Op reis met wereldwijf Laura “Genieten van kilometers piste en terrasjes in de zon in Zwitserland”

Laura Snoek

Het is moeilijk één lievelingsgebied in Zwitserland te benoemen. Zwitserland is een Bondsstaat met verschillende Kantons. Deze regio’s hebben soms een andere taal, andere lokale gerechten, en een andere cultuur! Ook al is Zwitserland een klein land, het is dus eigenlijk ook een heel divers land!

Maar wij zijn gek op de regio Berner Oberland, met zijn glooiende heuvels, mooie bergen en bergmeren, op de regio Ticino, het Zwitserse kanton met Italiaanse sferen, en op de regio Wallis voor prachtige wandelingen in de bergen en het skiën in de winter!

De perfectie van de Zwitsers

Er zit wel iets in het cliché van de Zwitserse precisie. Het leven in Zwitserland is goed georganiseerd, en dat is bijvoorbeeld erg prettig voor een ski- of wandelvakantie. Goed werkende en moderne kabelbanen, bergtreintjes, probleemloze aankomsten in autovrije dorpen waar bij de parkeerplaats meteen ook het treinstation is, zoals in Zermatt, en de buslijnen van de Zwitserse gele Postbus, die op onverwachte plekken toch ook vaak stoppen.

Wat voor mij ook kenmerkend is voor Zwitserland is ‘rust en ruimte’. Er zijn hier zoveel wandelpaden en verschillende bergtochten te maken, dat je vaak weinig anderen tegenkomt. Dat maakt dat je heerlijk rustig kunt genieten van een picknick boven op een berg met niets dan natuur om je heen.

Zwitsers en hun rare gewoontes

De Zwitsers houden hun tradities graag in ere! In de zomermaanden kun je lokale feesten bezoeken waar mensen in klederdracht op Alpen-horens blazen. Een andere traditie is de jaarlijkse happening rondom het verplaatsen van de koeien. De koeien grazen in de zomermaanden op de bergen, maar tussen begin september en begin oktober worden de koeien te voet naar beneden begeleid. De koeien worden voor deze jaarlijkse daling het dal in versierd met een bloementooi op hun hoofd. Het verkeer is dan op de bergwegen geblokkeerd, de koeienparade heeft voorrang!

De Matterhorn en Toblerone

De meest iconische berg in Zwitserland is de Matterhorn, de driehoekige berg die al sinds jaren op de verpakking van de Toblerone chocolade staat. De Matterhorn zie je het best in Zermatt, een autovrij bergdorp wat ondanks zijn wereldwijde bekendheid als mondaine bergplaats toch zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren.

In Zermatt kun je in de winter goed skiën, maar ook zeker mooi wandelen in de zomermaanden. Je kunt bijvoorbeeld met een moderne bergmetro omhoog en wandelen door een klein wijkje, Findeln, op een Alpenweide met traditionele houten huisjes waar de boeren vroeger in de zomermaanden woonden om het vee in de bergen te laten grazen en kaas te maken. Tegenwoordig zitten hier goede restaurants waar je met uitzicht op de Matterhorn heerlijk kunt eten. 

Op je bucketlist

Zwitserland heeft natuurlijk veel meer ‘Bucketlist’ plekken dan Zermatt alleen. Denk aan de regio’s van Grindelwald, Interlaken, de berg Jungfrau, de Aletsch Gletsjer, en de Lauterbrunnen vallei met de watervallen. Maar Zwitserland heeft ook prachtige steden zoals Luzern met zijn houten brug uit de Middeleeuwen en het Zwitserse verkeersmuseum, of de hoofdstad Bern met een heel mooi historisch stadscentrum.

Kilometers piste en terrasjes in de zon

Overal in Zwitserland zijn wel skigebieden, maar onze favoriete regio om te skiën is toch de regio Wallis. Kilometers piste, gezellige terrasjes in de zon, en goed georganiseerde skilessen waarbij je een echt programma volgt wat elk jaar goed bijgehouden wordt in je skipaspoort. Voor kleine kinderen is er een Zwitserse ski mascotte, Snowli, die in de meeste gebieden langs komt bij de lessen. En voor de grotere kinderen is er bij het laatste niveau van de ski lessen (Black League) zelfs een lawine training waarbij ze uitleggen hoe lawines veroorzaakt worden en hoe je iemand zou kunnen vinden. In de meeste skigebieden zijn ook snowparks aanwezig om sprongen te oefenen en ook hiervoor zijn lessen te boeken, de freestyle lessen. In sommige gebieden, zoals Saas-Fee, zijn er moderne installaties die je de mogelijkheid geven je korte snelheidsafdaling te filmen die je dan vervolgens kunt aflezen op je skipas.

Kaasfondue als beloning

Zwitserland is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers! Wandelen in de bergen geeft je energie en biedt tijd en plaats voor dagdromen. Je mobiele telefoon zul je waarschijnlijk alleen gebruiken voor foto’s, echt vakantie dus! De meeste plekken bieden vele activiteiten aan, zo kun je je wandelingen ook een doel geven, zoals een mooie bergspeeltuin met prachtig uitzicht voor de kinderen, een meer om langs te picknicken, of zelfs een kaasfondue in de bergen zoals wij in Gstaad hebben gedaan!

Avontuur naar het einde van de wereld

Onze mooiste Zwitserse trip is meteen ook een beetje off the beaten track. In Kandersteg in Berner Oberland kun je de kabelbaan nemen naar een prachtig bergmeer, Oeschinensee. Je kunt daar wandelen en een barbecue pakket kopen om aan het meer wat te grillen op een open vuur. Het mooiste wat we daar deden was een avontuurlijke wandeling. De wandeling is niet geschikt voor hele jonge kinderen want het pad is nogal smal, maar deze panoramische route van 3 uur brengt je uiteindelijk naar een prachtige alpenweide met berghutten en terrasjes. Neem cash geld mee, want met de pin betalen gaat hier niet. Het voelde als een heerlijk stukje einde van de wereld in het Alpenlandschap.

Duurzame vakantie?

Zwitserland staat bekend om zijn goed functionerende treinen. Een treinreis in Zwitserland is dus vrij gemakkelijk te doen. Er zijn panoramische treinen langs bekende routes, zoals de Glacier Express, de Bernina Express of de Gotthard Panorama trein , en er zijn zelfs treinen met een speeltuin-wagon voor gezinnen. Vanaf de treinstations in Zwitserland brengt de Zwitserse Postbus je naar de meeste plekken. Een sustainable vakantie in Zwitserland is dus goed te doen! Check altijd de websites van de trein- en busmaatschappijen voor aanbiedingen voor abonnementen. 

WIL JIJ JE OOK EVEN THUIS VOELEN IN DE ALPEN EN GENIETEN VAN DE RUST EN DE RUIMTE? BOEK DAN BIJ INTERHOME EEN PRACHTIG HUIS IN ZWITSERLAND!

Over dit Wereldwijf: Laura Snoek - Zwitserland

Laura Snoek - Zwitserland
Hallo! Ik ben Laura. Ik woon in Genève met mijn Zwitserse man en kinderen. Ik werk parttime op een post van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in mijn privé tijd schrijf ik op mijn blog Let’s Explore. Ik schrijf daar over reizen en ontdekken als gezin, en deel recepten en verhalen van vrouwen uit de prachtige multiculturele samenleving waar wij in wonen! Heel divers dus, want op het ene moment wandel ik met mijn gezin in de bergen, en op het andere moment leer ik een Senegalees recept te koken met een buurvrouw. Ik kijk er naar uit om mijn verhalen als Wereldwijf te delen!