Zijn Nederlandse vrouwen de grootste slaapkoppen ter wereld?

De Wereldwijven

2 januari 2019

Ik kijk naar mijn wekker en zie dat het alweer een kwartier later is dan de laatste keer dat ik ernaar keek. Morgen moet ik allemaal belangrijke dingen doen en het is verdorie wel zaak dat ik een beetje fit wakker word. Ik draai me nog eens om…’Nu moet ik écht slapen’, klinkt het in mijn hoofd. En weer kijk ik op mijn wekker…

Ik ben zeker niet de enige die er last van heeft. In de VS, waar ik woon, slaapt zo’n beetje iedereen moeilijk. Veel Amerikaanse vrouwen slikken dagelijks slaappillen maar ook mijn Nederlandse vriendenkring lijkt steeds meer moeite te krijgen met een goede nachtrust. Sommigen kunnen niet in slaap komen en liggen te woelen en te piekeren en anderen worden midden in de nacht wakker en staren vervolgens urenlang naar het plafond. Steeds vaker sleep ik over the counter potjes met verhoogde dosis melatonine of andere ‘onschuldige’ slaaptabletten vanuit Amerika mee naar Nederland. 

Slaapgedrag in de wereld

Maar slapen Nederlanders nou net zo slecht als Amerikanen? Amerikaanse onderzoekers brachten via een gratis app uit het slaapgedrag in de rest van de wereld in kaart.   

  • De Finnen slapen het beste zonder wakker te worden 
  • Chinezen worden juist heel vaak wakker in de nacht
  • Japanners slapen het kortst namelijk 6 uur en 33 minuten. Hun chronisch tekort aan slaap proberen ze in te halen in de trein, in meetings, of gewoon aan hun bureau. Dit wordt Inemuri genoemd: slapend aanwezig zijn.
  • In Hong Kong en Spanje wonen de nachtbrakers van de wereld. Zij gaan respectievelijk om 0:52 en 0:45 pas naar bed
  • In Zuid Afrika gaat men het vroegst met de kippen op stok. Namelijk om 22:45 maar staan ze ook het vroegste op. 6:06 om precies te zijn.
  • Nederlanders zijn samen met de Estlanders de grootste snurkers van de wereld. En Nederlandse vrouwen in het bijzonder…

En wat blijkt? Nederlanders blijven met gemiddeld 8 uur en 12 minuten het langst onder de wol. Gedurende de week gaan Nederlanders gemiddeld om 22:45 naar bed en staan ze om zeven uur op. In het weekend slapen Nederlanders gemiddeld 26 minuten meer dan de rest van de wereld. Nederlandse vrouwen gaan zelfs nog iets eerder slapen dan Nederlandse mannen en slapen 21 minuten langer. En over het algemeen worden Nederlandse mannen ook iets eerder wakker dan vrouwen…Zo slecht is het dus niet met ons gesteld op slaapgebied. 

Maar toch, een derde van de Nederlanders heeft chronisch slaaptekort 

Onderzoek van TNS Nipo laat echter andere cijfers zien. Een derde van de Nederlandse werknemers slaapt namelijk regelmatig minder dan zes uur per nacht. En dat terwijl een volwassene tussen de zeven en acht uur slaap nodig heeft. En één op de zes mensen heeft serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk. High achievers staren het vaakst naar het plafond. Lange tijd leek dat niet zo’n probleem. Het was immers juist iets om over op te scheppen: weinig slaap en toch succesvol zijn. Donald Trump pocht nog steeds dat hij maar vier uur per nacht slaapt. President Obama noemde zichzelf een night guy. Hillary Clinton gaf op tv echter wel toe dat ze als minister van buitenlandse zaken een permanent slaaptekort had. En ook haar echtgenoot zei: “In my long political career, most of the mistakes I made, I made when I was too tired, because I tried too hard and worked too hard.’ En Arianne Huffington schreef er zelfs een bestseller over: The Sleep Revolution

