Ik ben helemaal voor duurzaamheid maar een dekbed of kussen van gerecycled dons?

Ingeborg van t Pad Bosch

Ingeborg van t Pad Bosch - VS

16 maart 2019

Sinds ik voor DeWereldwijven verhalen verzamel die de wereld een beetje mooier maken, ben ik me alleen nog maar bewuster geworden van het belang van duurzaamheid en sociaal ondernemen.

Ik raak steeds meer geïnteresseerd in de circulaire economie en vind alle initiatieven en producten die ik langs zie komen fantastisch. Materialen van hoge kwaliteit worden daarbij zoveel mogelijk hergebruikt om de impact op mens, milieu en dier te verminderen. Maar…..

Mottenballen en geurvreters

Ik heb alleen soms hetzelfde gevoel dat me ook weleens bekruipt als ik een vintage winkel inloop. De mottenballengeur van tweedehandsjes en het groezelige beeld van afgetrapte schoenen. En toen Yumeko een bericht stuurde over hun nieuwe circulaire collectie ReNew van gerecycled dons, kon ik het beeld van gebruikte dekbedden en kussens niet uit mijn hoofd krijgen. Maar omdat ik het fijne kwalitatieve beddengoed van Yumeko inmiddels ken en toch nieuwsgierig was, besloot ik ze een paar vragen te stellen. En ik ben nu helemaal om!

Wat wil Yumeko bereiken met deze nieuwe collectie? 

Bewustwording bij de consument, het verkleinen van de afvalberg en hergebruik van waardevolle materialen. Veel mensen slapen graag onder een donzen dekbed maar hebben geen idee hoe het dons verkregen wordt. Meestal is dat op een zeer dieronvriendelijke manier verkregen onder andere via levende pluk. Yumeko wil graag de productieketen van dons verbeteren en koopt zelf alleen dons in dat op een zo diervriendelijk mogelijke manier is verkregen. Het doel van Yumeko is om de industrie van binnenuit te veranderen.

Naast diervriendelijk dons streeft Yumeko er naar dat het waardevolle dons in ieder geval niet na eenmalig gebruik wordt verbrand maar een nieuwe bestemming krijgt.

Maar waar komt dat recycled dons eigenlijk vandaan? 

Het dons komt voornamelijk uit textiel-inzamelbakken dat door het Franse bedrijf Re-Down wordt ingezameld. Het dons kan van dekbedden en kussens zijn, maar ook andere donsproducten zoals winterjassen en slaapzakken uit heel Europa. Ducky Dons, de leverancier van Yumeko, koopt het dons kant en klaar in en maakt er vervolgens nieuwe kussens en dekbedden van.  

Ook is Yumeko bezig met een inzamelactie in samenwerking met het Conscious hotels. Deze hotels gebruiken de donzen kussens van Yumeko al een tijdje en wil ze nu na een aantal jaren vervangen. De ‘oude’ kussens zijn retour gegaan naar Ducky Dons. Ducky Dons kijkt nu of het mogelijk is om zelf een recycle-traject op te zetten of om het dons via Re-down te laten reinigen. 

En wordt het dan ook duurzaam gereinigd?

Na inzameling wordt het dons gereinigd met milde zeep. Daarna wordt de kwaliteit van het dons als het gedroogd is, opnieuw beoordeeld. Het dons dat nog in goede staat is, wordt hergebruikt. Het dons dat niet meer bruikbaar is, wordt omgevormd tot kunstmest. Het is dan namelijk niet meer fluffy en bruikbaar voor warmte, maar omdat het een natuurlijk materiaal is, zitten er nuttige voedingsstoffen voor de bodem in. 

Wat zijn de vragen en reacties van klanten? 

Die zijn vrij uiteenlopend. Klanten hebben vragen over hoe het proces werkt en of het dons in de kussens en dekbedden inderdaad goed schoon is. 

En? Doet het kwalitatief niet onder aan ‘nieuw’ dons? 

Er is geen verschil tussen gerecycled dons en ‘normaal’ dons, behalve dan de duurzaamheid ervan. De dekbedden en kussens van Yumeko  zijn super zacht, heerlijk warm, lekker luchtig en brandschoon.

Yumeko is het eerste Nederlandse merk dat een diervriendelijker en duurzamer alternatief biedt voor beddengoed. Alleen het zachtste dons van de hoogste kwaliteit wordt geselecteerd om verwerkt te worden. Door het een nieuwe bestemming te geven, draait Yumeko de verspilling van het waardevolle dons drastisch terug.

“We hebben ons ten doel gesteld om de komende jaren een uitgebreide circulaire collectie op te bouwen met de naam ‘ReNew’, die geheel vervaardigd is van gerecycled materiaal. Het doel is om uiteindelijk een 100% circulaire slaapkamer te creëren.”

De toekomst is circulair! Wil jij bijdragen aan deze nieuwe economie en ben je toe aan een nieuw fris lente-dekbed dat goed is voor mens, milieu en dier? Tot 31 maart kun jij als wereldwijf met 10% korting een recycled donzen dekbed van Yumeko kopen. Vergeet niet de code WERELDWIJVEN te vermelden!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!