debet aan. Fairtrade gecertificeerde bedrijven betalen vrouwen hetzelfde salaris als mannen, waardoor het voor vrouwen sneller aantrekkelijk en de moeite waard wordt om aan het werk te gaan.

Via hun baan krijgen de vrouwen meer zelfvertrouwen, een grotere rol in het gezin en de maatschappij en kunnen ze zich ontplooien. Zaken die wij, ondanks dat het ook voor ons relatief recente verworvenheden zijn, vaak vanzelfsprekend vinden.

Yumeko in India

In India werkt Yumeko samen met de boerencoöperatie Chetna Organic. Al sinds de oprichting van Chetna wordt hierbij hard gewerkt aan het verbeteren van de positie van vrouwen binnen de katoenketen, gelijke rechten voor vrouwen en actieve participatie van vrouwen in het bestuur van de organisatie. Tot heden zijn er al meer dan 12.000 vrouwen verder geholpen door deze werkzaamheden.

Niet alleen spelen vrouwen bij Chetna dus een grote rol bij het verbouwen van katoen maar ze spelen ook een grote rol bij de verdere ontwikkeling van de coöperatie. Het programma ‘Woman and Child Development” is één van de zes belangrijkste focus gebieden van Chetna. Chetna heeft als beleid dat tenminste 50% van alle leidinggevende functies vervuld moeten worden door vrouwen.

En door scholing- en trainingsprogramma’s worden er verschillende andere vormen van levensvoorziening onder vrouwen gestimuleerd. Naast landbouw zijn er ook andere gebieden zoals kleinschalige tuinbouw, vleesverwerking, verpakkingen, kleermakerswerk en andere small business activiteiten die gestimuleerd worden en waarbij de vrouwen verder geholpen worden. Zo worden er ook leningen verstrekt om vrouwen te helpen hun eigen kleine bedrijfjes op te zetten.

Twee Indiase wereldwijven 

Ashram was al een leider van haar organic farming werkgroep toen zij in 2014 verkozen werd in de Board of Directors van de coöperatie in Pragathi. Ze zorgt ook nog voor haar 6 kinderen. Ze is een drijvende kracht achter de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen in haar regio.

Nabita is al een biologische boer sinds 2007. In 2013 werd zij gekozen als eerste ‘Seed Guardian’ van het Chetna/GOTS programma in de provincie Odesha voor non-genetische gemodificeerd zaad. Zij heeft nog 18 andere vrouwen getraind als mede-bewakers van de diversiteit van zaadcultuur in de regio. Ze is ook verantwoordelijk voor zaad-uitwisselingsprogramma’s voor meer dan 400 boerenfamilies. Daarnaast is ze ook moeder van 6 kinderen en recentelijk ook grootmoeder geworden.

Yumeko is for the dreamers.The ones who believe in something better. The ones who dream with their eyes open…

Heb een (h)eerlijke winterslaap!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.