We zijn bloedserieus: over schaamte, armoede en goede menstruatieproducten

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 2 april 2023Tags: , , , , ,

Ongesteldheid, maandbloeding en maanstonde. Of ‘feestweek’, ‘menstruella’ en ‘de vlag hangt uit’. Dit is slechts een handjevol van eufemismen waarmee we de menstruatie – waar in veel landen nog altijd een taboe op ligt – mee aanduiden. Ook in Nederland. Want praat jij openlijk met je oma of moeder over je menstruatie? En toch, iedere maand zijn we (onzichtbaar) voorbereid: een pakje maandverband of tampons in je tas of bureau op je werk. Voor jezelf maar misschien ook voor de collega die je fluisterend vraagt of ‘je iets bij je hebt?’

Jij wel, maar wist je dat heel veel mensen geen geld hebben voor menstruatieproducten als maandverband of een tampon? En dat er wereldwijd menstruatiearmoede heerst? Tijd voor een artikel en weg met de schaamte omdat menstrueren bij ons lichaam hoort.

Menstruatiearmoede

Menstrueren is de normaalste zaak van de wereld en geen keuze. Maar toch blijkt uit een wereldwijde enquete, gehouden onder 90.000 mensen in 190 landen dat ruim 17% van de ondervraagden weleens een school-, werkdag of andere gebeurtenis heeft gemist vanwege die menstruatie. De redenen daarvoor zijn heel uiteenlopend. Vaak vanuit schaamte en ‘angst’ dat iemand mogelijk ontdekt dat ze ongesteld zijn. Mensen die menstrueren zouden toegang moeten hebben tot de juiste producten om de periode veilig en comfortabel door te komen. De realiteit is helaas anders.

Voor velen zijn maandverband en tampons luxe producten en iets wat ze zich niet kunnen veroorloven. Misschien heb je zelf ook gemerkt dat de afgelopen tijd door de inflatie ook de prijzen van menstruatieproducten duurder zijn geworden. Wereldwijd hebben de meeste vrouwen (en mannen) helemaal niet de middelen om maandverband, tampons of een menstruatiecup te kopen. Ook in Nederland is menstruatiearmoede een probleem. En niet alleen bij mensen die onder de armoedegrens leven, zoals minima, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Gratis menstruatieproducten

Vorig jaar zomer lazen we dat in heel Schotland tampons en maandverband gratis moeten worden aangeboden aan iedereen die het nodig heeft. Twee jaar eerder werd de wet waarin staat dat deze producten gratis beschikbaar moeten zijn al aangenomen. De Schotste minister van Justitie Schona Robinson liet weten dat “gratis toegang tot menstruatieproducten een fundamenteel belang is voor gelijkheid en waardigheid. Financiële barrières mogen niemand in de weg staan om toegang te krijgen tot deze producten.” Inmiddels is er ook een speciale app – PickupMyPeriod – zodat mensen kunnen opzoeken waar de dichtstbijzijnde gratis distributieplekken zijn. Op dit moment zijn dat er zo’n duizend door heel Schotland.

Na Schotland volgden ook Zuid Korea en Nieuw Zeeland. In de hoofdstad Seoul kunnen vrouwen op verschillende publieke plekken gratis sanitaire producten krijgen, onder ander in het Seoul Museum of Art en Seoul Museum of History. En in Nieuw Zeeland krijgen meisjes nu ook gratis menstruatieproducten op school. Premier Jacinda Ardem legde uit dat 95.000 leerlingen tussen de negen en achttien jaar thuisblijven tijdens hun menstruatie omdat zij onvoldoende middelen hebben om de producten te kopen.

Ook in Nederland is het fenomeen menstruatiearmoede bekend. Een onderzoek van Plan Internationaal toont dat maar liefst 9% van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar oud te weinig geld heeft voor maandverband en tampons. Nederland kent steeds meer studenten die de eindjes aan elkaar moeten knopen en menstruatieproducten zijn altijd een extra uitgavenpost. Momenteel is de Vrije Universiteit in Amsterdam de eerste onderwijsinstelling in Nederland die menstruatieproducten gratis verspreid. Verder zijn er in Nederland steeds meer gratis uitgiftepunten en sommige bedrijven stellen producten van Tena beschikbaar voor hun medewerkers. 

Bestfriend tijdens je menstruatie

De producten van Tena zijn een ‘bestfriend’ voor je tijdens de menstruatiecyclus want je menstruatie is een natuurlijk proces en absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen:We are in this together. Het is goed om te weten dat de producten voor vrouwen onder de lijn Tena lady vallen. Deze producten bieden een comfortabel en betrouwbaar beschermingsniveau tegen lekkage, waardoor je je op elk moment van de dag zeker kunt voelen. Tena Lady biedt een breed scala aan producten, waaronder maandverband met- en zonder vleugels, inlegkruisjes en veel meer. Elk product is vervaardigd met een zachte, ademende stof die geen irritatie veroorzaakt en comfortabel om het lichaam past.

Menstruatiearmoede is een complex probleem. Het is niet alleen armoede en schaamte, maar ook een gebrek aan publieke sanitaire voorzieningen en kennis over menstruatie. We hopen dat er door ieder artikel over menstruatiearmoede en -schaamte verandering in komt: er zijn goede producten op de markt.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.