Soloreizen is ‘hot’ maar wat als je wel zou willen maar niet durft…

Als het om reisgezelschap gaat, heb ik makkelijk praten. Mijn groep ziet er meestal hetzelfde uit. Een man, drie zonen en mijzelf. Soms wordt de groep uitgebreid met familieleden of vrienden en vriendinnen, maar in mijn eentje de wereld ontdekken, kijken, proeven, voelen, ruiken en genieten van al die mooie andere culturen, nee dat heb ik nog nooit gedaan.

Maar stel je bent om wat voor reden dan ook alleen. Hoe doe je dat als je ‘single’ bent en toch op reis wil naar verre bestemmingen? Of je wil gewoon een keer in je eentje weg, los van alle dagelijkse beslommeringen?

Influencers en Instagram

Solo-reizigers zie je steeds meer. Zo zijn er influencers die de hele wereld in hun eentje over reizen en een dikke boterham verdienen met hun spannende Instagram posts en inspirerende verhalen. Er zijn organisaties die ‘couchsurfing’ (slapen op de bank bij een wildvreemde in verre oorden) aanbieden. Wereldwijf Marleen maakte met de vraag Can I come over? in haar eentje een hele wereldreis!

Ik moet toegeven dat ik nieuwsgierig en soms zelfs een tikkeltje jaloers ben. Het lijkt me namelijk ook een ervaring waarbij je zonder ‘je huishouden in zijn geheel te verplaatsen en alles te moeten regelen’ lekker in je eentje dat verre land, die cultuur mag beleven. Maar of ik dat echt moederziel alleen zou durven? Hm….dan biedt een (single-)groepsreis misschien meer soelaas! 

Alleen op reis met een groep

Gezelschap van gelijkgestemden, alles wordt voor je geregeld, je komt nog eens ergens, en je hebt wel de mogelijkheid om je verhaal of ervaring kwijt te kunnen als je iets spannends, nieuws of interessants hebt meegemaakt. Tegelijkertijd hoop je dat je ook gewoon volstrekt in je eentje alle mooie indrukken kunt opzuigen. 

Maar ik zou ook wel een aantal twijfels hebben. Is het wel een groep mensen waar ik mij prettig bij voel? Zijn het niet allemaal oude of ongelukkige mensen? Kan ik wel mijn eigen ding doen tijdens zo’n trip of moet ik echt alles ‘samen’ doen? Is iedereen tijdens zo’n reis op zoek naar een nieuwe liefde? 

Want laat ik eerlijk zijn, al deze twijfels zouden bij mij een ‘no go’ betekenen. 

Ik besloot het te vragen aan twee vrouwen, Sandra (61) en Debby (35), die dit jaar allebei voor het eerst deelnamen aan een (single) groepreis. 

Sandra reisde onlangs voor het eerst alleen ‘Down Under’ en Debby ging op rondreis in onder andere Argentinië.

Wat deed hen besluiten met een groepsreis mee te gaan? 

Voor Sandra was het de eerste keer dat zij alleen zou reizen en omdat zij net gescheiden was, borstkanker had gehad en verhuisd, was ze bang dat ze te veel alleen zou zijn met haar gedachten en emoties. Debby is sinds 2,5 jaar single en na verschillende keren uit haar comfort-zone te zijn gestapt (alleen naar de bioscoop, alleen in een weekendje weg, alleen uit eten) vond ze dat het tijd was voor een echte vakantie. 

“Ik was al een paar jaar niet echt meer op vakantie geweest, had afgelopen zomer drie weken vrij en wilde die onder geen beding thuis door brengen. Ik besloot met een singlereis mee te gaan. Mijn zusje had dat al eens gedaan en zo al wat van de wereld gezien en ik wilde dat ook.”

Sandra hoopte op verbazing, verwondering, een algeheel gevoel van well-being en veel indrukken en informatie op cultureel en geografisch gebied. Veel zien, veel ervaren en niet eenzaam te zijn. Debby zag uit naar een geweldige nieuwe ervaring en hoopte stiekem toch ook dat er een leuke man tussen haar medereizigers zou zitten.

En toen, je had geboekt… Hoe voelde het toen je je koffer aan het pakken was? 

Sandra: “Ik was vrolijk en opgewonden en tegelijk heel gelaten en kalm. Wel zag ik op tegen een kamer delen en nare of vervelende mensen in de groep. Maar het was geweldig. Niets viel tegen!” 

Debby: “ Ik was zo ontzettend nerveus. Mijn rugzak pakken was nog best een klus, je neemt al snel te veel mee. Maar uiteindelijk paste alles erin. Mijn ouders brachten me naar Schiphol en onderweg kreeg ik gedachten als: ‘waarom doe ik dit? Ik wil naar huis!’ Eenmaal op het vliegveld, nadat ik mijn ouders gedag had gezegd, trof ik een aantal medereizigers en werd mijn spanning minder.

