Terug naar Nederland? Zorg goed voor jezelf!

Wie naar het buitenland verhuist zal rekening moeten houden met een andere zorgverzekering en regels. Keer je echter terug naar Nederland dan weet je dat het met de verzekering over het algemeen wel goed zit. Toch kun je niet achterover leunen en zul je ook nu weer het één en ander moeten uitzoeken! 

Niet alleen verhuizen naar het buitenland levert vaak een heleboel vragen op over de lokale regels en juiste zorgverzekering, maar ook je terugkeer naar Nederland is niet vanzelfsprekend geregeld. In de jaren dat jij weg was, is er namelijk ook in Nederland heel veel veranderd. We zetten de verschillende opties en mogelijkheden graag even voor je uiteen.

Termijn van je zorgverzekering loopt af. Wat nu?

Iedere zorgverzekering heeft een aflooptermijn en dat is het juiste moment om te evalueren of de verzekering wel voldeed aan je eisen. Nee? Dan is dit het geschikte moment om over te stappen naar een betere zorgverzekeraar. Want waarom zou je een onnodig hoge premie blijven betalen? En waarom zou je accepteren dat de verzekeringsmogelijkheden heel beperkt zijn? Precies! Jij bent het waard om jezelf goed te verzekeren. Sluit daarom een goede zorgverzekering af bij een professionele zorgverzekeraar.

Aanvullend verzekeren of niet?

Wanneer je een zorgverzekering gaat afsluiten, zal je zien dat er heel veel mogelijk is. Er zijn tal van verschillende verzekeringsopties beschikbaar, maar voordat je je in deze aanvullende opties verdiept, doe je er goed aan naar de basisverzekering te kijken. Wat zit er in het basispakket inbegrepen? Is dit voldoende voor jou? Of heb je ook aanvullende verzekeringen nodig en zo ja welke dan?

Welke kosten er vanuit het basispakket worden vergoed, bepaalt de Nederlandse overheid. Dit zijn onder andere huisartskosten. Maar ook kosten voor veel medicijnen worden door de basisverzekering vergoed.

Welke verzekeringsopties vind jij belangrijk?

Als je denkt dat alleen de basisverzekering niet voldoende is dan kun je voor heel veel zaken een goede aanvullende zorgverzekering vinden. Je zult zien dat er ook voor jou een goed passend verzekeringspakket is samen te stellen. Wat zijn de meest voor de hand liggende aanvullende verzekeringsopties die de basisverzekering dan niet of onvoldoende dekt? 

  • tandarts: een goed voorbeeld van een aanvullende verzekering is de tandverzekering. Ben je iemand die regelmatig de tandarts bezoekt? Verzorg je jouw gebit goed en wil je de staat van jouw gebit graag goed houden? Dan is een aanvullende tandverzekering misschien interessant. Er worden wel tandartskosten verzekerd vanuit de basisverzekering, maar dit is minimaal.
  • Fysiotherapie. Ook een fysio zorgverzekering behoort tot de aanvullende verzekeringsopties. Het gaat hierbij om fysio- en bewegingstherapie voor mensen vanaf achttien jaar.
  • Slechtziend. Heb je vaak kosten voor bijvoorbeeld een bril, of kom je niet uit met de dekking die vanuit de basisverzekering van toepassing is? Dan kun je je ook op dit gebied aanvullend verzekeren.

(Bijna) je keuze gemaakt? Let ook hier even op!

Het klinkt als een gekke vraag, maar toch stellen we de vraag aan je: gaat je gekozen verzekering wel mee met de tijd?

Het kiezen van een verzekering lijkt wellicht eenvoudiger dan het is. Natuurlijk wil je zo min mogelijk premie betalen, maar toch is het goed uit te zoeken welke service je voor die lage prijs ontvangt. Vergeet niet dat de uiteindelijke dekking die een verzekeraar biedt tegen een bepaalde prijs, heel waardevol voor je zijn. 

Krijg je onverhoopt met hoge medische kosten te maken? Dan wil je natuurlijk dat de verzekeraar de kosten (gedeeltelijk) voor je dekt. Maar de diensten en service van een goede verzekeraar gaan nog verder. Het zijn ook de gebruiksvriendelijkheid van een website en de servicegerichtheid van de zorgadviseurs die meespelen. Een goede verzekeraar gaat continu mee met de tijd. Apps, online zaken regelen en uiteraard een optimale klantvriendelijkheid zijn hierin belangrijk.

We hopen dat bovenstaande opfris-tips je remigratie wat zorgelozer maken en je je draai in ons mooie kikkerlandje snel zult vinden!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.