Thema in november: Seks, liefde en intimiteit in de wereld

Het wordt weer kouder en hopelijk kruipt Nederland weer dicht tegen elkaar aan voor de haard of bij kaarslicht. Geïnspireerd door dat beeld van coziness en intimiteit en de serie Sex and love around the world van Christiane Amanpour gaan de Wereldwijven deze maand op zoek naar wat liefde en sexualiteit in verschillende culturen betekent.

Overeenkomsten, verschillen en tegenstellingen

Van Tokyo naar New Delhi, van Berlijn naar Beirut en van Accra naar Shanghai, de vraag is hoe mensen in al die verschillende culturen naar liefde, intimiteit en seksuele bevrediging zoeken. Want dat hebben we allemaal gemeen, de behoefte aan seks, liefde en intimiteit. Maar hoe verschillend vullen we dat eigenlijk in door de cultuur waarin we leven?

Kama Sutra, Shunga en Perfumed Garden

Er zijn samenlevingen die eeuwen geleden meer seksuele vrijheid hadden dan nu. Kama Sutra, de Shunga en de Perfumed Garden. Het zijn allemaal oude boeken met een behoorlijk erotisch gehalte uit beschavingen en landen waar het nu minder vrij is. Seksuele bevrediging, klaarkomen en experimenteren, het wordt in deze oude boeken allemaal aangemoedigd en zowel mannen als vrouwen werden geacht plezier aan seks te beleven. Hoe is het in diezelfde landen nu eigenlijk gesteld met de seksuele vrijheid? 

Tinder in Berlijn, maagd in Beirut

Er zijn nogal wat culturele verschillen als je het hebt over de omgang met seksuele geaardheid. In India heb je bijvoorbeeld de Hijras, transseksuelen die aanbeden worden omdat ze het midden houden tussen mens en god maar tegelijkertijd worden uitgestoten vanwege hun geaardheid. Hun voeten worden gekust maar ze moeten als seks-werker aan de slag om te overleven. En wat dacht je van sex bij het daten? In Berlijn is Tinder Porno blijkbaar bij millennials een heel gangbaar gegeven. Nog zo’n onderwerp: plastische chirurgie ten behoeve van seksualiteit. In Beirut blijkt een vaginale correctie om weer als maagd door het leven te kunnen gaan een enorme populaire operatie. De Klinieken in Hymenoplasty schieten daar als paddenstoelen uit de grond.

Privacy in vluchtelingenkampen

Je kunt je afvragen hoe je als vluchteling in godsnaam je gezinsleven, je seksuele relaties, liefde, intimiteit en privacy in een dun tentje, gymzaal of container bewaakt. Praten ouders in andere culturen met hun kinderen over seks en relaties?  Hoe kijken moeders eigenlijk aan tegen het huwelijk van hun minderjarige dochter? Welke rol speelt genot bij vrouwen in andere culturen? In Japan is bijvoorbeeld een gelukkig en seksueel actief huwelijk eerder een uitzondering dan de regel. Het is een scala aan onderwerpen en een caleidoscoop aan verschillen en overeenkomsten.

Kortom hoe staat het eigenlijk met de liefde, seksualiteit en intimiteit in de wereld van nu? 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.