In strakke gymbroek op het schoolplein, de nationale klederdracht ‘down under’

Gisterochtend heb ik voor het eerst in een gymbroek op het schoolplein gestaan. Zo één die tot op je kuiten komt. Met zo’n zakje bij je navel voor een huissleutel. En niet eens met een heel lang T-shirt over m’n billen. De juf riep me nog na: “Enjoy the weather!” 

Schoorvoetend komen we hier in Melbourne de winter uit. De nachten zijn nog koud, het voorjaarszonnetje zwak. Maar de zonnebrillen en drinkflessen gaan weer overal mee naartoe. Het gemeentelijke 50-meter buitenbad was de hele winter open, maar ik – watje dat ik ben – had niet het lef om er eerder in te springen. Dus naast die ‘kneed’broek en een sport-BH, heb ik nu ook een speedo-zwempak en een chloorbrilletje. Must-have’s in een Australische garderobe. En tjee – zwemmen hier is niet wat flauw baantjes trekken. Dertig baantjes borstcrawl. Zodra je stiekem wisselt naar de schoolslag, komt de badmeester bezorgd boven je staan.

Sporten is hier een vanzelfsprekendheid

Het is vooral de vanzelfsprekendheid waarmee hier gesport wordt…. Overal en altijd zie je mensen rennen, fietsen, met yoga-matjes lopen. Niet dat de mensen hier superstrak zijn, maar ze zijn wel fit. 

Sterker nog, eigenlijk zijn ze hier totaal niet met hun uiterlijk bezig. Zo staat het ook op de site van een bekend Australisch make-up-merk. Australiërs willen er vooral gezond en lekker puur-natuur uitzien. Australische vrouwen – lezen we op de website – genieten van hun relaxte en nuchtere houding ten opzichte van schoonheidsidealen. 

Bron: ©Facebook

Hilarische Céleste is de nationale Beauty Queen

Dé Australische Beauty Queen hier heet Céleste Barber. Niet omdat ze zelf zo opgeföhnt is of hippe kleren draagt. Nee, ze dankt haar populariteit en haar 4,5 miljoen volgers op Instagram aan haar geestige parodieën op modellen die in sexy poses op motorkappen of in vensterbanken hangen. Dit is precies de humor waarin de Australische vrouw zich zal herkennen. Doe maar normaal, dan doen je al gek genoeg. 

 Mode? Alleen in sportkleding

Ik heb me al vaak beklaagd over de tegenvallende mode hier. Het is hier allemaal kleurloos, eentonig, saai en zelfs de grote, goedkope modeketens verkopen de Europese lijn van een half jaar terug. Maar gek genoeg wordt hier van de marketing en de verkoop van sportkleding wel een echte wetenschap gemaakt. Dacht ik even snel een gymbroek uit het rek te grissen – die ene tot m’n kuiten en met dat zakje voor m’n huissleutel – heb ik toch twintig minuten met de verkoopster langs de achterwand van de winkel gedwaald. Daar hingen ze allemaal uit. Of ik ‘m wilde gebruiken voor pilates, voor fitness of voor het joggen. Of ik corrigerend wilde of iets losser. En dat in twaalf verschillende kleuren en drie verschillende lengtes… 

Ik sjok met de honden over de Koonung Trail. Als de honden snuffelen ben ik allang blij dat ik even rustig aan kan doen. Komt er een fietser voorbij: “GOOD ON YOU!”… Ik moet slikken, herpak me, sjok door… Want weet je – ik wil heel graag weer m’n Nederlandse jurkjes passen…

 

HOE ZIT DAT MET DE SCHOONHEIDSIDEALEN IN ANDERE LANDEN? LEES HET HIER

Hi mate! Ik ben Nicolien en zal de komende drie jaar met man en vijf kinderen in Melbourne, Australië, wonen. Mijn politieke werk en leven in Nederland heb ik bij vertrek stop moeten zetten. Dat deed aanvankelijk pijn, maar hier Down Under zal ik vast ook ruimte vinden voor nieuwe ervaringen. Ik schrijf columns voor de Gooi- en Eemlander.