Putin houdt van zijn Russinnen op WereldVrouwendag!

In Rusland wordt op 8 maart de Internationale Vrouwendag (Междунаро́дный же́нский день) gevierd, wellicht een van de meest belangrijke vrije publieke dagen alhier, afkomstig uit de Sovjetperiode. In Rusland wordt Internationale Vrouwendag gezien als Moederdag in ‘het westen’. Ik heb er totaal geen moeite mee want 1. Ik krijg (hopelijk) bloemen van mijn wederhelft 2. Iedereen krijgt vrij en 3. We maken er een lang weekend van met elkaar. Wat een cadeautje!

Na elke verhuizing naar een nieuw land, leer je in de loop van het eerste jaar een heleboel nieuwe dingen. Want echt waar, aanpassen en mee laveren is het grootste goed als expat gezin. Het bijhouden van de (school) kalender is van cruciaal belang, zeker voor ons als gezin, want we zijn dol op tripjes en vakanties. Over twee weken is het zover, want dan hebben we een lang weekend vrij, we trekken erop uit. Maar wat is de historie en achtergrond van deze ‘Vrouwendag’ in Rusland?

De barricades op

We gaan terug naar 2 maart 1913 en met de Eerste wereldoorlog op de achtergrond, was dit een dag met politieke connotaties. Russinnen streden om stemrecht en betere (gelijke) loonrechten. Vrouwen gingen die dag de barricades op in Sint-Petersburg (de toenmalige hoofdstad) door het organiseren van publieke demonstraties en protestacties. Op 8 maart 1917 werd nogmaals een massa demonstratie georganiseerd. Vele historici menen dat dit de start zou zijn van de Russische Revolutie.
Vier dagen na deze massademonstratie trad de toenmalige Tsaar Nicolaas II af. De voorlopige regering kenden het stemrecht toe aan vrouwen. Vanaf 8 maart 1918 werd deze dag erkend als Internationale Vrouwendag en in 1965 werd het een publieke vrije dag. Ook na de val van de Sovjet-Unie bleef Vrouwendag een publieke vrije dag.

Foto: Pixabay

Kom maar op met die bloemen en cadeaus

Tegenwoordig heeft ‘8 maart (восьмо́е ма́рта)’ geen politieke lading meer en wordt door alle Russen in ere gehouden. Vrouwendag staat in het teken van moederschap, schoonheid en de lente. Mannen geven op deze dag bloemen, kaartjes, chocolade en andersoortige cadeaus aan de belangrijke vrouwen in hun leven. Niet alleen de echtgenotes, vriendinnen en moeders worden in het zonnetje gezet, maar ook zussen, nichtjes, schooljuffen, vrouwelijke collegae etc. Ook vrouwen onderling wisselen bloemboeketten of cadeaus uit.
Het beeld op straat is heel vrolijk. Boeketten met rozen, tulpen en kamilles vliegen je om de oren op straat en in de metro. Blije gezichten van vrouwen overal. Eindelijk, want over het algemeen lacht men niet veel op straat.

Men viert deze vrije dag meestal met familie en vrienden met feestelijke maaltijden en het drinken van champagne. Veel televisieprogramma’s besteden aandacht aan befaamde en beroemde Russinnen van het verleden en heden. Sommige heren gaan zelfs zo ver dat ze de huishoudelijke taken die dag op zich nemen…
Personeel van kantoren en bedrijven vieren Vrouwendag meestal een dag ervoor, aangezien ze die dag vrij hebben. Tijdens lunchtijd worden de vrouwen verrast met taart, een glaasje champagne en bloemen.

Foto: Pixabay

Putin eert vrouwen met speech

Niet alleen de gewone man zet ‘zijn vrouwen’ in het zonnetje. Ook president Putin feliciteert elk jaar de Russinnen middels een publicatie via het Kremlin of zelf op nationale televisie met een speech.

De outtake van zijn televisie speech van vorig jaar, was de erkenning van de vrouwelijke veerkracht tegen het licht van haar dagelijkse struggles in het leven. Hij liet weten dat Vrouwendag een manier was om vrouwen het respect te geven die ze verdienden omdat ze de wereld beter en mooier maakten door haar zachte aard, vergevingsgezindheid en moederliefde.

Hij sloot zijn speech af met een gedicht door Russische dichter Andrei Dementyev (1928-2018):

“I’m certain every woman is amazing
In her appearance and her mind
Her joy is precious in the happiest of time
Her loyalty will get you through
the times when you’re apart
It isn’t dresses or her gentle features
It is a woman’s soul that conquers us.
When she is young, when she’s a mother
And even when her hair goes gray
I’ll pray fort hem as long as I’m alive
Preferring love to different pleasures
The Lord has given us a miracle in women
Entrusting us with this profound beauty.”

En tja….het zijn nogal traditionele woorden

De speech van Putin werd vorig jaar met gemixte gevoelens ontvangen door het publiek. Het is dat ik geen Russin ben, maar de inhoud van zijn woorden vond ik erg traditioneel! Ach ja, ook dit soort dingen spelen een rol in het expat leven. Je hoort en ziet dingen waar je wel of niet achter kunt staan. Moge duidelijk zijn dat ik niet in ga op de politiek die alhier of buiten ’s landgrenzen wordt gedreven! Het is wat het is, ik kan het niet veranderen, ik kan erover schrijven en de lezer deelgenoot maken van mijn observaties.

In elk geval, aankomende 8 maart zit ik met een glas champagne aan het ontbijt met een mooie bos bloemen op tafel. Man en kinderen genieten samen met mij van een verdiend lang weekend samen, wat we gaan doen is nog een raadsel. Putin’s speech laat ik die dag even voor wat het is…maar wij genieten dan van deze extra vrije Vrouwendag. Dankuwel Rusland!

Over dit Wereldwijf: Saar Franzen - Zweden

Hej hej! MIjn naam is Saar Franzen en nu tegenwoordig woonachtig in de suburbs van Stockholm, Zweden. Als expat gezin hebben we geweldige ervaringen opgedaan in Kenya, Noorwegen en Rusland. Wie weet waar we hierna belanden… Na jaren gewerkt te hebben voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, ben ik nu werkzaam op het Zweedse hoofdkantoor voor het grootste fintech bedrijf van Europa, genaamd Klarna. Natuurlijk ben ik ook operationeel manager van ons huishouden:) Graag deel ik met jullie mijn ervaringen in Zweden!