Sinterklaas komt per pakjesvliegtuig en een witte schotel

“Mama komt Sinterklaas ook naar Addis Ababa?” We wonen (gelukkig) ver weg van de ‘zwarte pieten discussie’, maar willen onze kinderen wel dit stukje Nederlandse cultuur mee geven. Dus de laatste week hebben we elke avond via ‘uitzending gemist’ het Sinterklaasjournaal van de dag er voor gekeken. 

Sint via de schotel

Met een hoop geduld, dat wel, want het internet in Ethiopie is niet altijd even snel. Daarnaast lezen we veel voor uit het Sinterklaas voorleesboek en draaien we sinterklaasliedjes in de auto naar school. Zaterdag de 17e hebben we naar de intocht in Zaanstad gekeken, maar dan via de BVN zender die we hier kunnen ontvangen met zo’n lelijke witte schotel. Dezelfde schotel die op elk balkon hangt van de communistisch uitziende flatgebouwen net buiten Addis Ababa. Condominiums worden ze genoemd en ze worden door de grote vraag (Addis Ababa heeft ongeveer 5 miljoen inwoners) door middel van een loterij aan mensen toegewezen. Deze behuizing is net een stapje hoger dan de golfplaten stenen huisjes en bedoeld voor de sterk opkomende middenklasse hier.

Heerlijk avondje op hoge hoogte

Ons huis is een bungalow, ook met een golfplaten dak, maar dan in de goede buurt van Addis Ababa. Vlakbij de internationale school van de kinderen. Met meestal stromend water, een vaste ADSL lijn en met geluk de hele dag stroom. Het grote pluspunt in deze tijd van het ‘heerlijke avondje’ is dat we, voor het eerst in ons leven, een mooie open haard hebben. Addis Ababa staat op nummer 5 in het lijstje van hoogste hoofdsteden van de wereld. Op 2355 meter hoogte kan het behoorlijk koud worden ’s nachts en soms wel afkoelen tot onder het vriespunt. Zonder centrale verwarming is een open haard dan een mooi extraatje. Mijn dochter van vijf riep vorige week nog haar verlanglijstje door die schoorsteen zodat luisterpiet het aan Sinterklaas zou vertellen. En na de intocht is meteen de eerste schoen met wortel, tekening en hooi voor het paard voor de openhaard gezet. Mijn zoon van acht is helaas net ‘ongelovig’ geworden, maar ook zijn laars (want dan krijg je meer strooigoed) stond meteen voor de schoorsteen. Waarna hij vrolijk en hard heeft meegezongen.

Volle tas met strooigoed

Twee weken geleden was ik nog even in Nederland. Heen met een grote lege extra tas in de koffer en terug met het maximale aantal kilo’s dat Ethiopian Airlines toe laat. Vele zakken met strooigoed, chocoladepepernoten, chocoladeletters, gevulde speculaas, kikkers & muizen (alleen die met echt suikergoed en niet met die vieze fondant), extra schuimpjes en kleine schoenkadootjes. Ik werk hier op de Nederlandse school en zodoende zat mijn koffer ook vol met laminaatpapier, klappers, vriendenboekjes, inktcartridges, stickers, leesboeken, sinterklaaspakpapier, nogmaals strooigoed én een nieuwe plaksnor voor Sinterklaas.

Pietjes in beweging

Op de Nederlandse school hebben we voor alle Nederlandstalige kinderen (dus ook Vlamingen) elk jaar een themaochtend Sinterklaas. Er zijn nog veel meer Nederlandstalige kinderen in Ethiopië maar die wonen te ver weg om de wekelijkse lessen te kunnen volgen. Ethiopië is ongeveer 28x Nederland! Enkelen daarvan komen dan wel naar de themaochtend. Op Sinterklaasochtend gaan we nieuwe liedjes leren, stoomboten knutselen, pakjes gooien en met pietengym een pietendiploma halen. Dat laatste onderdeel valt al jaren onder mijn verantwoordelijkheid aangezien ik van origine een gymjuf ben en graag al die pietjes in de dop aan het bewegen zet. De ochtend wordt afgesloten met de intocht van Sinterklaas georganiseerd door de Nederlandstalige Vereniging in Ethiopië. Meestal komt hij aan in een open pick-up (dan past de staf en mijter tenminste), omdat Amerigo lastig te organiseren is voor die paar minuten en Ethiopië geen haven of watergrenzen heeft voor de stoomboot.

Zwart smincken van witte mensen in Afrika?

Natuurlijk hebben we hier ieder jaar ook even een korte afstemming over de kleur van de pieten, maar zo lang ik er bij betrokken ben, waren we er snel uit dat het roetveegpieten zullen zijn. Het zwart schminken van witte mensen in een Oost Afrikaans land is natuurlijk een hele gekke gewaarwording. Ondanks dat de Ethiopiërs super trots zijn dat ze als enige land in Afrika nooit gekoloniseerd zijn, waardoor ze een heel andere geschiedenis kennen dan de meeste buurlanden. Het enige (mocht je geen online Nederlandse krant of nieuwssite lezen) waaraan je merkt dat het een beladen discussie is in ons thuisland, is het feit dat de Nederlandse ambassade steeds minder betrokken is bij de feestelijkheden. De ambassadeurs van Nederland en België komen de goedheiligman nog wel welkom heten, waarna alle kinderen een kadootje krijgen met een persoonlijke noot.

Per pakjesvliegtuig

Die persoonlijke noot is netjes van te voren via email verzameld en in het ‘grote boek’ gezet die Sinterklaas op zijn schoot heeft liggen bij het uitdelen van de kadootjes. Mijn kinderen hebben zelf geconstateerd dat Sinterklaas wel met het vliegtuig moet komen, anders is hij ook nooit op tijd terug in Nederland voor pakjesavond. Dus geen pakjesboot maar een pakjesvliegtuig. Zelf heb ik, als expatkind, Sinterklaas een keer zien binnen komen met een brandweerwagen én een keer op een kameel. Dat blijft je toch bij. Hopelijk is het dit jaar niet té warm, botst de mijter niet tegen een overhangende tak en blijft de snor wél goed plakken……

Over dit Wereldwijf: Silvia Crevels - Ethiopië

ሠላም! (hallo!) Ik ben Silvia en woon met mijn man en twee kleine kinderen sinds 2016 in Addis Ababa, Ethiopië. Ik ben (gym)docent op de NTC school, online manager bij een Stichting en ik heb een eigen bedrijf in Nederland. Voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn eigen ervaringen in een land wat zich razendsnel aan het ontwikkelen is.