Wist je dat data seksistisch zijn?

door gepubliceerd op 30 maart 2019Tags: ,

En dat dit de verdere ontwikkeling van vrouwen wereldwijd tegenhoudt?

Als cijferfetisjist en dochter van een feministe viel mijn oog er direct op: ‘sexist data is holding women back’. In het jaarverslag van de Bill and Melinda Gates Foundation wordt een bizar probleem aangekaart, namelijk dat vrouwen slecht of deels niet in statistieken worden weergegeven. Met alle gevolgen van dien. Want correcte data zijn nodig om sociaal en economisch beleid te maken, om inzicht te krijgen in het leven van meisjes en vrouwen en om hun vooruitgang te meten.

Een hardwerkende vrouw in Tanzania

Stel je voor, je bent een hardwerkende vrouw op het platteland van Tanzania. Je hebt geen officiële baan met een contract, maar werkt je een slag in de rondte om genoeg te verbouwen op je kleine stukje land, zodat je zes kinderen kunnen eten en soms naar school kunnen. Je man verdient een schamel salaris als leraar en helpt soms, als hij zin heeft en niet in het lokale dorpscafé zit, mee op het land. Op een dag komt er een onderzoeker langs die graag een vragenlijst wil afnemen om meer inzicht te krijgen in het bestaan van huishoudens in jouw regio. Enthousiast werk je mee, want je bent nog niet murw door telefonische enquêtes, zoals mensen in Nederland vaak zijn. Dan blijkt dat de enquête zich volledig richt op de activiteiten van het hoofd van het huishouden, de broodwinnaar, in jouw geval je man. Hiermee gaan de vragen volledig voorbij aan alle economische activiteiten die jij onderneemt: het verbouwen van bananen en mais, de verkoop van kippen, je droom om een klein winkeltje te openen, noem maar op. Het resultaat is dat de onderzoekers geen idee hebben van wat jij allemaal doet op een dag en hoe jij, en alle andere vrouwen in dezelfde situatie, waarde toevoegen aan de economie. Wat een gemis!

Reproductieve gezondheid

De meeste data die beschikbaar zijn over vrouwen zijn vaak gericht op onderwerpen als reproductieve gezondheid, omdat in veel ontwikkelingslanden de meeste vrouwen een primaire rol als moeder en vrouw hebben. Maar over de economische rol van vrouw weten we veel minder. De man wordt meestal gezien als hoofd van het huishouden en in de meeste onderzoeken wordt het inkomen en bezit op huishoudniveau gemeten. Spijtig, want als je inzicht hebt in hoeveel vrouwen inbrengen, hoe ze hun inkomen bij elkaar krijgen en vooral hoe dit inkomen groeit, dan kan je hen beter helpen zichzelf verder te ontwikkelen.

Klinische studies gericht op mannen

Niet alleen enquêtes gericht op huishoudens zien vaak een gender bias, ook in de gezondheidszorg is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen hardnekkig. Nog steeds worden veel aandoeningen die vooral bij vrouwen voorkomen veel minder vaak onderzocht dan typische mannenaandoeningen. En zelfs bij klinische studies naar meer algemene aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten zijn vrouwen minder goed vertegenwoordigd, omdat ze bijvoorbeeld door hun schommelende hormonen niet goed te onderzoeken zijn. Britse vrouwen hebben dan ook 50 procent meer kans dan mannen op een foute diagnose bij een hartaanval. Foute boel dus.

Gender bias en toegang tot techniek

Vrouwen worden kortom vaak niet (goed) weergegeven in de statistieken en over bepaalde onderwerpen zijn zelfs helemaal geen data beschikbaar. Daarbij zijn de gegevens die er wel zijn in veel gevallen van minder goede kwaliteit, niet objectief en worden er de verkeerde vragen gesteld. En wanneer een onderzoek wel goed in elkaar zit, gooit het gebrek aan toegang tot techniek ook nog eens roet in het eten. In veel landen hebben vrouwen en meisjes namelijk beperktere toegang tot techniek dan mannen, waardoor ze minder goed in staat zijn hun gegevens te delen met onderzoekers en beleidsmakers.

Gender data revolution

Dit gat in beschikbare data op het gebied van gezondheid, onderwijs, economie, veiligheid en veel meer zorgt voor een ongelijke benadering van vrouwen en mannen. Dat moet veranderen! De Bill & Melissa Gates Foundation heeft daarom samen met anderen een organisatie opgericht die als doel heeft deze gaten te vullen en zo een ‘gender data revolution’ te ontketenen. Deze organisatie, Data2X, richt zich op het verbeteren van de hoeveelheid én de kwaliteit van gender data. Met de slogan ‘If data isn’t from all of us, then data isn’t for all of us’ proberen ze de wereld te bewegen om de juiste gegevens te verzamelen zodat miljoenen vrouwen en meisjes empowered kunnen worden.

Want zonder gelijkheid in de data, geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen!

Over dit Wereldwijf: Marijn Plug- Nederland

Hai! Ik ben Marijn en de afgelopen 6,5 jaar heb ik met mijn gezin in het buitenland gewoond. Eerst 4,5 jaar in Amerika en daarna twee jaar in Singapore. Sinds de zomer van 2020 zijn we aan een nieuw avontuur begonnen: in Nederland. Verwondering en nieuwsgierigheid drijven mij om te schrijven over het land waar ik woon. Met mijn schrijfsels op mijn website Curiouslifebymarijn.com en voor De Wereldwijven hoop ik mensen te informeren en inspireren!