They are us! Nieuw Zeeland reageert met verbroedering op aanslag

Kitty Flisijn
door gepubliceerd op 18 maart 2019Tags: , ,

Nieuw Zeeland werd op 15 maart opgeschrikt door het nieuws van de terroristische aanslag in Christchurch. Het land dat bekend staat om zijn relaxte cultuur. Het eiland ver weg van de ‘westerse wereld’. Het immigratieland bij uitstek, met Auckland in de top van steden met een zeer hoge diversiteit aan etniciteiten, is geschokt.

Enorme Schok

De Nieuw Zeelandse cultuur is onder andere gevormd door de geïsoleerde ligging, de gestage immigratiestroom sinds de komst van Cook, het lage inwonertal per m2.  en de overweldigende hoeveelheid aan ongerepte natuur.

Westerse ontwikkelingen, trends en drukte gaan aan Nieuw zeeland veelal voorbij. Mensen leven hier meer bij en met de natuur en in het moment. Er is een sterke betrokkenheid bij de community. En de gestage immigratiestroom en de vele nationaliteiten leiden tot een ontspannen houding ten opzichte van anderen. Onze veiligheid was een soort van constante factor en het enige gevaar dat voor Nieuw Zeeland continu dreigt, komt van natuurrampen. Deze aanslag is dan ook een enorme schok voor het land.

Onmiddellijk verbinding en verbroedering

De reacties na de aanslag zijn onmiddellijk die van verbroedering. De toch al sterke community gevoelens worden nog eens extra versterkt. Vrienden laten hun stem horen op social media en ‘ontvrienden’ onmiddellijk mensen die enig blijk geven van steun voor de aanslag. De visie dat er geen ruimte is in dit land voor dit soort gedrag en overtuigingen wordt krachtig uitgedragen.

Op het strand in de buurt van onze woonplek is er een bijeenkomst. Kaarsjes worden aangestoken en mensen zingen het volkslied. De tekst ‘men of every creed and race, gather here before they face, you asking thee to bless this place, god defend our free land!’ zorgt voor kippenvel.

Jacinda Ardern: ‘They are us!’

Onze minister president doet eer aan het beeld dat leeft rondom haar als sterke wereldleider. Haar rustige uitstraling, maar met overduidelijke betrokkenheid, emotie en visie, leidt tot een bevestiging van de identiteit van dit land. Haar uitspraak ’they are us’ wordt wereldwijd onmiddellijk overgenomen. Op de vraag van Trump wat Amerika kan doen om te helpen, antwoordde ze kort maar krachtig: “He asked what offer of support the United States could provide. My message was: ‘Sympathy and love for all Muslim communities” Om respect en support te geven aan de Muslim community dus.

Wanneer ze de moslim community toespreekt, communiceert ze wederom de boodschap van een krachtige samenleving waar plek is voor diversiteit en vreedzaam samen leven. ‘New Zealand is a place that we cherish equally for its inclusiveness, for its diversity and I will consider it my personal mission as Prime Minister to defend that so long as I have the privilege of holding this office.’

We are one

Nieuw Zeeland is niet het enige land dat slachtoffer is geworden van extremisme. En altijd is er de vraag hoe hier nu mee verder?

Historisch gezien is de wereldbevolking in het algemeen nog nooit zo veilig, welvarend en gezond geweest als tegenwoordig. Maar we zien ons gesteld voor grote vraagstukken zoals extremisme, milieu, de wereldhandel. Er wordt getwijfeld of het beter is zich te concentreren op het eigen land, de eigen bevolking, met Brexit als voorbeeld. Tegelijkertijd is er een continue globalisering gaande.

De grote vraagstukken lijken niet op te lossen op het kleinere niveau van het eigen land. Vraagstukken die land overstijgend zijn en iedereen op de wereld aangaan. De wereld bevindt zich in een overgangsfase. Antwoorden komen niet meer alleen vanuit de politiek, zoals het altijd was. Particuliere bedrijven en personen geven antwoorden. Tesla, medische bedrijven, entrepreneurs die grote hoeveelheden geld stoppen in het opzetten van projecten ter support van community’s in andere landen.  Antwoorden die komen vanuit de community zelf. Antwoorden vanuit daadkracht, positiviteit, openheid en liefde. Samen zijn we sterk en maken we langzaam een nieuwe wereld en wereldorde.

We are one!

Over dit Wereldwijf: Kitty Flisijn - Nieuw Zeeland

Kia Ora, Ik ben Kitty Flisijn woonachtig in Auckland, Nieuw Zeeland. Ik ben zelfstandig ondernemer en o.a. eigenaar van een Master Franchise bedrijf: Fit20 NL en Fit20 NZ. Ik zal schrijven om te motiveren, te inspireren en te verwonderen om wellicht de wereld een stukje beter achter te laten! Van vrouwen, over vrouwen. Mijn motto: Yes, I/you/we can!