Slecht slapen is ongezond

Je lichaam en geest hebben slaap nu eenmaal hard nodig. Goed slapen levert enorme voordelen op. En een uur te weinig vermindert je productiviteit al met 20 procent. Je concentratievermogen neemt af en verschillende cognitieve functies worden minder. Als je een slaaptekort hebt, interpreteer je de emoties van anderen ook vaker verkeerd. Je wordt zelf emotioneler en negatiever ofwel ronduit chagrijnig. Mensen die langdurig te kort slapen, hebben 65 procent meer kans op hart- en vaatziekten en lopen meer risico op diabetes. Het maakt ook nog eens dik. Bij slaapgebrek maakt ons lichaam meer hormonen aan die honger opwekken en minder die de honger stillen. En dat leidt weer tot een grotere behoefte aan suiker en vettigheid. Mijn goede voornemen is dus dat ik dit jaar echt beter wil gaan slapen! 

8 slaaptips van Yumeko

Goed leren slapen is eigenlijk best simpel, lees ik. 

1. Gebruik na zonsondergang geen beeldschermen. Na zonsondergang maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Het blauwe licht in schermen remt de afgifte van dit hormoon. Hou je telefoon uit je kamer. De elektromagnetische straling verstoort je slaap.

2. Creëer een oase van rust in de slaapkamer

Bekijk je slaapkamer daarom eens kritisch. Is het rustgevend? Kleuren zijn een belangrijke sfeermaker in je kamer. Zorg voor voldoende ventilatie en koelte.

3. Drink niet teveel alcohol en koffie

Het bekende ‘slaapmutsje’ is een fabeltje. Alcohol zorgt ervoor dat je REM-slaap continu wordt onderbroken. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt.

4. Vermijd stress in je leven. 

Stress haalt je slaap-waakritme onderuit, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Doe ontspanningsoefeningen, beweeg meer, schrijf op wat je morgen moet regelen zodat je het niet hoeft te onthouden, pak je problemen aan en laat ze niet voortsudderen.

5. Sport regelmatig. 

Beweeg overdag tenminste 30 minuten flink. Dat helpt je ’s nachts om beter te slapen.

6. Ga voor 23:00 naar bed. Volgens de Chinese geneeskunde is het belangrijk om tussen 23:00-3:00 echt te slapen. Dit zijn de uren dat je galblaas en lever aan het werk gaan om te herstellen en te ontgiften.

7. Sluit je dag af met een ritueel. Ga in bad en drink daarna een heerlijk warm kopje kamille thee en mediteer 10 minuten. Of lees een stukje uit een boek met gedempte lichten en een kaarsje.

8. Slaap op een goed matras en een fijne kussen

Een goed matras die niet ouder is dan 10 jaar, een aangenaam dekbed en een heerlijke kussen vormen de basis voor aangenaam slapen.

En gebruik het beddengoed dat bij jou past. Yumeko heeft een collectie met katoen satijn als je houdt van gladde zachte lakens, Percal bedlinnen wanneer je het vaak warm hebt ’s nachts of tijdens warme jaargetijden of jersey als je houdt van het comfortabele en knuffelige gevoel van je  lieveling T-shirt. En kies voor velvet flanel als je het snel koud hebt of dol bent op zachte, knuffelige stoffen die mooi vallen. 

Vind uit welk type slaper jij bent en kies het dekbed dat daarbij past. Yumeko heeft een aantal adviezen op een rijtje gezet. Het maakt namelijk nogal uit of je allergisch bent of liever warm of fris slaapt! 

En als we het er dan toch over hebben, als je bed opmaakt met eerlijk en duurzaam beddengoed slaapt dat ook een stuk lekkerder! ‘Change the World Sleeping’ met Yumeko!

LEES HIER WAAR HET FAIRTRADE BEDDENGOED VAN YUMEKO VANDAAN KOMT

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.