Overlijdensrisicoverzekering – lastig onderwerp, wel goed om over na te denken

Gastschrijfster

Waar we onze gezondheid en dierbare spullen vaak goed verzekeren, denken we minder goed na over hoe we het leven zouden willen achterlaten. Wat als je komt te overlijden? Heel belangrijk om daar over na te denken. Van je medisch codicil tot je begrafenis of crematie en hoe je graag je uitvaart zou willen hebben. En laten we eerlijk zijn – dat doe je niet allemaal voor jezelf, je doet het voor de nabestaanden. Goede afspraken klaar hebben zodat zij niet voor lastige beslissingen en vervelende verrassingen komen te staan op een moment dat het voor hen al zwaar is.

Tijd dus om eens stil te staan bij wat jíj́ kunt regelen en dat is bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering kun jij ervoor zorgen dat je partner – of je gehele gezin – na jouw overlijden financieel geen risico lopen. We helpen je alvast op weg met wat belangrijke informatie over de overlijdensrisicoverzekering.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering, vaak ook wel afgekort als ORV, is een tijdelijke verzekering. Je verzekert dan een bepaald bedrag dat vrijkomt na je overlijden. Het bedrag wordt uitgekeerd als je overlijdt voordat de verzekering afloopt. Het prettige aan de verzekering is dat je zelf een looptijd kunt kiezen tussen de 10 en 30 jaar. De overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten voor een verzekerde die tussen de 18 en 65 jaar oud is. Daarnaast mag de verzekering lopen tot de dag voordat de verzekerde 75 jaar wordt. 

Waarom kiezen voor deze verzekering?

Met de overlijdensrisicoverzekering kun je een bepaald persoon of meerdere personen aanwijzen voor wie het geldbedrag bedoeld is. Meestal is dit je gezin, dus je partner en je kinderen. Je partner kan dan bijvoorbeeld de hypotheek van jullie huis blijven betalen en je kunt ervoor zorgen dat je kinderen de studie kunnen doen waar ze altijd al van gedroomd hebben. Daarnaast zou je ook een zakenpartner of compagnon kunnen aanwijzen als de begunstigde.

Een overlijdensrisicoverzekering – wat kost dat?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je betaalt een premie voor deze verzekering, maar hoe hoog deze is hangt af van je persoonlijke situatie. Denk dan bijvoorbeeld aan je leeftijd en je gezondheid. Zo zal je premie bijvoorbeeld lager uitvallen wanneer je een niet-roker bent. Ook komen er nog andere kosten bij kijken, zoals distributiekosten en poliskosten. Verder wordt er natuurlijk gekeken naar de hoogte van het te verzekeren bedrag en de looptijd van de verzekering in kwestie.

Wat moet je nog meer weten?

Wist je dat je je overlijdensrisicoverzekering kunt koppelen aan je hypotheek? Wanneer je dit doet zal bij overlijden tijdens de looptijd van de verzekering het verzekerde bedrag aan de hypotheekverstrekker worden uitgekeerd. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Neem dan contact op met een professional op dit gebied en laat je meer vertellen over de mogelijkheden die van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.