En viel het mee? 

Debby: “Het viel ontzettend mee! Ondanks het hoge reistempo heb ik zo ontzettend veel gezien!”

Beide vrouwen vonden het heerlijk dat je bij zo’n georganiseerde reis nergens echt over hoeft na te denken.

Debby: “Alles was geregeld; vervoer, hotels, ontbijt. Je haalt het maximale uit de tijd die je hebt.”

Sandra: “Je hoefde niet te overleggen of we links of rechts moesten gaan, of we hier of daar zouden gaan eten, wat we moesten gaan zien. De reiservaringen die ik tot dan toe had gehad waren vooral reizen met het gezin. En dat is een beetje je huishouden verplaatsen naar de plek van vakantie. Ik was eigen baas en kon praten met wie ik wilde maar me ook volledig afsluiten. Geen verplichtingen of verwachtingen.” 

Zijn er ook nadelen? 

Voor Sandra eigenlijk niet. “ Voor mij geen nadelen aan het reizen zelf. Ik was bang dat ik het ter plekke delen van emoties en ervaringen zou missen. Maar ik blijk prima in staat ervaringen alleen op te doen. De eerste dag in dorp of stad voelde ik me verplicht om in een restaurant bij een medereiziger te gaan zitten. Omdat het zo hoort. Maar daarna heb ik gezwaaid en ben ook vaak lekker alleen ergens gaan zitten. Als we echter een paar dagen op eenzelfde plek waren en ik mijzelf moest vermaken in de stad, musea, restaurants, tripjes, was dat wel wat zwaarder.”

Ook Debby beaamt: “Nee geen nadelen, al moet je wel tegen een hoog reistempo kunnen. Dat is vast niet op elke reis zo, maar wat mijn reis betreft waren er zo veel dingen te doen en te zien. Dat betekende veel reizen en weinig uitslapen. Maar je hoeft in natuurlijk niet aan alle excursies mee te doen En, als je een kamer deelt, moetje geluk hebben dat het klikt…”

Specifieke inspirerende anekdote of ervaring? 

Debby: “Een singlereis is een vakantie waarbij je met gelijkgestemden mooie ervaringen op doet. Zo ging ik op de fiets door Buenos Aires en bezochten we een concert van een percussieband in Buenos Aires.”

Sandra: “Ik vond het bijzonder om in the middle of nowhere, met een groep van 20 vreemden, intens te genieten van het weidse van de immense natuur. Toch doe je deze indrukken alleen op en heb je geen last van de groep, van negatieve emoties. Het was puur genieten.”

En leuke contacten aan overgehouden?

Sandra was niet persé op zoek naar contacten. Wel had zij heel veel leuke gesprekken met mensen die ze anders nooit zou zijn tegengekomen. Debby heeft met een aantal mensen contact gehouden. Binnenkort heeft ze een ‘reünie’. 

“Je deelt in zo’n vakantie al gauw dingen met elkaar, zeker als je op een kamer slaapt met iemand en als het met diegene klikt. Dan is een vriendschap zo ontstaan.”

Zouden ze het aan anderen aanraden? 

“ Ja, doen! Je gaat voor een fantastische ervaring. Het zorgt voor persoonlijke groei! En van ‘uit je comfort-zone stappen’ word je sterker!” 

Wil jij ook naar verre ‘spannende’ bestemmingen maar zelf weinig voorbereiden en regelen en wel comfortabel reizen? Heb je niet perse zin in een datingreis maar wil je wel leuke mensen ontmoeten? Met een groep gelijkgestemden waarbij je ook voldoende me-time hebt? Veel nieuwe dingen zien en ervaren in korte tijd? Boek dan een single groepsreis bij FOX Verre Reizen van ANWB! 

De voordelen op een rijtje: 

  • Het grootste aanbod verre single groepsreizen van Nederland
  • Altijd de keuze uit een kamer op indeling of een kamer voor alleengebruik
  • Al onze single groepsreizen zijn samengesteld door reisspecialisten met jarenlange ervaring
  • Avontuurlijke reisprogramma’s met ook voldoende ruimte voor optionele activiteiten
  • Reizen met kleine groepen
  • Een singlereis is boekbaar vanaf 18 jaar
  • Ervaren, Nederlandssprekende reisleiders
  • Kwaliteit en betrouwbaarheid van de ANWB
  • Winnaar Vakantie Award in de categorie Groepsreizen

Check hier naar welke bestemmingen je allemaal op single groepsreis kan

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!